ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Thermografisch onderzoek

Thermografisch onderzoek

 

Energie verlies is nooit volledig te stoppen maar het kan wel teruggedrongen worden. U moet dan weten waar dat warmteverlies optreedt en dat kan door middel van een thermografisch onderzoek worden vastgesteld .

 

Een thermografisch onderzoek klinkt ingewikkeld maar iedereen heeft zo’n onderzoek wel eens uitgevoerd. Nadat het fors gesneeuwd heeft ligt op het dak van een huis nog een dik pak terwijl het van een ander huis verdwenen is. We weten dan, bijna zonder erbij na te denken, dat het tweede huis via het dak veel warmte verliest.

 

Als het niet gesneeuwd heeft moeten we het warmteverlies op een andere manier bepalen. Dat gebeurt nog steeds visueel en wel met een thermografische camera. Met deze camera wordt de warmteafgifte gemeten en daarmee worden energetische defecten aangegeven. 

 

Voor ieder Frans huis dat te koop wordt aangeboden moet aangegeven worden hoe energie efficiënt dat huis is. Dat geeft een redelijke indicatie maar meestal is het moeilijk of zelfs onmogelijk vast te stellen waar warmteverlies optreedt. Het wordt dan erg moeilijk een huis beter te isoleren.

 

Een thermografische camera kan aangeven waar de defecten zijn. U weet dan op welk onderdeel van het huis u zich moet concentreren om het warmteverlies terug te dringen.  Als de nieuwe isolatie is aangebracht weet u niet of het werk goed is uitgevoerd. Is de isolatie van uw huis inderdaad efficiënter? Is het geld dat u aan de isolatie heeft uitgegeven goed besteed? U kunt dat alleen weten als u het werk met een thermografische camera controleert.

 

Hoe werkt de camera?

 

De thermografische camera meet de afgegeven infraroodstraling (de oppervlaktetemperatuur) en geeft dit warmtebeeld weer op een scherm of foto. De camera kijkt dus niet door een muur of een plafond. 

 

De warmte verschillen worden aangegeven door verschillen in kleur (rood is warm en blauw is koud) en zijn duidelijk te zien. Warmteverlies wordt daarmee snel ontdekt en gelokaliseerd. Deze informatie kunt u gebruiken om een defect te herstellen.

 

De resultaten van deze uitzonderlijke techniek zijn niet onder alle omstandigheden perfect. Het is niet voor ieder gebouw toepasbaar en niet gedurende het gehele jaar bruikbaar. Het woord ‘thermisch” geeft het al aan. De camera registreert de kleinste temperatuurverschillen en daarom worden de beste resultaten bereikt tijdens koude dagen, en voor zonsopgang en na zonsondergang.

 

Alleen een speciaal opgeleide gebruiker zal het warmtebeeld kunnen analyseren. 

 

Waarom en wanneer een thermografische inspectie?

·          Bij koop of verbouwing van een bestaand huis (om warmteverlies vast te stellen)

·          Voor het geven van instructies waar de isolatie moet worden aangebracht

·          Om afgeleverd werk te controleren

·          Voor de diagnose van specifieke problemen (tocht, vocht)

·          Voor het onderzoeken en controle van weggewerkte leidingen (ingeval van mogelijke lekkages)

·          Het vinden van de oorzaak waarom de energie rekening zo hoog is

·          Om vast te stellen waarom een huis koud is ondanks constant stoken

 

Wat zijn de voordelen van een thermografische inspectie:

·          Het is een relatief goedkoop onderzoek

·          De verhouding kosten – opbrengsten kan buitengewoon gunstig zijn

·          De kosten van het onderzoek kunnen snel worden terugverdiend

·          Het onderzoek neemt weinig tijd in beslag

·          Toegang tot het pand niet noodzakelijk

·          Het geeft een beeld van het totale pand

·          De diagnose (locatie en omvang) is duidelijk zichtbaar

·          Het is mogelijk duidelijke instructies te geven aan iemand die de isolatie moet aanbrengen

·          Werk dat slecht is uitgevoerd is direct aantoonbaar

·          Fotografisch bewijs kan gebruikt worden tijdens gesprekken met leveranciers

 

De meting

De omstandigheden waaronder het onderzoek kan plaatsvinden worden in detail met de klant besproken. Deze omstandigheden moeten een betrouwbare meting mogelijk maken.

 

De beste resultaten worden bereikt als het verschil tussen de binnentemperatuur van het huis en de buitentemperatuur tenminste van 10°C is. De tijd van het jaar is dus belangrijk en zo nodig zal de meting vroeg in de ochtend of ’s avonds plaatsvinden.

 

Het geeft geen enkele zin een meting uit te voeren als de betrouwbaarheid van de verstrekte informatie niet kan worden gegarandeerd.