ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Het belang van een goede, onafhankelijke hypotheekadviseur.

Het belang van een goede, onafhankelijke hypotheekadviseur.


 

Wij kunnen het belang van een goede, onafhankelijke hypotheekadviseur niet voldoende onderstrepen. Wat kunt u van een adviseur verwachten en welke zaken zijn essentieel bij de keuze van een adviseur? Maar ook, wanneer kunt u het beste een hypotheek adviseur inschakelen?

 

Budgetbepaling.

 

Tijdens de vakantieperiodes in Frankrijk dromen veel mensen bij de gedachte een eigen huis of een tweede huis te kopen in hun favoriete streek. Men begint zich te oriënteren en enkelen gaan nog voortvarender te werk. Ze nemen contact op met een makelaar en gaan al woningen bezichtigen.

Het enthousiasme kan zo groot zijn dat het onderhandelingsproces al wordt ingezet en zelfs tot een daadwerkelijke koop wordt over gegaan.

Al te vaak is dat pas het moment waarop men gaat nadenken over de hypotheek en hoe men het realiseren van de financiering het beste aan kan pakken.

 

Dat is natuurlijk niet de beste volgorde. Een huis koop je immers met je verstand en niet uit emotie of met je hart!

 

Op de eerste plaats is het belangrijk om vooraf te weten over welk budget u kunt beschikken. Als u daar goed over heeft nagedacht of u goed heeft laten voorlichten kunt u gaan zoeken in een vooraf vastgestelde prijsklasse. In veel gevallen zal dat het zoekproces aanzienlijk vereenvoudigen en mogelijke teleurstellingen voorkomen.

 

De meeste hypotheek adviseurs zullen voor u, vrijblijvend, een indicatieve opzet kunnen maken van de financieringsmogelijkheden en, minstens zo belangrijk, voor u berekenen wat uw droom u maandelijks gaat kosten.

 

Transparantie en vergunningen

 

In Nederland, maar ook in Frankrijk, zijn de regels die gesteld worden aan financieel adviseurs bijzonder streng. De adviseur moet integer zijn. Hij moet in het belang van de klant adviseren. Daarnaast moet hij beschikken over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Zijn deskundigheid wordt jaarlijks getest door middel van permanente educatie.

 

Ook moet iedere adviseur openheid geven over zijn beloning door de bank, zijn werkwijze en dient hij zijn onafhankelijkheid aan te tonen door diverse hypotheekmogelijkheden naast elkaar te leggen.

Hoewel dit de verantwoordelijkheid is van de adviseur, is het ook uw eigen verantwoordelijkheid hier naar te vragen.

 

Belangrijk bij de keuze voor een hypotheekadviseur is dat hij met diverse banken werkt, zowel in Nederland als in Frankrijk. Soms biedt de makelaar aan om de hypotheek te regelen bij de lokale bank. Hier geldt, schoenmaker blijf bij je leest.

 

Ook zijn er partijen actief die met slechts één bank samenwerken. Het is belangrijk om een vergelijking te maken tussen de hypotheekmogelijkheden bij zoveel mogelijk banken.

Een bank zal tenslotte alleen haar eigen producten adviseren en niet die van de concurrent, ook al zouden die beter bij u passen. Ook kan het zijn dat de rentetarieven bij bank 1 beter zijn, maar de voorwaarden bij bank 2 veel gunstiger.

Hypotheekproducten, condities en rentetarieven zijn tenslotte niet bij alle banken hetzelfde. Het zou jammer zijn als u er later (te laat) achter komt dat u beter af was geweest bij een andere bank en dat u teveel betaalt. Het overstappen naar een andere bank gaat meestal gepaard met hoge kosten (boete aan huidige hypotheekverstrekker, kosten notaris, kosten adviseur en ga maar door).

 

De mogelijkheid bestaat dat uw financieringsaanvraag bij een bepaalde bank wordt afgewezen en dat u besluit de koop te ontbinden omdat u meent geen hypotheek te kunnen krijgen. De acceptatieregels per bank zijn heel verschillend. Dat hangt vaak samen met de hypotheekproducten die men aanbiedt.

 

De ervaren, gespecialiseerde hypotheekadviseur kan voor u inschatten bij welke geldverstrekker u de meeste kans maakt om de financiering rond te krijgen, maar ook waar de condities het beste aansluiten bij uw wensen. Mocht er dan toch een afwijzing volgen, dan kan de adviseur snel een andere bank benaderen, waardoor er niet onnodig veel tijd verloren gaat.

 

Daarom, voor u te snelle besluiten neemt willen wij u dringend adviseren u te oriënteren en te laten informeren door een onafhankelijk hypotheek-adviseur die bekend is met de Franse manier van werken en handelen.