ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Bretagne

 

Bretagne is een Franse regio op het gelijknamige schiereiland. Het is de meest westelijke provincie en grenst aan Normandië. Er is een voortdurende strijd om de vraag tot welk departement de Mont Saint-Michel behoort. Een strijd die vooralsnog in het voordeel van Normandië uitvalt.

  

De regio, die in het noorden aan het Kanaal grenst en aan de zuidkust aan de Atlantische Oceaan, telt samen met de eilanden voor de kust meer dan 2.500 km kust, waarvan grote delen bestaan uit grillige inhammetjes met prachtige strandjes.

 

 

Bretagne, ruig en aanlokkelijk

 

De naam Bretagne is feitelijk dezelfde als Brittannië. In Nederland kent men de overeenkomst tussen Bretagne (het hier beschreven Franse schiereiland) en Groot-Brittannië nauwelijks. In het Frans heten ze Bretagne en Grande-Bretagne. In het Engels heten ze Brittany en (Great) Britain.

 

Bretagne is onderverdeeld in vier departementen: Cȏtes-d’Armor, Ille-et-Vilaine- Morbihan en Finistère. De hoofdstad is de universiteitsstad Rennes. Ook het historische Saint-Malo zou u moeten bezoeken. Verder zijn er nog grote steden zoals Saint-Quimper en Vannes.

 

 

Centrum van Rennes

 

Geologisch gezien is Bretagne een onderdeel van het Massif Armoricain, de oudste berggroep van Frankrijk. De kust is in het noorden en westen ruig en wild. De stranden liggen in baaien tussen rotsen. De kliffen bij Cap Fréhel duiken diep de oceaan in. In het zuiden is de kust zachtaardiger en vindt men langere stranden.

 

In de steentijd was Bretagne overwegend bosrijk. Resten van deze tijd vindt men voornamelijk tussen het voormalige Forêt de Scissy in de buurt van Saint-Malo en Brocéliande. Een ander bosrijk gebied vindt men bij Huelgoat in het departement Finistère.

 

 

Saint-Malo

 

Bretagne heeft de naam van een regio waar het veel of altijd regent. Het weer heeft echter meerdere gezichten. Bretagne kent een zacht zeeklimaat met meerdere microklimaten. De gemiddelde  temperatuur ligt dan ook tussen 9 en 12° C. Sneeuw en vorst komen zelden voor en de zomers zijn zacht en warm. Elk jaar telt Bretagne meer dan 2.000 zonuren.

 

De totale oppervlakte van Bretagne is 27.208 km². Er wonen 3.219.598 inwoners, dat is een bevolkingsdichtheid van 118 inwoners per km².

 

Omdat Bretagne over die lange kustlijn beschikt zijn er veel schitterende uitzichtpunten. Maar ook zaken die u versteld zullen doen staan, zoals de Cote de Granit Rose – de Rose Granietkust in het noorden van Bretagne in de Cote d’Armor. Deze zeldzame steensoort treft u over een lengte van ca. 30 km. langs de kust aan. Het komt maar op drie andere plaatsen ter wereld voor, op Corsica, in China en in Ontario in Canada.

 

 

De Rose Granietkust

 

In Finestere, de meest westelijk gelegen punt van Frankrijk treft u Pointe du Raz die ruim 70 meter boven de oceaan uitsteekt. Het uitzicht hier is zo overweldigend dat Victor Hugo en Gustave Flaubert hier hun inspiratie op kwamen doen. In de verte zie je de beroemde vuurtoren Ar Men op het eilandje Ile de Sein liggen.

 

 

Pointe du Raz

 

Morbihan is het departement in het zuiden van Bretagne. Hier ligt de Golf van Morbihan. In het Bretons betekent dat “kleine zee” In deze golf, eigenlijk een binnenzee, liggen 42 eilandjes. Deze zee is geweldig voor elke vorm van watersport.

 

Bretagne kan bogen op een groot militair verleden. Brest is nog steeds een van de grotere marinehavens van Frankrijk. Maar in Loriënt en Douarnenez vindt u nog steeds de restanten van de bunkers die in de Tweede Wereldoorlog dienst deden als uitvalsbasis voor onderzeeboten.

 

 

Onderzeebootbunkers in Loriënt

 

Laat u daarom niet afschrikken door allerlei koffiepraat. Bretagne is een provincie die de moeite van uw bezoek meer dan waard is. U zult elke dag opnieuw verrast worden.

 

 

 

 

 

22 Cȏtes-d’Armor

22 Cȏtes-d’Armor

Côtes d’Armor, je denkt aan een wilde natuur. Vaak slecht weer. Het eerste klopt, het tweede absoluut niet. Een bijzonder departement.

29 Finistère

29 Finistère

Finistère, altijd regen? Welnee. Een zodanig ruige kust dat er geen stranden zijn? Welnee. Een verlaten gebied? Welnee. Prachtige steden en onverwacht aardige mensen. Dat is Finistère!