ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Spreek de taal

Ieder avontuur, en dat is het, is in Frankrijk gedoemd te mislukken als je de taal niet machtig bent. Hoe aardig de mensen ook zijn; ze verwachten van je dat je aanpast aan hun land en hun gewoonten. Als je verwacht een normaal sociaal leven op te kunnen starten, is kennis van de taal een must. Dus, spreek de taal.
Wij hebben talloze voorbeelden gezien van mensen die zonder de taal te spreken gingen emigreren. Eenmaal gevestigd deden ze geen enkele moeite zich aan te passen. Een enkeling heeft het overleefd, velen zijn in tranen terug gekeerd naar Nederland.

In de eerste periode is het voldoende als je de basisbegrippen kent en je je daar in uit kunt drukken. Door het steeds meer spreken en de dagelijkse confrontatie met de taal en de klanken, bent u het Frans binnen een half jaar met enige inspanning meester. Neem die moeite en spreek de taal.

Lezen is natuurlijk iets anders. Daar hebben wij de volgende tip voor: zoek op internet naar http://www.ouest-france.fr en naar http://www.lamanchelibre.fr.
Dit zijn de twee meest aansprekende kranten voor deze regio. Voeg ze toe aan je favorieten en snuffel er dagelijks eens door. Als je er niet helemaal uitkomt, laat dan de vertaal machine zijn werk doen. Het is niet perfect, maar het is een goed hulpmiddel.

De algemene voertaal in Frankrijk is uiteraard Frans. Maar daarnaast zijn er talloze, wat wij zouden noemen, dialecten. Mis! In grote delen van Frankrijk wordt een eigen, erkende taal gesproken. Leuk om je daar later in te verdiepen. Ga er van uit dat iedereen Frans spreekt.
 

 

Op veel plaatsen in Nederland en België worden cursussen Frans verzorgd. Een van de grotere onderwijsinstellingen voor Frans onderwijs is Alliance Française. Maar ook op volksuniversiteiten en vormingscentra kunt u Franse lessen gaan volgen.

Dan is er nog een aanbod aan thuis studies. Een aantal instituten voor thuis studies bieden een cursus Frans aan. Compleet met cd’s om de uitspraak te oefenen. Hiervoor is zelfdiscipline en doorzettingsvermogen nodig. Maar goede instituten zijn een goede basis. Daarbij zijn de grootsten niet noddzalijk de besten!


Maar na het opdoen van die basiskennis ben je er nog niet.Dat heeft alles te maken met het gegeven dat je pas Frans kunt spreken als je ook in het Frans kunt denken! Daarom raden wij u aan een cursus converseren in het Frans te volgen, of, als u in Frankrijk verblijft elke seconde van de dag Frans te spreken.

Tenslotte willen wij u er nog op wijzen dat u regelmatig wordt geconfronteerd met allerlei formulieren, vergunningen en andere dingen op papier. Een beetje Frans kunnen lezen volstaat hierbij niet. Neem voor belangrijke vertalingen daarom contact op met professionals. Bijvoorbeeld: www.aabeve.nl.