ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Zuivelproducten

ZuivelproductenNormandië is trots op haar typisch runderras. Hoewel de melkopbrengst niet zo groot is als van de bij ons bekende koeiensoorten, is de melk vetter en voller. Ze is daarom dan ook bijzonder geschikt voor de speciale Normandische zuivelproducten.

 

De omgeving van Isigny heeft zich ontwikkeld tot een streek waar geweldige boter, room en crème vandaan komt. De meeste chef-koks van Normandië, weigeren dan ook met andere producten te werken. Beurre d’Isigny is voor hen een must.

 

Aangekomen bij zuivel, denken we aan kaas. Kazen zijn er voldoende te koop. Maar er zijn maar vier kaassoorten die het predicaat AOC hebben verdiend. AOC staat voor Appellation d’Origine Contrȏlèe.

Het “ Institut National des Appellations d'Origine”, een onderdeel van het Ministerie van Landbouw, kent, op aanvraag het keurmerk toe aan bepaalde streekproducten. Dat gebeurt niet zomaar. Kwaliteit en stabiliteit worden gedurende jaren nauwlettend in de gaten gehouden. Er gaan (blind)proeverijen aan vooraf en niet aangekondigde controles. Die controles blijven, na de toekenning van dit gewaardeerde keurmerk, elke twee maanden doorgaan.

 

Voor wijnen is de AOC een bekend keurmerk. Maar ook bepaalde kazen en sinds kort kan ook cider het keurmerk AOC krijgen