ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Kanton Saint-James

Ruim, wijds en vriendelijk.
Het kanton Saint-James bevindt zich in het zuidelijke deel van La Manche en grenst aan Bretagne.

In de middeleeuwen werd door Willem de Veroveraar de bouw van een vesting bevolen die Normandië tegen invallen uit Bretagne moest beschermen.

Oorlogskerkhof bij Montjoie-de-Saint-Martin
Enkele weken na de invasie op de stranden van Normandië plaatsten de Duitsers de z.g. “Contra Attaque”. Een korte periode van hevige strijd speelde zich af in het kanton. Deze Cotra Attaque is helemaal bewegwijzerd aangegeven en voor de liefhebbers van de historie van de Tweede Wereldoorlog een aardige route om te volgen.
Voor de gevallen Amerikanen is in Montjoie-de-Saint-Martin een indrukwekkend oorlogskerkhof aangelegd.

In Frankrijk bestaat het “Syndicat intercommunal à vocations multiples” vrij vertaalt een intergemeentelijke polyvalente, een openbare instelling voor intergemeentelijke samenwerking. Door beroep te doen op deze regeling zijn er voor gemeenten welke zich op deze manier aaneensluiten, vooral op fiscaal gebied veel mogelijkheden.

Het kanton Saint-James geniet sinds 1 januari 1993 van dit statuut. Het bestuur van het kanton bestaat uit 45 leden. Iedere gemeente levert naar rato van het aantal inwoners zijn leden voor de kantonraad.

Fietsroutes die u niet kunt missen.
Het kanton beslaat een oppervlakte van 14.488 ha en heeft ca. 7.040 inwoners. Het is landelijk, rustig en rijk aan natuurschoon. In de riviertjes en de meertjes, de Beuvron, de Selune, Vezins en Roche qui Boit is het goed om een hengeltje uit te gooien. Het gebied is rijk aan een verscheidenheid aan ongewone landschappen.
Wel één waarschuwing! Met je autonavigatiesysteem is niet iedere gemeente te vinden.

Het Kanton Saint-James is bij uitstek geschikt voor wandelaars, fietsers en ruiters. In het kanton zijn 96 km. schitterende wandelpaden aangelegd.

Het kanton Saint-James omvat de volgende gemeenten:

Argouges
Carnet
La Croix-Avranchin
Hamelin
Montanel
Montjoie-de-Saint-Martin
Saint-Aubin-de-Terregatte
Saint-James
Saint-Laurent-de-Terregatte
Saint-Senier-de-Beuvron
Vergoncey
Villiers-le-Pré