Emigreren naar Frankrijk. Hoe douce is la France?
Allerlei afwegingen spelen een rol bij de vraag: wil ik gaan emigreren? Maar wie eenmaal besloten heeft te emigreren, is er nog niet. Bedenk bijvoorbeeld dat een groot gedeelte van de emigranten binnen 10 jaar weer terugkomt. Aangezien heimwee daarbij veelvuldig als reden genoemd wordt, is het zaak om daar bij de locatie van de Franse woning rekening mee te houden. Niet voor niets kopen veel Nederlanders een woning in de Morvan, of in Normandië. Het is relatief dichtbij Nederland en daarnaast betaalbaar, ook niet bepaald onbelangrijk.
Afwegingen om wel of niet te emigreren naar Frankrijk
-
Vervoerswijze
In dit kader speelt het vervoer ook een grote rol: op welke wijze is de woning te bereiken? Enkel per auto of ook via de TGV of per vliegtuig? Met andere woorden: hoe snel kun je in Nederland zijn, ingeval van calamiteit of anderszins? -
Afstanden op je bestemming
Bedenk daarbij dat ook de afstand naar bakker, apotheek, huisarts en dergelijke, van belang zijn. Niet alleen in de zomer maar zeker tijdens een strenge winter, geen onbelangrijk gegeven! -
Klimaat.
Gebleken is dat voor veel emigranten het klimaat een belangrijke factor is. Vanwege de afmeting van het land scheelt het aanzienlijk of je in Normandië dan wel in de Dordogne aan het rondkijken bent. Bedenk dat Frankrijk daarnaast op vele plaatsen een zogenaamd microclimat kent. In de Var, maar ook in de Vendée, waar je kunt genieten van extra zonuren. Tevens wordt de flora hierdoor in grote mate beïnvloed. -
Beheersing van de Franse taal.
Op welke wijze wordt vanuit Nederland de overgang qua taal en cultuur voorbereid?
De taalbarrière vormt voor velen de reden dat men zich in Frankrijk niet begrepen en zich daardoor niet senang voelt tussen de Fransen. Daar waar de kinderen zich de taal op school snel eigen maken blijft het voor de ouders veelal behelpen. Tijdig beginnen is hier het credo. Er staan u in Nederland talloze cursussen op dit gebied ter beschikking.
Tenaamstelling van een Franse woning
Als de streek eenmaal een uitgemaakte zaak is en een geschikte woning is gevonden, doet zich de volgende vraag voor: op wiens naam wordt deze woning gezet? Is het van belang eventuele kinderen bij de aankoop te betrekken? Of dient de langstlevende te allen tijde beschermd te worden tegen aanspraken van kinderen?
Hetgeen uit fiscale overwegingen in ieder geval niet aan te bevelen is, is om de woning op naam van een BV te zetten. Uiteraard kunnen gelden vanuit de BV geleend worden, maar de woning wordt dan eigendom van u zelf.
Wellicht dat u in dit kader de afkorting SCI bent tegengekomen. Het staat voor Société Civile Immobilière, een beheersvennootschap, waarbij u een SCI opricht, aandelen in die SCI verwerft en de SCI vervolgens de eigendom van de Franse woning verkrijgt. Het wordt met name gebruikt voor die situaties waarbij meerdere personen tezamen de eigendom verkrijgen. Zodra er iemand uitstapt behoeft er enkel een aandelenoverdracht plaats te vinden en geen eigendomsoverdracht.
Hier komen we later nog op terug.
Wij wensen u veel succes met uw onderneming. Heeft u nog vragen, schroom niet en neem contact met ons op via ons contactformulier. Onze specialisten helpen u graag verder.