ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Tolwegen in Frankrijk

Tolwegen in Frankrijk

Tol werd al in de oudheid geheven. Het werd gevorderd voor het gebruik van wegen en waterwegen. Het betrof in het algemeen een soort van belasting. Het woord tol is afgeleid van tollenaar, de oude benaming van belastingambtenaar die zitting hield in een tolhuis.

Ook bij het passeren van grenzen werd tol geheven, denk aan het Duitse woord Zoll voor douanepost.

 

Tol werd geheven op verschillende punten op doorgaande wegen. Er werden slagbomen, ook wel barreels of barriers geplaatst naast het tolhuis. Vaak was naast deze opstellingen een herberg gebouwd. De meeste van deze uitspanningen kregen de toepasselijke naam “De Barrier”.

 

De opbrengsten van de tol werden gebruikt om wegen aan te leggen of te onderhouden. Tegenwoordig wordt in de meeste landen wegenbelasting gebruikt om wegen aan te leggen en te onderhouden. Hierdoor kwam het tijdrovende systeem van tol betalen te vervallen. In veel landen is het tol betalen op het netwerk van grote, doorgaande wegen in stand gehouden. Vaak wordt zo een netwerk beheerd door een particulier bedrijf dat hier haar inkomsten uit moet halen en dat aansprakelijk is voor het onderhoud van de wegen, parkeerplaatsen en toiletten, wasplaatsen en picknickplaatsen.

 

In Frankrijk wordt op de meeste autosnelwegen “peage” geheven. Tol is op de Franse snelwegen niet goedkoop maar daar staan een groot aantal voordelen tegenover. De wegen zijn goed onderhouden. De parkings langs de snelwegen zijn vaal uitgerust met mooie picknicktafels, speeltuintjes voor kinderen en hier en daar ontspanningsmogelijkheden voor volwassenen. Niet alleen toeristen betalen tol. Ook de Fransen zelf moeten hun bijdrage leveren. Daar staat tegenover dat zij geen wegenbelasting betalen.

 

Afhankelijk van je reisroute zal je meer of minder tol moeten betalen. In sommige gevallen kan de tol erg duur uitvallen. De grote tolpoorten zijn altijd bemand. Op kleinere op- en afritten is het tol betalen soms geautomatiseerd.

 

De meeste toeristen betalen nog steeds contant. Tijdens de zomermaanden kan dat door de toestroom van vakantiegangers leiden tot grote drukte. Temeer omdat veel mensen contant betalen. Je herkent de tolpoortjes voor contante betaling aan een pictogram met een man met pet die een biljet vasthoudt.

 

Als je met een creditkaart wilt betalen, kies dan voor de rijstrook welke wordt aangeduid met het pictogram “CB” (cartes bancaires).Maar let op. Niet iedere creditkaart wordt geaccepteerd. Via een creditkaart kun je alleen betalen met Mastercard, Visa, American Express, CB, GR Total, Shell, Esso of Eurototal.

 

Tenslotte is er nog de mogelijkheid te betalen via een Liber-T Badge. De tolhuisjes die deze mogelijkheid tot betalen bieden zijn herkenbaar aan een oranje T.

Het systeem is simpel. Je koopt een badge die je op een zichtbare plaats achter de voorruit plaatst. Bij het passeren van de tolpoort wordt een opname voor elektronisch afrekenen van uw badge gemaakt en het verschuldigde tolgeld wordt later, maandelijks, per automatische incasso van uw rekening afgeschreven.

In het verleden Was deze badge alleen te koop in Frankrijk of via een Carrefour Visakaart.

 

Sinds kort kun u deze badge ook aankopen bij de ANWB of de VAB. Het voordeel van deze badge is dat u enorme wachtrijen van contant betalende of pinnende automobilisten aan de peage voorkomt en snel door kunt rijden.

Het elektronisch afrekenen voor buitenlanders in Frankrijk is mogelijk geworden door de invoering van het IBAN Bankrekeningnummer.

 

De badge kan ook worden gebruikt bij, inmiddels al meer dan 250 parkeerplaatsen in Frankrijk.

 

Het apparaatje kost € 7,50 voor leden van de ANWB en € 11,- voor niet leden. Het abonnement kost € 1,60 per maand maar alleen in de maanden dat de badge daarwerkelijk wordt gebruikt.

 

Alle tolwegen in Frankrijk zijn inmiddels geprivatiseerd.

 

De eigenaren van de tolwegen zijn nu

  1. Autoroute de Liaison Seine-Sarthe, (ALIS) 125 km.
  2. Société des Autoroutes Rhône-Alpes (AREA) 384 km.
  3. Autoroutes du Sud de la France (ASF) 2.484 km.

4.     Société des Autoroutes Estérel, Côte d’Azur, Provence, Alpes (ESCOTA) 459 km. En een dochter van ASF.

  1. Autoroutes et Tunnel du Mont-Blanc (ATMB) 106,5 km.

6.     Chambre de commerce et d’Industrie du Havre (CCI du Havre) 6,6 km.

7.     Compagnie Eiffage du Viaduct de Millau (CEVM) 3,7 km.

  1. Compagnie Financière et Industrielle des Autoroutes (COFIROUTE) 928 km.
  2. Société d’Exploitation du Périphérique de Lyon ( EPERLY) 6 km.

10.  Société des Autoroutes du Nord et de l’st de la France (SANEF) 1.316 km.

11.  Société des Autoroutes Paris-Normandie (SAPN) 368,4 km. En een dochter van SANEF

  1. Autoroutes Paris-Rhin-Rhône (SARPP) 1.821 km.

13.  Société Française du Tunnel Routier du Fréjus (SFTRF) 67,5 km.

14.  Société Marseillaise du Tunnel du Prado Carénage (SMTPC) 2,5 km.

 

In Frankrijk kunt u dus bijna 8.100 km aan tolwegen verwachten. De betaling voor het gebruik varieert naar soort, maat en afmeting van het voertuig.

De verschillende categorien zijn:

1.     Classe 1: Personenwagens, kleine bedrijfswagens en minibussen, met of zonder aanhangwagen, waarvan de hoogte minder is dan, of gelijk aan 2 meter;

2.     Classe 2: Alle wagens uit classe 1 met aanhangwagen of caravan en een hoogte tussen 2 en 3 meter, de meeste bestelwagens en de meeste zwerfwagens of kampeerauto’s tot een toegestaan gewicht van 3,5 ton;

3.     Classe 3: Twee-assige voertuigen met een hoogte vanaf 3 meter en alle voertuigen met een toegestaan gewicht hoger dan 3,5 ton:

4.     Classe 5: Voertuigen of konvooien bestaande uit meer dan twee wagens waarvan de totale hoogte meer dan 3 meter bedraagt of waarvan het toegestane gewicht hoger is dan 3,5 ton;

5.     Classe 5: Gemotoriseerde tweewielers.

 

Let op bij het binnenrijden van de tolpoorten. Er zijn diverse mogelijkheden tot betalen, abonnementhouders, creditkaardhouders en mensen die contant betalen. De poortjes zijn smal en als u in een verkeerde rij staat is keren af achteruit rijden vaak onmogelijk. Onderstaande foto laat zien wat kan gebeuren.Deel deze link op Facebook

Afbeeldingen: