ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Wat is er mis met de Franse huizenmarkt.

Wat is er mis met de Franse huizenmarkt.

Voor we dieper op het onderwerp van het kopen van een huis in Frankrijk, willen we u eerst kennis l;aten maken met mogelijkheden op de Franse huizenmarkt.

Le Bon Coin is een Franse huizensite waarop zowel particulieren als makelaars door elkaar te koop staande huizen kunnen adverteren. Maar daarbij kunnen rare dingen gebeuren.

Een particulier wil zijn huis verkopen. Uiteindelijk wil hij voor zijn huis minimaal € 180.000,- betaald krijgen. Hij nodigt twee makelaars uit en sluit met hen een “Mandat Simple” zonder exclusiviteit. In overleg met de eigenaar verhogen ze de gewenste verkoopprijs met 10% voor onderhandelingen en kosten. Daardoor komen ze uit op een vraagprijs van € 198.000,-

De ene makelaar verhoogt die prijs nog eens met 6% commissie. De verkoopprijs komt daardoor uit op € 209.00,-. De andere makelaar is iets meer bescheiden. Hij houdt het op 3% voor een te publiceren prijs van € 205.000,-. De eigenaar wil ondanks de inzet van twee makelaars ook zelf proberen het huis te verkopen. Hij biedt het aan voor het ronde bedrag van € 200.000,-

Los van elkaar adverteren ze het huis op Le Bon Coin. De makelaars moeten hiervoor € 10,- betalen. Voor de eigenaar is het gratis. En wat is het resultaat?  Hetzelfde huis wordt, met drie verschillende foto’s en drie verschillende prijzen aangeboden. De goedkopere makelaar licht de boel een beetje op door de garage en het stookhok als kamers mee op te voeren waardoor hij op zeven komt. Het antwoord op de vraag waar een potentiele huizenkoper uiteindelijk terecht zal komen lijkt ons duidelijk.

Waar zit nu het probleem?

De twee makelaars hebben een bezoek gebracht aan de woning. Ze hebben daar een beschrijving van gemaakt en wat plaatjes geschoten, contracten opgesteld en reclame ingekocht. Maar uiteindelijk verdienen ze hier niet veel, of zelf niets aan. Ze moeten hun inkomsten halen uit de enkele huizen die ze wel verkopen. Ergo, hun commissie moet zo hoog mogelijk zijn. Daardoor betalen kopers en verkopers uiteindelijk zwaar geld voor een verrotte Franse huizenmarkt en voor een veel te groot aantal makelaars die over lijken gaan.

Ons advies? Neem tijdig contact op met mensen die verstand hebben van de huizenmarkt.