ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

21 Côte-d’Or.

 

 

Côte d’Or is een departement dat deel uitmaakt van de regio Bourgogne. Het ligt in het oosten van Frankrijk en wordt omgeven door de departementen Yonne, Nièvre, Sanne-et-Loire, Jura, Haute-Saône, Aube en Haute-Marne.

Côte d’Or bestaat uit drie departementen namelijk Beaune, Dijon en Montbard. Het is verder verdeeld in 30 kantons die gezamenlijk 707 zelfstandige gemeenten tellen.

Het departement heeft een oppervlakte van 8.763 km² en telt ongeveer 532.950 inwoners. De bevolkingsdichtheid is 61 inwoners per km².

 

 

De prefectuur van Bourgogne en van Cote d'Or

 

Hoewel de naam anders doet vermoeden ligt dit departement niet aan de kust. De term “Côte” doelt op het reliëf en is verwant met de geologische term cuesta (reliëfvorm) Deze benaming herkennen we ook in de wielersport, waar kleine hellingen ook côtes worden genoemd.

Het deel Or van de naam is ontleend aan de gouden kleuren van de wijngaarden die in dit deel van Bourgogne in de herfst kenmerkend zijn.

 

 

De gouden kleur die in de naam is verwerkt

 

De naam werd in 1789 door Charles-Andre-Remy Arnoult die toen lid was van de Nationale Grondwetgevende Vergadering.

De poëtische bijklank van de naam Côte d’Or inspireerde meer dan een eeuw later de Franse dichter Stephen Liégard om een deel van de Franse Middellandse Zeekust Côte d’Azur te noemen.

 

Côte d’Or is een departement dat rijk is aan rivieren. De Seine ontspringt hier op het plateau van Langres aan de Source Seine. Het departement wordt verder doorsneden door de rivieren Rhône, Saône en de Loire. We hebben het dan nog niet over de talrijke zijrivieren als de Amerçon, de Serein en de Aube. De Arroux vindt zijn oorsprong in het zuiden van het departement en mondt uit in de Loire.

De Saône, de belangrijkste zijrivier van de Rhône, bestrijkt een groot deel van het oostelijke deel van het departement. Deze rivier wordt voor een belangrijk deel gevoed door de zijrivieren Vingeanne, de Tille, de Beza en de Ouche.

 

Côte d’Or is het hart van het netwerk van snelwegen, D-wegen, spoorlijnen en waterwegen. De bereikbaarheid is bijzonder groot. Dat is zowel voor de toeristen als voor economisch verkeer van groot belang. De economische activiteit van het departement bestaat voor 75% uit commerciële activiteiten, 25% is industrieel en 5% bestaat uit landbouw. De meest voorkomende sectoren zijn:

Openbare werken en gebouwen – Côte d’Or telt meer dan 1.300 scholen;

Voedingsindustrie, metallurgie (metal valley rond Montbard) mechanica, elektronica, chemische en farmaceutische industrieën.

 

 

 

Rijk aan natuur en overal duiken wijngaarden op.

 

 

Op het gebied van natuur biedt Côte d’Or een grote verscheidenheid aan landschappen. Bekend is Morvan in het zuidwesten waar de Mont de Gien het hoogste punt van het departement is met een hoogte van 723 meter is, maar net zo mooi zijn de plateaus van Langres-Châtillonnais in het noordwesten en de valleien van de Saône in het zuidoosten van het departement.

 

In het algemeen zijn de zomers heet en droog, de winters daarentegen zijn meestal koud en nat met frequente sneeuwval.

 

Op cultureel gebied heeft Côte d’Or veel te bieden. De geboortegrond van de schilder Antoine Gadan, de dichter Stephen Liégard en de architect Gustave Eiffel (jawel, die van de Parijse toren) zijn hier geboren.

 

Dijon is een prachtige oude stad met tal van musea en een heerlijk winkelgebied. Zoekt u naar kastelen? Ga een kijken in de kastelen van Rochepot, Chateauneuf of Montfort. Maak een dagje vrij voor een bezoek aan de Abdij van Fontenay en als je daar toch in de buurt bent neem de tijd voor een bezoek aan het middeleeuwse dorp in Flavigny-sur-Ozerain.

Veel mensen hebben dit departement al gevonden en hebben er hun hart aan verloren. Meer dan 6% van de beschikbare woningen zijn tweede huizen en dit aantal loopt jaarlijks op.

 

Het departement Côte d’Or heeft veel te bieden, zowel voor toeristen als voor ondernemers. Een echte aanrader dus.