ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Calvados

Calvados

Gouberville Sire, de heer van Cotentin maakte in zijn “journaal” van 28 maart 1553 voor de eerste keer officieel melding van het bestaan van Calvados. We kunnen dus spreken van een eeuwenoud recept.

 

Calvados is de cognac van Normandië. Zoals cognac wordt gemaakt door het extra distilleren van wijn, ontstaat ook calvados. Een drank met een alcoholpercentage van 40 tot 45%.

 

In 1942 kreeg calvados het gewaardeerde keurmerk AOC. Er werden drie namen toegewezen om een onderscheid te maken tussen de verschillende smaken afgeleid van de bodem en het bereidingsproces.

 

Er worden diverse soorten calvados onderscheiden:

De “calvados pays d´Auge” heeft een kenmerkende smaak welke te danken is aan de appels van boomgaarden op klei- en kalksteen staan en wordt twee keer gedestilleerd.

De “calvados Donfrontais” heeft een andere smaak als gevolg van de ondergrond van leisteen en graniet van Armorica.  Deze grond is natter en wordt vaak beplant met perenbomen. Deze peren vormen voor 30% de grondstof voor deze cider. Deze calvados wordt verkregen door enkelvoudige destillatie.

“Calvados” geproduceerd in andere delen van het AOC gebied worden niet beperkt in de manier van produceren, maar meestal gaat het hier enkelvoudige destillatie.

 

Momenteel wordt er gevochten om voor calvados van het departement La Manche ook het keurmerk AOC te verkrijgen. En dat zou terecht zijn. Deze calvados  doet in niets onder van de calvados die wel onderscheiden is met het keurmerk AOC.

 

De appelcider wordt een- of tweemaal gedestilleerd waardoor een product ontstaat met een alcoholpercentage van 69 tot 72%. Dit destillaat wordt in droge eiken houten vaten opgeslagen waarna de rijping begint. Die rijptijd kan variëren van een tot vijf jaar. Het hout is noodzakelijk voor de ontwikkeling van de calvados. Het is bepalend voor de kleur en de structuur.

Tijden het rijpingsproces verliest het destillaat een belangrijk deel van het alcoholpercentage.

 

Voordat de calvados op fles wordt gedaan, wordt voor de kleur een beetje karamel toegevoegd. Echter niet gezoet, waardoor de typische droge smaak bewaard blijft.

 

Het uiteindelijke product wordt verdeeld in diverse categorieën, waarbij de leeftijd een rol speelt. Deze loopt uiteen van Vielle Reserve tot Hors d’Age. Van 10 tot 15 jaar oud.

 

Calvados is perfect te combineren met camembert.

 

Typisch is de beroemde Normandische traditie om tussen twee gangen tijdens een uitgebreid diner een glas calvados, de z.g. “trou Normand” te drinken. Men zegt dat de sterke alcohol een gat brandt dat later met nog heerlijker gerechten kan worden opgevuld.