ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Camembert AOC

Camembert AOCTijdens de revolutie vluchtte Jean-Charles Bouvoust, een monnik vanuit Brie naar Camembert. Hij liet een boerin, Marie Hamel, in 1791 volgens een recept uit zijn voormalige standplaats, een kaas maken.

Merkwaardig genoeg, de melk was totaal anders van samenstelling. Daardoor ontstond een andere kaas. 

De eerste Camembert was geler dan de kaas die we nu kennen en de korst was bruin.

In de loop der tijden en na de nodige experimenten kreeg de Camembert zijn huidige structuur. Een schimmelkaas, geproduceerd uit volle koemelk. Het rijpingsproces duurt tussen 30 en 36 dagen.


Het was Eugène Ridel die in 1890 het befaamde houtendoosje van flinterdun  populierenhout maakte. Het doel daarvan was om, ook vanwege de aanleg van een spoorweg, de kaas makkelijker te kunnen vervoeren.

De originele Camembert heeft een gewicht van 250 gram, is ca. 3 centimeter hoog en heeft een diameter tussen 10 en 11 centimeter.

 

Camembert heeft haar naam gegeven aan een kaassoort die wereldwijd werd gekopieerd maar die geen enkele relatie meer heeft tot de originele kaas. Dit soort witte schimmelkazen wordt zelfs tot in Nieuw Zeeland gemaakt.

Daarom wilden de oorspronkelijke producenten van de Camembert iets doen aan de bescherming van hun product. Ze vroegen het keurmerk AOC aan, dat na een lange wachttijd werd afgegeven. De echte Normandische kaas kreeg de naam Camembert de Normandie, AOC.


De meest bekende producenten zijn Reo en Gillot.