ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

De volgende stap

Dat gedroomde huis

U bent in La Manche. Samen met de verkoopmakelaar heeft u de woning gezien. De staat van onderhoud is echt goed. In huis valt het geheel niet tegen. In gedachten ziet u zichzelf al kleine klusjes en verbouwingen uitvoeren. Voor uw gevoel is dit het huisje waarvan u droomde.

De verkoopmakelaar kent zijn klanten. Hij heeft door dat u onder de indruk bent van uw potentiële bezit. Hij zal ongetwijfeld voorstellen vlug even een principe afspraakje op papier te zetten, of een promesse de vente of een promesse d’achat, dat hij “ toevallig” in zijn binnenzak heeft te tekenen.

Nog gevaarlijker wordt het als hij er op aandringt om naar zijn kantoor te rijden en daar onder het genot van een goed glas wijn of een stevige calvados een door zichzelf in elkaar geflanst “compromis de vente”, een koopovereenkomst dus, te ondertekenen.

NIET DOEN!!!
Sta even stil bij de vraag, heb ik mijn financiering al rond? En dan praten we niet alleen over de hypotheek. We zullen u een klein rekenvoorbeeldje geven;
Aankoopbedrag € 120.000,-
Kosten koper = begeleiding – notaris – overdracht – makelaar, totaal ca. 10% € 12.000,-
Niet financierbare kosten, dus eigen geld benodigd
voor kleine verbouwing, opknappen, inrichten en
heen en weer reizen, ca. 25% € 33.000,-

Het totale bedrag wat u op moet kunnen brengen
is dus € 185.000,-

Teveel mensen verkeren in een roes en gaan er van uit, dat, met een “klein hypotheekje” de zaak wel rond zal komen.
Zorg dat u voor uzelf de zaken goed op een rijtje heeft staan voor u ook maar iets tekent.

NIET DOEN!!!
Vlug even een papiertje tekenen? Vlug vangt men vlooien. Dit zijn typisch instrumenten waarvan malafide verkopers en makelaars zich bedienen. We willen niet stellen dat elk van dit soort papiertjes per definitie malafide is, absoluut niet. Maar we raden het u ten strengste af.
 

Het is zo’n leuk weggetje. Ja, maar toch!!!

Het is aan te bevelen om meteen contact op te nemen met een notaris om een formeel compromis de vente op te laten stellen. Wij kennen de voorspelbare reacties van de verkoopmakelaar: Er zijn nog een paar serieus geïnteresseerden in deze woning. Het compromis de vente is slechts een standaard contract dat eigenlijk niets voorstelt, alleen de namen en het bedrag zouden nog moeten worden ingevuld.
Naar onze mening is het risico dat een koper loopt bij het niet doorgaan van een koop, aanzienlijk kleiner is dan risico dat kan ontstaan bij het tekenen van een slecht of incompleet compromis de vente.

Een compromis de vente is geen standaard contract. We hebben al heel veel versies gezien. Variërend van het hoogdravend Frans van voor de oorlog tot in modern Frans gestelde. Makelaars en notarissen werken vaak met hun eigen model. In voorkomende gevallen wil een makelaar nog wel eens een z.g. “schaduw versie” van het contract produceren om zijn clientèle behulpzaam te zijn. We hebben op deze website al eerder gezegd; de Engelse taal is voor veel Fransen hetzelfde als Chinees voor ons. De schaduw versie is vaak een in slecht Engels gestelde samenvatting van het originele Franse contract. Vertrouw er niet op dat de vertaling correct en volledig is.
Hou er rekening mee, u ondertekent de Franse versie welke is onderworpen aan het Franse recht.
Zoek daarom altijd hulp bij onafhankelijke specialisten die het klappen van de zweep kennen. Zij nemen uw administratieve zorgen over en, naar zal blijken, ze zijn hun geld waard.