ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Bouwkundige inspectie en hypotheek

Bouwkundige inspectie en hypotheek

Een huis in Frankrijk vinden dat voldoet aan al uw verwachtingen is veel lastiger dan u denkt. Er staan vele tienduizenden huizen te koop, de informatie welke gegeven wordt is vaak summier en in eerste instantie loopt het contact met de eigenaar of zijn makelaar niet altijd even vlot.

Daarnaast beseffen veel kopers niet dat Frankrijk is een erg groot land is en huizen bezoeken dus veel tijd kost. Alles bij elkaar is het een vermoeiende bezigheid, afgezien van het feit dat zoeken naar een huis bepaald niet goedkoop is.

Het gevolg is dan ook dat teveel kopers blij zijn eindelijk iets gevonden te hebben dat schijnt te passen bij het beeld dat ze hebben opgebouwd van hun Franse droom woning. Zij zijn het zoeken zat en de "l'intelligence du coeur" komt in de plaats van de "l'intelligence du cerveau". Dat is begrijpelijk maar het kan nare gevolgen hebben.

Als koper wilt u vast weten wat een huis u uiteindelijk gaat kosten. U kent de koopprijs, de notariskosten, enzovoorts, maar dat kan slechts een deel zijn. De grote vraag is of u na aankoop geen dure verrassingen krijgt omdat u niet wist welke reparaties dringend noodzakelijk zijn?

Er zijn veel vragen te beantwoorden. Om maar een paar te noemen:

  • Voldoet de septische tank al aan de eisen die binnenkort gelden? Kan de tank aangepast worden of moet een nieuwe tank geïnstalleerd worden (dat laatste kost vele duizenden euro's)?
  • Is het dak in orde of moet het geheel of gedeeltelijk vervangen worden?
  • Worden de scheuren in de muur veroorzaakt door verzakkingen?
  • Moet de elektrische installatie geheel of gedeeltelijk vervangen worden?
  • Zijn er problemen met vocht (wat een veelvoorkomend probleem is in Frankrijk)?

Wat is de oorzaak van de scheuren?

Sommige kopers denken dat het Dossier Diagnostic Technique antwoord geeft op dit soort vragen. Dit is zeker niet het geval.

De inspecteur die het Dossier Diagnostique opstel stelt alleen een diagnose en rapporteert deze. Hij geeft niet aan wat de technische of financiële gevolgen zijn. Het is een belangrijk document maar niet bruikbaar voor een definitieve beslissing.

U wilt uw huis misschien financieren. Een hypotheek krijgen is tegenwoordig niet eenvoudig en het is aan te raden de kans op een positieve uitkomst zoveel mogelijk te verhogen.

Ook uw bank houdt niet van verrassingen. Zij weten heel goed dat geen enkel huis perfect is en dat iedere nieuwe eigenaar voor uitgaven zal komen te staan. Zij zijn er zeker niet van onder de indruk als zij het gevoel hebben dat de beslissing om het huis te kopen niet rationeel maar emotioneel was.

Laat zien dat het een rationele beslissing was en dat u weet waar u over praat door de bank een bouwkundig rapport te tonen. Daarin staat onder andere ook een overzicht van de kosten waarvoor u zult komen te staan. Zij zullen het waarderen dat u niet over één nacht ijs gaat, dat u dus met het hoofd en niet met uw hart koopt, en dat u uw financiën goed regelt. Dat geeft vertrouwen en verhoogt de kans op het verkrijgen van een hypotheek.

De bank moet dat kostenoverzicht wel kunnen vertrouwen. Wat de makelaar zegt over de kwaliteit van een huis heeft geen enkele waarde. Een kostenschatting die gemaakt is door een makelaar, uzelf of een plaatselijke aannemer is zeker niet goed genoeg. Het huis moet door een gekwalificeerde en gegarandeerd onafhankelijke expert geïnspecteerd worden. Zijn rapport geeft aan in welke staat het huis verkeert en welke reparaties dringend noodzakelijk zijn, wat minder dringend is en wat als normaal onderhoud gezien moet worden. Hij zal ook een realistische, dat wil zeggen betrouwbare indicatie geven van de kosten van de dringende reparaties.

Bouwkundige inspecties door gekwalificeerde experts zijn niet goedkoop. Hun opleiding op universitair niveau, verzekeringen, lidmaatschap van professionele organisaties (dit garandeert kwaliteit en onafhankelijkheid), kost allemaal veel geld. Hun inzet geeft de klant echter de garantie dat de risico’s die aan iedere aankoop verbonden zijn zoveel mogelijk worden geëlimineerd. Beknibbelen op kwaliteit en veiligheid kost uiteindelijk altijd meer.