ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Pays de la Loire

 

Pays moet hier letterlijk als meervoud worden gezien. Deze regio is eigenlijk vrij nieuw want ze is pas recent samengesteld.

Historisch gaat het hier om de oude provincie Maine (de huidige departementen Mayenne en Sarthe), de provincie Anjou die nu Maine-et-Loire heet, delen van de provincie Poitou, het huidige departement Vendée en van Bretagne, thans Loire-Atlantique.

Die oude provincies van Frankrijk werden ook wel les Pays genoemd, Vandaar de Landen aan de Loire.

Logo van de regio

Deze regio beslaat een oppervlakte van 32.082 km² en telt 3.584.848 inwoners (2007). De bevolkingsdichtheid is 112 inwoners per km².

Pays-de-la-Loire is onderverdeeld in vijf departementen: Loire-Atlantique, Maine-et-Loire, Mayenne, Sarthe en Vendée. Het bestaat verder uit 17 arrondissementen en omvat 1.503 zelfstandige gemeenten. De hoofdstad van de regio is de stad Nantes.

Panorama van Nantes

De regio grenst in het noorden aan Bretagne en Normandië, in het oosten wordt de grens bepaald door Centre en in het zuiden door Poitou-Charentes. Het westen van de regio sluit aan op de Golf van Biscaye.

De regio Pays-de-la-Loire werd in 1955 bij ministerieel besluit tijdens het bewind van de vierde republiek vastgelegd. Het spreekt voor zich dat de naam ontleend is aan de loop van de Loire

De Loire is de langste rivier van Frankrijk waar tal van andere rivieren in uitstromen. De rivier vindt haar oorsprong in de Ardèche op een hoogte van ongeveer 1.400 meter. Het is grappig om te weten dat over de oorspronkelijke bron nogal wat onduidelijkheid bestaat. De meest bezochte zou zich bevinden in de stal van een boer waar het water gewoon uit de kraan stroomt. Aannemelijker is de bron, een paar honderd meter verder, onopvallend in een koeien weide.

Een van de bronnen van de Loire

Het stroomgebied van deze rivier omvat meer dan 20% van Frankrijk en is 117.000 km². De Loire mondt uiteindelijk uit in de Atlantische Oceaan bij Saint-Nazerre. De invloed van de oceaan is goed merkbaar. De werking van eb en vloed is tot 60 km. landinwaarts merkbaar.

De UNESCO heeft het Loiredal tussen Chalonne-sur-Loire en Sully-sur-Loire, vanwege de overdaad aan kastelen, uitgeroepen tot werelderfgoed.

De regio wordt gekenmerkt door een mooi, zonnig klimaat met veel meer zonuren dan elders in het Franse binnenland. In de zomer zijn temperaturen van 25° meer regel dan uitzondering.

In de departementen Loire-Atlantique en de Vendée zijn prachtige zandstranden. Gaat u een stuk van de kust af, dan vindt u in de departementen Mayenne, Sarthe en Maine-et-Loire het oude en authentieke Frankrijk.

Voor de kust van Vendée liggen twee eilanden die een bezoek zeker waard zijn. Het grootse is Île d’Yeu. Toerisme is een belangrijk bron van inkomsten voor dit eiland. Maar er bevinden zich ook drie belangrijke havens. Leuk is het hier het oude kasteel te bezoeken.

Château Île d’Yeu

De hoofdstad Nantes is een van Frankrijks grootste invoerhavens van grondstoffen, waaronder olie. In de omgeving is veel industrie op het gebied van scheeps- en machinebouw. Er zijn olieraffinaderijen en petrochemische industrieën. Er wordt op het gebied van voedingsmiddelen veel geproduceerd, zoals conserven, bier en suiker. Ook zijn in de omgeving kerncentrales die veel werkgelegenheid leveren.

Kerncentrale bij Saint-Laurent-des-Eaux

Vanwege het feit dat de rivier de stad in twee delen splits is het centrum van Nantes een eiland.

Het eiland van Nantes

In 1460 werd de universiteit van Nantes gesticht, maar deze werd tijdens de Franse revolutie gesloten. In 1962 opende de Universiteit van Nantes opnieuw haar deuren.

De stad wordt gedomineerd door het Chateau des Ducs de Bretagne. Dit oude paleis in het centrum van de stad was het vroegere regeringspaleis van de hertogen van Bretagne toen zij nog heersten over dit deel van Frankrijk.

Château des Ducs de Bretagne

Gaan we een stuk naar boven, dan komen we uit in Le Mans, de hoofdstad van het departement Sarthe. De stad telt meer dan 145.000 inwoners en is een belangrijk economisch centrum. De kathedraal van Le Mans is een van de belangrijkste gotische gebouwen van Frankrijk. Maar boven alles is de stad beroemd om de 24-uur race.

Het is ‘s werelds oudste en grootste autorace voor sportwagens. De eerste keer dat deze wedstrijd werd georganiseerd op het Circuit-de-la-Sarthe was in 1923. Het circuit is 13,650 km. lang. Er komen elk jaar ca. 300.000 bezoekers naar het circuit, waaronder meer dan 2.500 journalisten. De race wordt door 200 miljoen mensen op TV gevolgd. De 24-uur van Le Mans is daarmee het grootse eendaagse sportevenement van Europa.

Peugeot – uiteraard deelnemer

De deelnemende teams (tegenwoordig drie leden, vroeger twee) moeten in één etmaal meer dan vijfduizend kilometer afleggen waarbij topsnelheden worden gehaald van meer dan 350 km.

In 1988 was de Nederlander Jan Lammers samen met zijn teamgenoten Johnny Dumfries en Andy Wallace de enige Nederlandse winnaar. Ze legden een afstand af van 5332,97 km. en haalden een gemiddelde snelheid van 222,2 km. per uur.

Een andere stad die uw bezoek zeker waard is, is Orléans. Jawel de stad van de Maagd van…

De grootste bezienswaardigheid van Orléans is de Cathédrale Sainte-Croix, gebouwd in 1278. Deze prachtige kerk staat aan de Place du Martroi. Op ditzelfde plein staat een standbeeld van Jeanne d’Arc.

Standbeeld van Jeanne d’Arc

In de Vendée ligt de stad Les Sables d’Olonne. Hier is een toonaangevend Frans museum gevestigd.  Hier is een belangrijke collectie moderne en hedendaagse kunst samengebracht. Vooral de kunstenaars Gaston Chaissc en Victor Brunnen hebben een grote bijdrage aan de collectie geleverd.

Om de vier jaar start in deze stad de Vendée-Globe. Dit is een non-stop race voor zeilschepen rond de wereld. Deze wedstrijd is een solo zeilwedstrijd die in 1989 voor het eerst werd gevaren. Vanaf 1992 wordt ze elke vier jaar georganiseerd. De Vendée-Globe is de enige solowedstrijd rond de wereld zonder hulp van buitenaf en zonder stops. Door veel zeilers wordt de Vendée-Globe gezien als de meest prestigieuze en ultieme zeilrace ter wereld.

Maar Les Sables d’Olonne werd nog op een andere manier op de kaart gezet. In de beginjaren van de Tour de France werd een aantal jaren na elkaar de etappe Les Sables d’Olonne – Bayonne in het schema opgenomen. Het was de langste etappe ooit en voerde over een afstand van maar liefst 482 km.

De Belg Firmin Lambot was in 1920 de snelste in deze etappes. Hij deed er ruim 19 uur over.

Firmin Lambot

Moeten we alle bezienswaardigheden, kerken en kastelen van Les Pays-de-la-Loire noemen ? Dan zouden we daar deze website geheel mee kunnen vullen.

Toch willen we nog één bezienswaardigheid aantippen.

De Abdij van Fontevrault bij het plaatsje Fontevraud-l’Abbaye is een van de best bewaarde verzameling van kloostergebouwen ter wereld. Deze abdij heeft een lange en rijke geschiedenis en is een gigantische toeristische bezienswaardigheid geworden.

De Abdij van Fontevrauld

Ga je op zoek naar een romantische vakantie in Frankrijk, denk dan eens aan overnachtingen in oude kastelen. Laat je verwennen met heerlijke regionale recepten. Geniet van van de heerlijke Loirewijnen en leef en beleef het Franse leven.