ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Voorzichtigheid troef.

Voorzichtigheid troef.

Er bestaat een instituut dat naar de naam luistert: “Royal Institution of Chartered Surveyors.”

Deze instelling werd in 1868 in Londen opgericht als de “Institution of Experts”. Aan de wieg stonden

49 landmeters die zich verzetten tegen de willekeur van verkopers van vastgoed aan onwetende kopers. Met name het gebrek aan technische en bouwkundige kennis, en de daaruit voortvloeiende teleurstellingen na de koop waren hen een doorn in het oog.

 

Aanvankelijk werkte dit instituut alleen in Groot Brittannië waar het in 1946 als Koninklijke instelling werd erkent.

Langzaam maar zeker werd het nut van deze instelling ook in andere landen onderkent. De invloed van de RICS begon buiten de landsgrenzen van Groot Brittannië op te vallen. Meer en meer landen sloten zich aan bij deze instelling.

 

In 1993 vestigde RICS voor Europa zich in Brussel. In 2009 had RICS kantoren in 146 landen en waren meer dan 159.000 onafhankelijke adviseurs hier toegelaten. Om toegelaten te worden wordt voldaan aan bepaalde criteria. Men moet  academisch afgestudeerd zijn in bouwkunde, gedurende een aantal jaren bekwaamheid en betrouwbaarheid hebben bewezen en aantoonbaar onafhankelijk zijn.

 

De expertise van RICS leden geldt voor alle vastgoed en bouw gerelateerde activiteiten. De specialiteiten van de leden bestaan o.a. uit:

Vergunningen bepalen m.b.t. eigendomsrecht;

Landmeting;

Vastgoedtransacties – makelaardij,  beoordeling ontwikkeling en beleggingsadvies;

Property Fund Management;

Onroerend goed beoordeling;

Taxatie van onroerend goed. Kortom, betrouwbaarheid gegarandeerd?

 

Gaan we terug naar de eerste alinea, we willen hierbij niets insinueren,  maar toch…

Er zijn in Frankrijk makelaars die aan potentiele kopers aanbieden een technische inspectie te regelen of aangeven een instantie te kennen die een inspectie kan uitvoeren. In veel gevallen speelt de makelaar onder een hoedje met de z.g. inspecteur.

Nogal wat van deze “inspecteurs” hebben geen enkele kwalificatie en zijn niet verzekerd. Dat laatste betekent dat u geen enkel verhaal heeft als achteraf blijkt dat ze “iets over het hoofd hebben gezien”.

Wat ze per ongeluk over het hoofd hebben gezien kan iets wezenlijks zijn en zo belangrijk dat u het huis niet gekocht zou hebben als u dat geweten zou hebben.

We insinueren niets, maar toch…

Het is niet uitgesloten dat de “inspecteur” en de makelaar afgesproken hebben :”kleine dingen” even over het hoofd te zien. U kunt daarna geen enkel verhaal halen, zelfs niet op de makelaar, want die inspecteert niet !

Vaak zijn deze “inspecteurs” lokale ondernemers die op een of andere manier belang hebben bij de uitkomst van de inspectie.

 

Bij ons zijn inspecteurs, zelfs RICS surveyors bekend die voor plaatselijke makelaars rapporten leveren In die rapporten worden bepaalde zaken niet genoemd en de sureyors dekken zich in door in het inspectie rapport aan te geven dat bepaalde zaken niet zijn gecontroleerd. Daarmee blijven zij binnen de richtlijnen van de RICS, maar het rapport is gekleurd en in het voordeel van de makelaar. De potentiele koper schiet hier niets mee op en moet je echt van wanten weten om de deceptie van je leven te voorkomen.

 

Is deze teleurstelling te voorkomen? Ja, dat kan. Wij kunnen u in contact brengen met volledig gekwalificeerde en verzekerde inspecteurs. Zij berekenen u een prijs die ligt tussen de € 1.200 en € 1.500,-. Is dat duur? Nee!

Laten we wel zijn, als u een huis wilt kopen van € 200,.000,- en verwacht alle zekerheden te hebben ingebouwd, dan is een bedrag van nog geen 1% van de aankoopsom in relatie tot gegarandeerde zekerheid een kleinigheid.