ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Valse bescheidenheid

Valse bescheidenheid

Nederlandse kazen zijn vermaard over de hele wereld. Japanners, Duitsers, Russen en Amerikanen lopen er mee weg. Zelfs beginnen Nederlandse kazen de Franse markt al te veroveren.

In eigen land beperken we ons voor wat betreft kaas al snel tot een plakje op een boterham of onder een Italiaans gerecht. Want daar hoort kaas op.

Meestal gaat onze fantasie dan niet verder dan de bijna smakeloze, in grote partijen geproduceerde kaas.

Als we ’s avonds met een goed glas wijn gezellig samenzijn en er komt een kaasplankje op tafel, bestaat dat meestal al “bekende” Franse kazen. Veel verder dan een schimmelkaasje, een stuk brie of camembert of een Port Salut gaat onze fantasie niet. Maar is het wel zo dat alles wat van ver komt lekkerder of beter is?

Nederland heeft net zulke lekkere kazen, maar onbekend is onbemind. Laten we eens kijken wat we van eigen bodem op uw kaasplankje kunnen toveren.

 

Gruyère uit Nederland heet Bunkerkaas uit Daarle.

Als de smaak van wijn sl moeilijk weer te geven is, is dat voor kazen zo mogelijk nog moeilijker. Op de vraag waar die smaak vandaan komt is het nog moeilijker antwoord te geven. All;erlei invloeden zijn van belang; melk, de kaasboer, de rijpkamer, alles heeft een rol.

Bij de Twentse Bunkerkaas zien we wel een heel bijzondere rijpkamer. In Daarle liggen de kazen in een oude munitieopslagplaats waar ze 7 maanden rijpen. De constante luchtvochtigheid en temperatuur zorgen voor ideale omstandigheden.

Er zijn twee varianten. Een gemaakt van koemelk, de ander van geitenmelk. Beide kazen worden gemaakt van een vegetarisch stremsel.

Ze hebben een klein beetje bitter smaakje, een heel klein zuurtje en een grote dosis zoet.

Kijk eens op: http://kaasvanhier.nl/streekkazen/twentse-bunkerkaas

Bunkerkaas

 

Zeekraal van Terschelling.

Als je bekend met de Tomme de Brebis uit de Pyreneen moet de vergelijkings een maken met de Zeekraal van Terschelling wordt geproduceerd bij het bedrijf De Zeekraal. Hier worden biologische kazen gemaakt van de melk van Friese schapen. Deze kuddes grazen nagenoeg het hele jaar buiten. Door verantwoord natuurbeheer staan er meer bloemen en andere planten in het gras. En dat is goed te proeven in de kaas. Deze heeft echt iets fruitigs. Licht zurig, maar onmiskenbaar kruidig.

In de regel is schapenkaas pas echt lekker als hij wat langer ligt. Het is daarom aan te raden de belegen of oudere kaas op tafel te brengen.

U vindt alles over deze prachtige kaas op: http://dezeekraal.nl/

 

Geen Crottin de Chèvre uit de Loire maar Machetin uit Zevenhuizen.

Als je over Nederlandse geitenkaas praat, moet je zeker eens de producten van Hanne Kuppens leren kennen. Op de biologische boerderij de Oude Streek in Zevenhuizen in Groningen maakt zij geweldige kazen en kaasjes. De ongepasteuriseerde melk wordt met zuiver natuurlijke ingrediënten verwerkt. De producten van de Oude Streek zijn geweldig en uniek. Of je de romige Machedoux in haar fraaie witte donzige schimmeljasje neemt of de op brie gelijkende Machemat. Van de harde geitenkazen met hun milde en romige smaak tot de Machetin, ze smaken allemaal even geweldig.

Dat laatste kaasje is het nieuwste product van Hannie Kuppens en is beter dan de Franse crottin.

Maak kennis met haar unieke kazen op: http://www.machedoux.nl/

 

Blue de Gex uit de Jura – Blue de Brebis uit de Auvergne of toch Bastiaansen uit Molenschot?

Het is maar zelden dat er in Nederland een goede blauwe schimmelkaas wordt geproduceerd. In het Brabantse Molenschot tussen Breda en Tilburg vormt de kaasboerderij van Bastiaansen een uitzondering. En zodanig goed dat wij hem zelfs beter durven noemen dan de concurrentie uit de Jura of de Auvergne.

Net als bij de roquefort wordt bij de kaas van Bastaansen de bacterie penicilium roqueforti aan de melk toegevoegd. Tijdens het rijpen wordt zuurstof in de kaas geïnjecteerd. Hierdoor komen de bacteriën tot leven en ontstaan de zo kenmerkende blauwe strepen. Bastiaansen produceert twee varianten; blauwaderkaas van koe- en van geitenmelk. Ze zijn allebei stevig van structuur, romig en niet overdreven pittig. De geitenkaas is lekker fris. Voor blauwe kazen kunt u hier proeven van een geweldig product.

Ga maar eens kijken op: http://bastiaansen-bio.com/

We gaan nog verder voor u op zoek.