ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Nieuws en berichten uit Frankrijk

Met enige regelmaat worden er updates en veranderingen gemaakt aan de website, in deze rubriek vind u de laatste toevoegingen en interessante nieuwsberichten en wetenswaardigheden, heeft u een (pers)bericht m.b.t. de regio La Manche? laat dit ons weten!

Wilt u de eerder verzonden nieuwsbrieven (nogmaals) nalezen ?
dat kan! alle nieuwsbrieven zijn online beschikbaar via deze link.

De nieuwsbrief automatisch ontvangen ?
Schrijf u in via het formulier aan de linker zijde!
 

Tour de France 2016 in La Manche - de start

Tour de France 2016 in La Manche - de start

Het derde grootste sportevenement ter wereld (na het WK Voetbal en de Olympische Spelen) heeft zijn Grand Depart aan de voet van de Mont Saint-Michel.

De Agenda

De Agenda

Wat is er te beleven in Frankrijk? Veel! Op deze pagina's willen we de highlights voor u in het zonnetje zetten

Verhalen uit Frankrijk

Verhalen uit Frankrijk

Columns en uw verhalen delen.

Emigreren, een verhaal apart.

Emigreren, een verhaal apart.

In deze serie verhalen volgen wij Mariette van Roij van Nederland naar Frankrijk, haar waarom en hoe het haar vergaat.

Normandië, de scheurkalender

Normandië, de scheurkalender

Op de hoogte zijn van het nieuws van de dag? Hier vindt u het.

Ervaringen van landgenoten.

Ervaringen van landgenoten.

Wat kan je overkomen in je nieuwe vaderland? Lees de ervaringen van land- en lotgenoten en profiteer van hun ervaringen.

Nederlandse successen in Frankrijk.

Nederlandse successen in Frankrijk.

Elk jaar trekken Nederlanders naar Frankrijk om daar hun geluk te beproeven. Sommige slagen, anderen falen jammerlijk. Wat maakt het verschil? Deze verhalen zijn de moeite waard.

De markt voor tweede huizen trekt weer aan.

De markt voor tweede huizen trekt weer aan.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de markt voor een tweede woning zich aan het herstellen, het sombere consumentenvertrouwen ten spijt. Hoe komt dit?


Documentatie voor uw reizen in Normandie

Documentatie voor uw reizen in Normandie

Om van uw vakantie een succes te maken is meer nodig dan zon en zee. In Normandië is zoveel te zien en te beleven dat goede voorlichting en documentatie onontbeerlijk is. Op deze pagina laten wij u kennis maken met heerlijke informatieve uitgaven die van uw reis of vakantie een feest zullen maken.

Documentatie voor uw reizen in Frankrijk

Documentatie voor uw reizen in Frankrijk

Gratis boek of DVD verdienen? Schrijf je in als abonnee op onze nieuwsbrief!

Gratis boek of DVD verdienen? Schrijf je in als abonnee op onze nieuwsbrief!

Enkele uren genieten van foto’s en tekst over Frankrijk, of kijken naar highlights van Normandië. Sla hier je slag.

Meer informatie >>

à Bientôt.nl

à Bientôt.nl

Marktplaats voor Nederlanders in Frankrijk en voor geïnteresseerden in Frankrijk.

Meer informatie >>

Documentatie over Frankrijk bestellen en downloaden

Documentatie over Frankrijk bestellen en downloaden

Als u op zoek bent naar kaarten of brochures over Frankrijk, dan bent u bij het Frans Bureau voor Toerisme aan het juiste adres. Zij beschikken voornamelijk over algemene documentatie van Frankrijk en over algemene brochures en/of toeristische kaarten van de verschillende Franse regio's.

Meer informatie >>

Prachtige nieuwe fietsroute van Parijs van de Mont Saint-Michel

Prachtige nieuwe fietsroute van Parijs van de Mont Saint-Michel

Liefhebbers van fietsen kunnen nu hun hart ophalen. Zij kunnen een trip ondernemen tussen twee historische Franse Monumenten; de Notre Dame de Paris en de Mont Saint-Michel.
Een nieuwe fietsroute van 434 kilometer genaamd de Véloscénie werd onlangs open gesteld. Tijdens deze tocht passeert u vier departementen: Ille-de-France, Centre, Pays-de-Loire en Normandië. U doorkruist acht departementen en drie nationale parken. Vijf sites die op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco verwelkomen u.
Voor boekingen en informatie kunt u terecht op de website van veloscenie.com.

Meer informatie >>

VVV Coutances, hoog op de lijst

VVV Coutances, hoog op de lijst

Frankrijk heeft een nieuwe classificatie voor haar VVV's in het leven geroepen. Het office du tourisme van Coutances scoort bijzonder hoog

Meer informatie >>

Bienvenue à la ferme

Bienvenue à la ferme

L’Assocation “Agriculture, Tourisme et Terroirs” (Landbouw, Toerisme en Bouwland) is een organisatie die zich bezig houdt met het toerisme gekoppeld aan boerderijen te promoten. Dit gebeurd onder de naam: Bienvenue à la ferme.

Jaarlijks geeft dit instituut een goed gedocumenteerde folder uit met tal van wetens- en bezienswaardigheden. Tal van adressen voor diverse landbouwproducten als ciders, vlees, zuivel, kaas, zoetwaterschelpen, slakken, vissen en verschillende dranken kunt u hiermee vinden. Regelmatig verschijnt er een nieuwsbrief met leuke aanbiedingen, overnachtingen en arrangementen.

Meer informatie >>

Comité Départemental du Tourisme de La Manche

Comité Départemental du Tourisme de La Manche

Naast het landelijk Franse verkeersbureau beschikt La manche over haar eigen toeristische dienst. Dit bureau: “Comité Départemental du Tourisme de La Manche is gevestigd in Saint Lô en staat garant voor uitstekende voorlichting.

Meer informatie >>

De Mont Saint Michel heeft een Engels tweelingzusje. St. Michael's Mount.

De Mont Saint Michel heeft een Engels tweelingzusje. St. Michael's Mount.

Wie denkt dat de Mont Saint-Michel voor de kust van La Manche uniek is, vergist zich. Tegenover het dorpje Marazion in Cornwall ligt een gelijknamige bezienswaardigheid. In dezelfde periode ontstaan als de Mont Saint-Michel en met de zelfde voorgeschiedenis. Maar wat is er van waar?

Meer informatie >>

Goutez fermier, eet smakelijk!

Goutez fermier, eet smakelijk!

Voor smulpapen heeft een groep van ambachtelijke boeren een heerlijk initiatief opgezet.

Meer informatie >>

Kijk, Zuid Frankrijk!

Kijk, Zuid Frankrijk!

Rasvertelster en als eigen opgenomen bewoonster van de Provence, Renée Vonk-Hagtingius, geeft u via een bijzonder boek een bijzondere kijk op deze streek, waar zij intussen een vaste plaats tussen de bewoners heeft verworven.

Meer informatie >>

Normandië

Inmiddels is het al meer dan 75 jaar geleden dat een van de aller-grootste invasie s die we ooit hebben meegemaakt heeft plaatsgevonden. D-Day in 1944 was dé ommekeer van de 2e wereldoorlog en het theather van deze immense operatie was Normandië. Een streek die sinds dat moment wereldberoemd geworden is vanwege de vele slagen die hier geleverd zijn en de bijzondere geschiedenis.
 
En toch is Normandië veel meer dan een aantal pagina s in een geschiedenisboek: de streek herbergt prachtige steden en dorpen en is gezegend met prachtige stranden waar het in de zomermaanden goed toeven is. 
 
Sommige dorpen in de regio lijken stil te staan in de tijd en ademen het Franse platteland: prachtige plekjes met een kleine bakker en het café op de hoek maar ook met een kleinschalige herberg op het kruistpunt waar je vaak goedkoop kunt overnachten maken dit een bijzondere regio voor écht authentieke trips!
 
Qua klimaat is dat van Normandië erg vergelijkbaar met dat van Nederland: Regelmatig komen flink druilerige dagen voor waarin het maar nooit lijkt te stoppen met regenen. Toch is het ook regelmatig heel erg lekker weer; met vaak en fris zonnetje, fris windje van zee en vooral prima temperaturen.
 
Laat je dus verrassen door deze bijzondere Franse regio vol geheimen en combinaar het de slagvelden met de prachtige stranden. Hieronder wat inspiratie en informatie om het maximale uit je bezoek aan Normandië te halen:
 
 
Hoewel de Bretonnen je graag anders willen doen geloven zijn de stranden in Normandië net zo mooi, misschien wel mooier, dan die van hun westerburen. Qua stranden is er een duidelijke scheiding te maken tussen die ten noorden van de Seinne en die ten zuiden van deze rivier.
 
De stukken strand aan de noordkant en vooral die tussen Le Havre & Dieppe liggen aan de voet van hoge krijtrotsen, een prachtig gezicht en de perfecte plek voor een dagje strand. Sluit dan af bij een van de vele restaurants in dorpen als Étretat of Yport.
 
De stranden ten zuiden van de Seine zijn wat breder. Hier zijn ook minder krijtrotsen wat ongetwijfeld de reden was dat de geallieerden juist deze plek kozen voor hun invasie. De stranden van Omaha Utah zijn dan ook hier te vinden en zijn tegenwoordig uitstekende plekken voor een dagje strand!
 
De Mont Saint Michel
De Mont Saint Michel is mischien wel eens van Frankrijk s meest bekende bezienswaardigheden na de Eifeltoren en de Sacre Coeur. Het ligt op de grens van Normanië en Bretagne en wordt dan ook vaak gezien als symbool van beide regio s. 
 
Het klooster en het fort dateren uit de 8e eeuw en zijn door de eeuwen heen verder uitgebouwd. Het resultaat? Een schilderachtig fort dat omgeven wordt door water en al die jaren nooit is binnengedrongen. 
 
In Saint Michel vindt je prachtige kerken, smalle middeleeuwse steegjes en heb je een geweldig uitzicht over de omringende regio. 
 
De delicatessen van Normandië
Camenbert is een plaats in Normandië dus nu weet je ook direct waar deze beroemde kaas vandaan komt. De Normandische keuken staat natuurlijk bekend om de vele, vaak verse, vis die geserveerd wordt. Een bekend streekproduct zijn ook de vele appels die aan de bomen hangen. Een greep uit de bijzondere streekgerechten van Normandië die je wellicht een keer kunt proberen:
Calvados: Het bekende alcoholische drankje van meer dan 55% vol. Deze brandy wordt gemaakt van appels en fermenteert een behoorlijke tijd voordat het in jouw glas belandt.
Camenbert: Deze zachte kaas is een van de meest bekende streekproducten uit Normandië en heeft een sterke maar fruitige smaak. Je komt ‘t in Normandië overal tegen!
Caneton Rouennaise: Dit gerecht is een erg bijzondere en wordt vooral in Rouen gegeten. Het is een kuiken dat wordt geroosterd en geserveerd met saus gemaakt van het hart en de lever
Tarte normande: Nóg een appelgerecht is de tarte normande; een soort appeltaat.
 
De slagvelden van Normandië
Een van de grootste toeristentrekkers in Normandië zijn toch wel de vele locaties waar in de 2e wereldoorlog slag geleverd is door de strijdende partijen. In juni 1944 vielen meer dan 100.000 soldaten Normandië binnen in hun missie om Europa te bevrijden.
 
Hitlers verdedigingswerken waaronder de Atlantikwall moesten dit voorkomen. Een groot deel van de overblijfselen van deze betonnen verdedigingslinie langs de zee zijn intact gebleven waardoor iedere liefhebber van geschiedenis zich kan verheugen op een overdosis van indrukken!
 
Een van de meest bekende stranden is toch wel Omaha Beach waar de Amerikanen aan land kwamen. Dit was ook meteen een van de meest ontwikkelde verdedigingswerken van de Duitsers. Hiervan zijn nog erg veel overblijfselen terug te vinden, vooral bij Colleville-sur-Mer en Saint-Laurent-sur-Mer.
 

Mijn huis in Frankrijk inrichten

Heb je een tweede huis in Frankrijk? Maar weet je niet goed hoe je het huis wilt inrichten? Er zijn zeker items die absoluut niet mogen ontbreken bij de inrichting van je huis. Ik zal een paar opties geven om je huis in Frankrijk te kunnen inrichten. Door de juiste inrichting kun je straks mooi wonen in je huis in Frankrijk. 

Je meubels laten opvallen 

Heb je een televisie kast in je huis staan? De kast kun je laten opvallen door plafondlampen te plaats. Hierdoor vestig je de aandacht op je tv kast. Door de enorme keuze zijn er genoeg plafondlampen te vinden voor de inrichting van je huis. Je kunt kiezen voor een klassieke kroonluchter of juist voor een industriële plafondlamp. De verlicht kun je ook in verschillende prijsklassen vinden. Ook je eettafel kun je laten opvallen door wat kunst aan de muur te maken. Als je een schilderij boven je eettafel hangt, dan zal dit snel opvallen. Kies dan wel voor een abstract kunstwerk, dit zijn strakke lijnen. Dit past perfect in jouw woning. 

Droogbloemen als decoratie in je woning

Gedroogde bloemen kun je in ieder interieur verwerken en op verschillende manieren. Je hebt verschillende soorten zoals droogboeketten, kransen, complete kunstwerken van gedroogde bloemen. Droogbloemen passen echt in elk interieur en het geeft ook meer sfeer waardoor het wonen in je huis er leuker en mooier op wordt. Droogbloemen komen mooi uit door ze in hippe vazen te zetten. Je kunt droogbloemen ook in een fles doen of een kaars. Je kan ook een bloementuintje maken. Wat je ook nog zou kunnen doen is de droogbloemen inlijsten. 

Roze lampenkappen bij je interieur

Als je jouw huis in Frankrijk gaat inrichten dan wil je natuurlijk wel verandering zien. Kies altijd eerst de stijl van je inrichting waar je in wilt wonen. Om het interieur vervolgens helemaal af te kunnen maken kun je kiezen voor bepaalde kleur lampkappen. Zodra je hebt gekozen voor roze lampenkappen dan ben je er natuurlijk nog niet. Het geeft je woning wel een nieuwe dimensie. Je hebt verschillende soorten en maten en je moet dus een keuze maken welke het beste bij je interieur past. Je zou kunnen kiezen voor een print of juist voor een fijne stof. 

Wat zijn de voordelen van je woon- en leef keuken

Door te kiezen voor een aanbouw met glazen dak zorgt dit voor meer daglicht en wordt je keuken meer ruimtelijker. Er hoeven ook bijna geen lampen aan. Zodra de zon schijnt zal die de ruimte ook grotendeels verwarmen. Ook heb je de tuin dan dichterbij zitten. Zo heb je meer contact met de natuur. In je woon- en leef keuken kun je nu ook spelletjes doen, gesprekken houden, werken of je kinderen helpen met het huiswerk. Hierdoor eet en drink je niet alleen maar in de keuken maar komen de leef gebeurtenissen ook vaker aan bod in de keuken. Doordat je een woon- en leef keuken hebt heb je geen last dat iedereen een taakverdeling heeft met etentjes. Alles gebeurt in een ruimte. Op die manier mist niemand meer iets over de onderwerpen die er besproken worden. Door de woon-en leef keuken wordt wonen ook een stuk gezelliger!