ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Languedoc-Rousillon

 

Languedoc-Rousillon is een regio in het zuiden van Frankrijk en bestaat uit de historische Franse provincies Languedoc en Rousillon. Het omvat vijf departementen; Aude, Gard, Herault, Lozère en Pyrenées-Orientales. In het zuiden grenst dit departement aan Spanje, Andorra en de Middellandse Zee. De regio bestaat verder uit 14 arrondissementen, 186 kantons en 1.545 zelfstandige gemeenten.

 

Bekende delen van deze regio zijn de landsteken Roerige en Albigeois, het nationale park Cevennen, de Causses, de Camargue, de Minervois en de Vallée du Rhône. In deze regio is Frans de officiële taal, maar er wordt vrij veel Catalaans gesproken.

Bijna had Languedoc-Rousillon niet meer bestaan.  De regionale overheid trachtte in 2004 een naamsverandering door te voeren. De regio moest Septimanie gaan heten. Dat was de naam die de regio had onder de Visigotische heerschappij. Als eerste stap werd Septimanie op alle logo’s als een soort ondertitel naast de officiële naam Languedoc-Rousillon gezet. Dit was bedoeld als een tijdelijke maatregel waarna in alle rust en kalmte de officiële naamswijzigingsprocedure kon worden opgestart. Er ontstond echter een enorme golf aan kritiek. Volgens velen was het een prestige object van de toenmalige regiopresident Georges Frêche. In oktober 2005 werd alweer afscheid genomen van Septimanie en verdween de toevoeging uit alle logo’s. De hele campagne om de nieuwe naam te promoten kostte de belastingbetaler ongeveer 3 miljoen euro. Toch is het hele idee nog niet helemaal van de baan. Momenteel profileert Languedoc-Rousillon zich als “La Région”.

Languedoc-Roussillon is de grootste wijnstreek van Frankrijk. Het gebied bestaat uit schrale hellingen, een droog klimaat en veel zon. Hierdoor ontstaan de ideale omstandigheden voor het produceren van prachtige wijnen.

 

De wijncultuur in Frankrijk is hier ruim 2000 jaar geleden begonnen in de omgeving van Narbonne. Onder de Romeinen bereikte de wijnproductie hier haar eerste hoogtepunt. De wijn uit dit gebied werd zeer geapprecieerd in het oude Rome, maar werd ook al geëxporteerd naar Duitsland.

Met de val van Rome verloor het gebied ook haar bekendheid. In de periode die hier op volgde werd wijn nog slechts geproduceerd voor de regionale consumptie.

    

In de 13de eeuw werd voor het eerst Vin Doux Natural gemaakt in de streek rond Perpignan. In de 17de eeuw werd de regio meer ontsloten. De wijnbouw kreeg hierdoor opnieuw een impuls. Een groot deel van de productie werd echter gedistilleerd tot eau-de-vie. Het duurde tot in de 19de eeuw toen onder invloed van de industrialisatie de vraag naar wijn sterk toenam. Het gebied werd al snel het grootste wijnbouwgebied ter wereld. Maar de kwaliteit was bijzonder slecht. Het was meer te doen om kwantiteit dan kwaliteit en er was zelf sprake van overproductie.

Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich meer toeleggen op het maken van kwaliteitswijnen. In 1987 verenigden een aantal wijnboeren zich en creëerden de Vin de Pays d’Oc wat een groot succes tot gevolg had. Daarnaast waren er in diezelfde tijd een aantal individuele wijnboeren die zich gingen toeleggen op het produceren van topwijnen.

 

De regio wordt over het algemeen aangemerkt als een regio met een mediterraan klimaat. Toch moeten hier wel wat nuances in worden aangebracht. In de streek Causse de Lozére kunnen de winters bijzonder streng zijn en sneeuwstormen zijn geen uitzonderingen

 

Afzakkend naar de Middellandse Zee kun je rekenen op lange, hete zomers. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden in Frankrijk is het hoogst in Perpignan met 22,3° C.  

Languedoc-Roussillon telt een aantal prachtige steden. Montpellier is de hoofdstad, tevens de prefectuur van het departement Herault. Carcassonne, de hoofdstad van Aude is ook niet te onderschatten net zo min als Nimes. Wie kent Limoux, Narbonne en Perpignan niet?

 

De regio Montpellier is de meest druk bevolkte streek met meer dan een kwart miljoen inwoners. De stad beschikt over drie afdelingen van de universiteit van Montpellier die nauw samenwerken met de universiteit van Nimes en die van Perpignan. Meer dan 70.000 studenten volgen hier een groot aantal verschillende opleidingen.

 

Aansluitend daarop zijn er in de regio een aantal grote organisaties die zich bezig houden met allerlei vormen van innovatie, zoals Languedoc-Roussillon Incubation, Inno’up en NRCT Technopolis die inzetten op toekomstige technologie en milieuvraagstukken. De Agricultural Society of Herault bestaat zelfs al meer dan 200 jaar.

Vooral op het gebied van onderzoek naar kanker, preventie van astma en cardiologie staat de regio hoog aangeschreven.

 

Languedoc-Roussillon is goed ontsloten. Een aantal snelwegen doorkruisen de regio. De A75 van Clermont-Ferrand naar Montpellier.

De A7 voert u van Lyon naar Avignon. Van Avignon kunt u via de A9 naar Argelès. Deze weg loopt langs de steden Nimes, Montpellier, Béziers, Narbonne en Perpignan.

De A54 loopt van Montpellier naar Marseille. Dan is er nog de A75, die wel de Méridienne wordt genoemd en een verlengstuk is van A71.

Ook door de lucht is Languedoc-Roussillon goed bereikbaar. Er zijn vier regionale luchthavens: Montpellier, Perpignan, Beziers-Ageden-Vias en Nimes-Arles-Camargue.

 

In Languedoc-Roussillon ligt wellicht één van de mooiste streken van Frankrijk. De Camargue. Het betreft hier een moerasgebied in de Rhônedelta in het zuiden van Frankrijk. Het is een moerasgebied dat de hele delta beslaat en uitkomt op de Middellandse Zee.

 

Het is een vlak en bijzonder waterrijk gebied met tal van meren en lagunes Moeras en grasland, wisselen elkaar af met en bosgebieden. Dit gebied is belangrijk voor de winning van zout. Er wordt vanwege het drassige land, ook rijst verbouwd.

 

In 1970 kreeg de Camargue de status van regionaal natuurpark.

De Grande Camargue beslaat een oppervlakte van 750 km². Eigenlijk is het een eiland want het wordt van het vaste land gescheiden door twee vertakkingen van de Rhône die vanuit Arles naar de Middellandse Zee lopen. De Grand Rhône, de oostelijke vertakking stroomt in de Middellandse Zee uit bij het plaatsje Salin-de-Giraud. De westelijke vertakking, de Petit Rhône, mondt uit in de zee bij Saintes-Maries-de-la-Mer.

De Petit Camargue die eigenlijk de Camargue Gardoise heet, ligt aan de westelijke kant van de Petit Rhône.

 

Toeristisch gezien is het gebied vooral bekend vanwege de in het wild levende grijswitte Camargue paarden, de zwarte stieren en de roze flamingo’s.

De Camargue is een eeuwenoud paardenras. Mogelijk al duizenden jaren leven deze kleine paarden in halfwilde kuddes in het drassige land van de Rhonedelta. Hier hebben ze hun uithoudingsvermogen en hun wendbaarheid ontwikkeld.

 

Dit paardenras werd in het verleden al bijzonder gewaardeerd door de Kelten en de Romeinen.

 

Languedoc-Rousillon is een regio die veel te bieden heeft, zowel voor mensen die zich hier willen vestigen als voor toeristen. Elk departement heeft haar eigen verrassing. Ga zelf eens op verkenning.

 





11 Aude

11 Aude

In voorbereiding

30 Gard

30 Gard

In voorbereiding

34 Hérault

34 Hérault

In voorbereiding

48 Lozère

48 Lozère

In voorbereiding

66 Pyrérées-Orientales

66 Pyrérées-Orientales

In voorbereiding