ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Neufchâtel AOC

Neufchâtel AOCDe Neufchâtel is een van de oudst bekende Normandische kazen. Sommige kaasexperts beweren dat de oorsprong van deze kaas terug gaat tot in de 8 ste   eeuw. Hoe het ook zei, in archieven daterend uit de 10 de   eeuw werd deze kaas, toen nog Frometon genoemd,  al genoemd. In 1050 krijgt de abdy van Sigy, gelegen tussen Rouen en Beauvais, tiendenrechten van Hugues de Gournay op de Frometon.


 

De eerste officiële melding onder de huidige naam vinden we in 1543 in geschriften van de abdij van Saint-Armand de Rouen.

 

Neufchâtel is, in zijn meest verkochte gewicht van 200 gram, hartvormig. Over het ontstaan van deze vorm gaan een aantal verhalen rond. Zo zouden meisjes welke verliefd werden op Engelse soldaten tijdens de 100-jarige oorlog, hun liefde verklaren door een presentje in de vorm van een hart te schenken.

Een ander verklaring zou zijn dat de kaas de vorm heeft van twee engelenvleugels, vandaar de bijnaam Angelot.

 

De kaas heeft sinds 1977 het keurmerk AOC. Dat houdt dus in dat Neufchâtel alleen van de melk van  het vee uit het gebied van Bray gemaakt kan worden. De kaas wordt gemaakt van originele rauwe melk. Het eindproduct heeft een droge, fluweelzachte korst die onder de kleinste druk al breekt.

De fijne, witte, donsachtige schimmel ligt over de hele kaas en geeft haar haar specifieke smaak.