ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Ondernemen in Frankrijk.

Ondernemen in Frankrijk.

Ieder jaar emigreren, volgens het Bureau voor de Statistiek (CBS) gemiddeld 3.000 Nederlanders naar Frankrijk. Ongeveer driekwart van hen moeten of willen nog aan de slag in Frankrijk. Meer dan 90% hiervan doet dat door als zelfstandig ondernemer in Frankrijk aan de slag te gaan. Dat betekent dat elk jaar bij benadering 1.000 bedrijven door Nederlanders in Frankrijk worden opgezet.

Bedrijven van Nederlanders in Frankrijk doen het over het algemeen goed, ondanks drempels van verschil in cultuur, gebrek aan talenkennis en de beruchte Franse bureaucratie. Als een Nederlands bedrijf  in Frankrijk mislukt is de aanwijsbare oorzaak heimwee of echtscheiding. Het uitblijven van zakelijk succes komt pas op de derde plaats.

Maar toch, niets is zo dom als een fantasie najagen zonder onderkenning van alle risico’s die er aan verbonden zijn. Regelmatig zien we op de TV programma’s voorbij komen als “Ik vertrek” of “Het roer om”. In de regel zijn dat leuke programma’s, immers geen leuker vermaak dan leedvermaak. Opvallend is, is dat de in beeld gebrachte families als ze naar Frankrijk gaan de droom koesteren een gîte, een camping of een Chambre d’Hôte als bron van toekomstige inkomsten te koesteren. Immers, Frankrijk vakantieland en de gebraden duiven vliegen vanzelf je mond in. Maar er zijn er nog andere soorten van ondernemingen te bedenken en hoe werkt het in de praktijk?

 

Die verleidelijke camping

Als je in Nederland een bedrijf op wilt starten, begin je met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Ondernemen in Frankrijk werkt toch wel iets anders. De volgorde lijkt zelfs omgekeerd.

De Franse overheid is de laatste jaren erg bereidwillig om nieuwe ondernemingen in het land te verwelkomen. Daarom doen ze veel op het gebied van subsidies en zijn soms makkelijk met het verstrekken van vergunningen.

Toch zijn er desondanks nog wel wat beren op de weg. Als u al ervaring heeft met het ondernemerschap, kunt u het vakgedeelte laten rusten en u concentreren op de totaal verschillende

wetgeving. Heeft u nog geen ervaring als ondernemer, dan wordt het dubbel moeilijk. Ten eerste moet u zich nieuwe vaardigheden eigen maken. En daarnaast dient u zich te verdiepen in die afwijkende wetgeving. Maar voor allebei geldt, u heeft ook rekening te houden met andere gewoontes. Waar Nederlanders erg consequent zijn bij het maken en nakomen van afspraken, wil dat in Frankrijk nogal eens anders uitpakken. Kortom, ondernemen in Frankrijk is een avontuur.

Nu blijkt in de praktijk dat Nederlanders zich makkelijk kunnen voegen naar het Franse ondernemersklimaat. Er zijn tal van voorbeelden van Nederlanders die ondanks taalbarrières, andere regelgeving en gewoonten van hun bedrijf een succes hebben gemaakt. http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/12/1445/0/Nieuws-en-berichten-nederlandse-successen-in-frankrijk

Toch zal niet alles van een leien dakje gaan. U moet vooraf een aantal zaken goed nagaan.

·         Is het bedrijf dat u op wilt gaan starten gebonden aan regels;

·         Welke bedrijfsvorm past het beste bij de soort onderneming die u op wilt gaan starten;

·         Voor welke soort belastingafdracht moet je gaan kiezen en hoe verdraagt zich dat tot de sociale lasten;

·         Heeft u eigen geld genoeg of moet u gaan lenen;

·         Is er nu of in de toekomst sprake van het aannemen van het aannemen van personeel;

·         Het kan voorkomen dat een bepaalde bedrijfsactiviteit op meerdere manieren dient te worden ingeschreven;

·         Bent u op de hoogte voor de regelgeving die geldt voor “Auto-Entrepreneur”;

·         In welke regio wilt u zich gaan vestigen;

·         En tenslotte en misschien wel het belangrijkste, heeft u een goed (financieel) onderbouwd ondernemersplan.

 

Aire le Biefs, door nadenken en hard werken een succes

U ziet, zo simpel is het allemaal niet. De beste manier om meteen te kunnen starten met uw bedrijf is door overname van een bestaand bedrijf. Dat brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Maar door goed vooronderzoek kunnen die risico’s ver worden beperkt.

Daarnaast moet u, niet onbelangrijk, niet al te optimistisch en realistisch kijken naar de hoogte van uw bankrekening. 100% financieringen voor bedrijfsovernames zijn in Nederland al volledig uit te sluiten.

Bij een Franse bank is er wellicht een mogelijk tot financiering. Maar dan dient u de bank te overtuigen van uw opgebouwde ervaring en uw ondernemerstalent opgedaan in de branche waarin u zich gaat bewegen. En dan nog liefst is die ervaring opgedaan in Frankrijk. Maar dan nog zal de Franse bank niet verder gaan dan 50% financiering van de totale investering. U ziet, ondernemen in Frankrijk heeft nogal wat om het lijf.

Het lijkt vaak makkelijk om een bedrijf over te nemen. Binnen de Petites et Moyennes Enterprises (PME) is er nogal wat aanbod. Dit kunt u vinden op diverse websites of kranten. U kunt de te koop aangeboden bedrijven dan meestal vinden onder de kop “Cession de Commerce”. Ook komt het voor dat onroerend goed makelaars bedrijven in portefeuille hebben voor kleine ondernemingen zoals gîtes, campings of horecagelegenheden. Tenslotte hebben plaatselijk Chambres de Commerce vaak lijsten van te koop aangeboden bedrijven welke niet op internet staan. Ook wij hebben regelmatig leuke en goed lopende aanbiedingen op onze site staan, http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/10/1484/0/een-huis-kopen-in-frankrijk-campings-horeca-en-vakantieparken-in-frankrijk

Wilt u in de toeristenindustrie gaan werken dan is het vaak verstandiger om een bestaand bedrijf over te nemen dan zelf opnieuw te gaan starten. U zou van een bestaande camping een speciale camping voor motorrijders kunnen maken, of van een camping met een of meer gites een huisdiervriendelijke camping kunnen maken. Zoek naar gaten in de markt en zorg voor een goed vindbare website. Wij raden u aan hiervoor contact op te nemen met http://www.remedia.nl/ waar wij uitstekende ervaringen mee hebben opgedaan.

Voor de Franse belastingdienst bestaat er een onderscheid tussen de inkomsten die eigenaren van gîtes uit verhuur ontvangen en die van Chambre d’Hôte, de z.g. B&B´s. De grens ligt bij professionele gîtes verhuurders bij een omzet van € 23.000,- per jaar. Momenteel zijn ook de fiscale inkomensgrenzen voor uitbaters van B&B’s vastgelegd.  Bij een omzet die lager is dan € 4.740,- per jaar kan de exploitant er voor kiezen deze omzet aan te merken als bijverdienste. Dat betekent dat u als ondernemer niets hoeft te regelen. U valt dan ook niet onder de sociale zekerheid voor onafhankelijken (RSI). Wordt de omzet echter hoger dan genoemde € 4.740,- per jaar, dan bent u verplicht zich in te schrijven als bedrijf. De meest simpele vorm is inschrijving als Auto-Entrepreneur.

U ziet, ondernemen in Frankrijk is meer dan het onvoorbereid najagen van een droom. Laat u daarom goed begeleiden. Ons team van specialisten is graag bereid u bij te staan. Kijk maar eens op http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/21/0/0/wat-kunnen-wij-voor-u-doen

 

 

 

 

Tips voor aankomende ondernemers.

Tips voor aankomende ondernemers.

Als u zich wilt vestigen in Frankrijk als ondernemer heeft u met tal van regels en wetten te maken. Allerlei rompslomp. Maar bent u ook voldoende op de hoogte van premies en subsidies?

Meer informatie >>