ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Nord-Pas-de-Calais

Nord-Pas-de-Calais is de meest noordelijke van de 22 Franse bestuurlijke regio’s. Het omvat de twee departementen Nord en Pas-de-Calais.

Deze regio ontstond in 1960 door een hernieuwde landelijke indeling in regio’s. In 1972 verkreeg de regio de status van Établissement Public onder leiding van een regionale prefect.

Door de decentralisatiewetten van 1982 werden de regio’s territoriale overheden.

Logo Nord-Pas-de-Calais

 

Nord-Pas-de-Calais heeft een rijke historie als grensgebied tussen Frankrijk en de Nederlanden. Van oudsher speelde de nijverheid hier een grote rol. Het is een sterk verstedelijkte streek waar tot voor kort de textielindustrie en de mijnbouw een belangrijk aandeel in de economie speelden. Sinds een aantal decennia is deze behoorlijk in het slop geraakt.

Recentelijk, eigenlijk vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw, zien we een opbloei van de regio. Momenteel is het een van de meest dynamische gebieden van Frankrijk. In de laatste 20 jaar heeft Nord-Pas-de-Calais meer buitenlandse investeerders aangetrokken dan enig andere regio in Frankrijk, met uitzondering van de Parijse metropool.

Anders dan in het verleden wordt het Vlaams-Nederlandse karakter van het gebied ook in Frankrijk meer en meer geaccentueerd. Ironisch genoeg begon men hiermee  toen de Nederlandse taal in deze regio nagenoeg was uitgestorven.

De regio voert de Vlaamse leeuw in haar wapen en in haar vlag.

Vlag van de regio

De gecombineerde naam Nord-Pas-de-Calais klinkt voor veel mensen niet lekker. In historisch perspectief komt de naam ook een beetje gemaakt over. Er wordt dan ook druk gelobbyd om de naam te wijzigen in Pays-Bas-Français (Franse Nederlanden). Voorlopig echter nog zonder succes.

De regio kende in het verleden veel steenkoolmijnen en zware industrie. Bij het sluiten van de mijnen en daarmee samenhangend veel kleinere bedrijven, kende de streek een vrij hoge werkeloosheid en armoede.

Het regionale mijnmuseum

Lille, in het Nederlands Rijsel, is de hoofdstad van de regio “Frans-Vlaanderen”. Een vrij grote stad met bijna een kwart miljoen inwoners. Rijsel ligt maar op een goede 25 km. ten zuidwesten van het Belgische Kortrijk. Met deze stad vormt het een transnationaal Eurodistrict, De Frans-Belgische eurometropool bestaat uit Rijsel-Kortrijk-Doornik. Voeg hier het Belgische Moeskroen aan toe en er is sprake van een dichtbevolkte regio met bijna twee miljoen inwoners. Tevens wordt hier het belang van de grensoverschrijdende samenwerking mee onderstreept.

Theaterplein in Lille

Lille is een universiteitsstad met een grote regionale functie. Maar Lille is ook om een andere reden bekend. Elk jaar, in het eerste weekend van september vindt hier de grootste “rommelmarkt” van Europa plaats met jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers in twee dagen. Als brocante liefhebber mag u deze markt niet missen.

Een andere grote stad in deze regio is Boulogne-sur-Mer. In het Nederlands heet de stad Bonen. De stad met ruim 50.000 inwoners ligt aan de Opalen Kust aan het Kanaal aan de monding van de rivier de Liane.

Basiliek van Boulogne-sur-Mer

Komen we in Arras. Vroeger heette deze stad Atrecht, bekend van de historische vrede van Atrecht. Arras telt ca. 50.000 inwoners. De inwoners worden Arrageois (Atrechtenaars) genoemd.

Wandelend door Arras kom je uit op de Grand’Place. Dit plein is meer dan een hectare groot. Al vanaf de 11de eeuw is het een van de grootste marktpleinen van Frankrijk. Bij de aanleg was het plein omzoomd door houten huizen. Langzaam maar zeker zijn deze, vanwege branden, vervangen door uit steen opgetrokken huizen. Zonder overigens aan historische waarde ingeboet te hebben. Het oudste gebouw “Les Trois Luppards” dateert uit 1467.

Centrum van Arras

Op het Heldenplein “Place des Héros”, dat haar naam heeft gekregen na de Tweede Wereldoorlog, vanwege het feit dat hier tientallen inwoners zijn gefusilleerd, vindt u het Belfort. Het Heldenplein wordt ook wel de kleine markt genoemd.

Karel ende Elegast is een zogenaamd voor-hoofs ridderverhaal. In dit boek speelt Karel de Grote de hoofdrol. Het boek moet omstreeks 1270 in Brabant zijn geschreven. Totaal bestaat het uit 1.400 verzen. Wie de schrijver is, is onbekend. In de 15de en 16de eeuw zijn een vijftal drukken gemaakt. Daardoor is dit boek het enige Middel-Nederlandse boek waarvan we nog over de volledige tekst beschikken.

In de bibliotheek van Arras bevindt zich een van de originele handgeschreven delen van dit boek.

Omslag Karel ende Elegast

De Opaalkust is iets waar we, als we naar Normandië of Bretagne rijden, snel doorheen flitsen. Toch is dat zonde. De Cote d’Opale is de kustlijn langs het Kanaal en loopt van Duinkerken tot aan de monding van de rivier de Authie bij Berck.

Het deel van de Franse kust dat aan de Noordzee grenst, grofweg van Duinkerken naar het noorden richting België, noemt men de Cotes des Dunes Flandre.

Cap-Gris-Nez

De Noordzeekust in de omgeving van Duinkerken is redelijk vlak met een kleine duinenstrook. Naarmate u verder naar het westen reist ziet u de kust veranderen en grilliger worden. Bij de meest in het noord-westen gelegen Cap-Blanc-Nez en Cap-Gris-Nez is de omgeving totaal veranderd. Krijtrotsen reizen hoog boven de zee uit.

Eeuwen geleden werden langs de gehele kustlijn tal van Germaanse dialecten gesproken. Veel plaatsnamen lijken op namen die in Vlaanderen voorkomen vanwege de Vlaamse of Nederfrankische oorsprong.

Calais vormt samen met Duinkerken de belangrijkste zeehaven van de regio. Op economisch gebied is de haven verantwoordelijk voor 1/3 van de werkgelegenheid en inkomsten van dit gebied.

Met dagelijks vijftig overtochten naar Dover en jaarlijks meer dan 10.000 reizigers is het de grootse ferry haven van Europa.

Haven van Calais

De haven van Calais wordt commercieel steeds belangrijker. In de afgelopen 20 jaar is het volume van vrachtvervoer verdubbeld. Hierdoor was men verplicht de infrastructuur met het achterland aan te passen en te verdubbelen. De regio is dan ook een voorbeeld van snelle doorstroming.

U ziet, Nord-Pas-de-Calais is een beetje onderschatte regio, maar heeft meer te beiden dan goede wegen om snel in het zuiden of westen van het land te komen. Ga er eens op visite en laat u verrassen. Een weekend Boulogne, Arras of Lille is zeker de moeite waard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 





59 Département du Nord.

59 Département du Nord.

Beetje België, beetje Frankrijk of een overgangsgebied? In ieder geval een departement wat meer aandacht zou verdienen. Een goed departement om u te vestigen en als springplank voor heel Frankrijk te dienen en waar u zelfs Nederlands kunt spreken.

62 Pas de Calais

62 Pas de Calais

Wat men van ver haalt is lekker. Dus naar zuid Frankrijk. In Pas-de-Calais alleen maar even stoppen voor een kop koffie en een broodje. Toch zou u de tijd moeten nemen om dit departement beter te leren kennen. U zult verbaasd staan.