ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Fransen keren zich af van Foie Gras.

Fransen keren zich af van Foie Gras.

Foie Gras betekent letterlijk vette lever. Het wordt veelal gebruikt voor de bereiding van bepaalde delicatessen, zoals ganzenlever paté en ganzenlever terrine.

Het produceren van foie gras is een internationaal bedrijf. Grote producenten zijn, naast Frankrijk, Hongarije, en Bulgarije. Israel was een grote producent met 570 ton per jaar, tot het mesten van ganzen in 2005 officieel werd verboden.

Naast ganzen worden ook vaak eenden hiervoor gefokt. In Frankrijk is het meestal de grote Toulousegans die wordt gebruikt voor het fokken en mesten.

De lever van een niet vetgemeste gans weegt meestal 100 gram en is rood-bruin van kleur. De lever van een vetgemeste gans daarentegen, kan een gewicht bereiken van ruim een kilo en is roze tot zandkleurig. Het gemiddeld gewicht van een gefokte ganzenlever ligt tussen de 600 en 800 gram.

Ook in het oude Egypte was foie gras al een lekkernij

Voor gebruik worden door de kok of een poulier de galblaas en de galbuis voorzichtig uit de lever gesneden.

Hoewel foie gras meestal als voorgerecht wordt geserveerd is het volgens de menukunde een gerecht dat aan het einde van de maaltijd moet worden genuttigd.

Jaarlijks wordt er in Frankrijk ongeveer 18.000 ton foie gras geproduceerd. Maar er komt steeds meer weerstand tegen.

Bijna de helft van de Fransen kant zich tegen het vetmesten van ganzen. 29% koopt geen ganzenlever meer om ethische redenen die verband houden met het lijden van de dieren.

Bijna 1 op de 2 Fransen (47%) steunt het verbod op het vetmesten van ganzen en eenden voor de productie van foie gras. Dat is 3% meer in vergelijking met eenzelfde enquete van 2013.

Vooral vrouwen (56%) en jongeren zijn in meerderheid voorstander van een verbod. Dit blijkt uit een peiling onder meer dan 1.000 ondervraagden op 17 en 18 december 2014.

29% van de respondenten geeft aan geen ganzenlever te kopen vanwege het lijden van de dieren. Dat is 10% meer dan de uitslag van een enquete in 2009.

77% zou de voorkeur geven aan foie gras die wordt geproduceerd zonder gedwongen mesten en zonder lijden van de dieren.

In 2013 daalde de consumptie van foie gras voor de derde keer op rij. De totale consumptie daalde met 3%, terwijl de aangekochte hoeveelheid door de Fransen huishoudens met 5,6% daalde.

Zou de ganzenlever in Frankrijk echt op zijn retour zijn?