ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Regio's en departementen in Frankrijk

 

Frankrijk is verdeeld in regio's of gewesten. Deze zijn op hun beurt weer onderverdeeld in departementen, zoals wij provincies kennen. De uiteindelijke verdeling werd vooraf gegaan door verdeling, herverdeling en weer herzieningen.

Dat heeft te maken met het feit dat de toenmalige kolonies ook benoemd werden als departementen.

Na de verschillende oorlogen waren ook bepaalde delen van Duitsland Franse departementen.

In 1922 werden de departementen alfabetisch genummerd. In 1964 vond men dat Ile-de-France (regio Parijs) te groot en daardoor onbestuurbaar was geworden. De nummers 75 en 78 werden opnieuw toegekend en de nummers 91 en 95 werden toegevoegd.

Corsica werd in 1920 opgedeeld in de departementen 2A en 2B.

Tenslotte zijn er nog vijf overzeese gebiedsdelen. Zij hebben een nummer dat bestaat uit drie cijfers.

 

De Franse departementen

Auvergne

Auvergne

Auvergne is een regio die veel te bieden heeft. Zowel voor ondernemende mensen als voor gepensioneerden die van hun rust willen genieten in een ruig landschap. Mocht u besluiten hier uit te kijken naar een woning, dan kunnen wij u daarbij volledig ondersteunen.

Basse Normandie

Basse Normandie

Basse Normandie is een van de meest rustige en vriendelijke regio's van Frankrijk. Natuur, cultuur en een flegmatieke bevolking garanderen een goed verblijf. Mocht u besluiten hier uit te kijken naar een woning, dan kunnen wij u daarbij volledig ondersteunen.

Bretagne

Bretagne

Ruig en wild in het noorden, zacht en vriendelijk in het zuiden. Een overweldigende regio. Mocht u besluiten hier uit te kijken naar een woning, dan kunnen wij u daarbij volledig ondersteunen.

Bourgogne

Bourgogne

Wie Bourgogne zegt denkt meteen aan wijn. De regio is wereldberoemd vanwege de grote rode en witte wijnen die er worden geproduceerd. De Pinot Noir en de Chardonnay zijn hier de meest bekende exponenten van. Maar Bourgogne is meer. Mocht u besluiten hier uit te kijken naar een woning, dan kunnen wij u daarbij volledig ondersteunen.

Centre

Centre

Och arme, Regio Centre, een beetje een samenraapsel van restjes, maar met een grote historische achtergrond.

Champagne-Ardenne

Champagne-Ardenne

Een bruisende regio, letterlijk en figuurlijk. Wie immers, kent het bruisen en borrelen van haar meest bekende export product Champagne niet?

Corse - Corsica

Corse - Corsica

Corse, een eiland met een grote historie, herkent u onmiddellijk aan haar kruidige, zoete geur. Het is de lucht van de maquis, een speciale struik waarmee schijnbaar Corse helemaal bedekt is. Het eiland van Napoleon, maar meer nog van Pasquale Paoli, een tijdgenoot van Napoleon die zich inzette voor onafhankelijkheid van het eiland.

Franche - Compte

Franche - Compte

Een regio die bruist, zich steeds verder ontwikkelt, die alles te bieden heeft voor zomer- en wintersport toeristen. Een regio die aan te bevelen is.

Haute Normandie

Haute Normandie

Het bovendeel van Normandië. Bruisend, volop industrie naast rust en ruimte. Prachtige steden zoals Rouen. Een schat aan historie en cultuur. A place to be.

Ile-de-France

Ile-de-France

Mocht u besluiten hier uit te kijken naar een woning, dan kunnen wij u daarbij volledig ondersteunen.


Languedoc-Rousillon

Languedoc-Rousillon

Languedoc-Rousillon is de bron van alle Franse wijnen. Maar de streek heeft zoveel meer te bieden. Sneeuwstormen en hete zomers. Wilde paarden en flamingo’s. Een uniek departement

Limousin

Limousin

Ruimte, ruimte en nog meer ruimte. Limousin heeft zoveel te bieden. Naast prachtige natuur, veel water en schilderachtige stadjes, grote steden die alles hebben wat u nodig heeft om uw leven aangenaam te maken.

Lorraine

Lorraine

Op nauwelijks twee en een half uur rijden van de Nederlandse grens ligt Lorraine op u te wachten. Voor een vakantie of voor een weekendje weg. Een regio vol verassingen. Lorraine moet u beleven en ondergaan!

Midi-Pyrénées

Midi-Pyrénées

Oud en nieuw. De Midi- Pyrénées is pas in de 20ste eeuw ontstaan als gevolg van een samenvoeging van een groot deel van de periferie. Een bijzonder aantrekkelijk eindproduct is hiervan het gevolg.

Nord-Pas-de-Calais

Nord-Pas-de-Calais

Nord-Pas-De-Calais. Een onverwacht Nederlands deel van Frankrijk waar u uw eigen geschiedenis kunt p[roeven. Meer dan de moeite van een nadere kennismaking waard.

Pays de la Loire

Pays de la Loire

Les Pays-de-la-Loire staat bekend als de regio van de honderd kastelen. Maar ook heerlijke wijnen, goed eten en snelheid in Le Mans. Prachtige steden die alles te bieden hebben. Een regio om te zijn en te blijven.

Picardie

Picardie

Picardie, weids, tikkeltje Nederlands met prachtige luchten. Veel water, maar vol van historie en cultuur. Mooie steden waar altijd wat te doen is, maar belangrijker nog, op minder dan vier uur rijden van de Nederlandse grens. Ga er eens kijken en laat je verrassen.

Poitou-Charentes

Poitou-Charentes

Mocht u besluiten hier uit te kijken naar een woning, dan kunnen wij u daarbij volledig ondersteunen.


Provence-Alpes-Cȏte d’Azur

Provence-Alpes-Cȏte d’Azur

Provence – Alpes – Côte d’Azur, bekend om haar fraaie stranden, het mondaine Cannes met het bekendste Europese filmfestival, haven en jetset. Maar er is zoveel meer. Lavendel, wijn, eten, skiën. Laat je verlijden door deze regio.

Rhône-Alpes.

Rhône-Alpes.

Rhône-Alpes is momenteel de meest bruisende regio van Frankrijk. Zowel voor toeristen, voor toekomstige bewoners, voor ondernemers en bedrijven. Deze regio, de tweede grootste van Frankrijk is de toekomst van het land.