ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Kanton La-Haye-Pesnel

Rust en landelijkheid troef!

De bibliotheek
Het kanton La Haye-Pesnel ligt aan de noordelijkste rand van het arrondissement Avranches. De ligging is ideaal vanwege het feit dat de drie grootste steden; Granville, Villedieu-les-Poêles en Avranches, allemaal op ongeveer een zelfde afstand van 20 km liggen.

Het kanton bestaat uit 15 gemeenten. De oppervlakte is 121,8 km² en telt 6.984 inwoners (2007). De conceillier général is Dhr. Gérard Dieudonné.

Het landschap is licht glooiend en je hoeft geen Robert Geesink te heten om je per fiets goed te kunnen verplaatsen. Het kanton wordt beheerst door de gemeente La Haye-Pesnel en bestaat verder uit 14 kleine gemeenten.

Dwars door het kanton stromen de rivieren Le Sée en Le Thar die in hun stroomgebieden het kanton iets rustgevends geven. Vooral Le Sée is erg visrijk. In La Haye-Pesnel kunt u alles vinden wat van uw gading is. Vooral de kantonale bibliotheek is indrukwekkend.

Praalwagen in het bloemencorso
In St.Jean-des-Champs vindt u het regionale Ecomusée du Cidre et de la Ferme. Cider heeft in dit deel van La Manche een belangrijk plaats ingenomen. De geschiedenis van de cider gaat ongeveer 1.200 jaar terug. Aanvankelijk werd het sap van geplette appels vermengd met kruiden om verschillende kruidendrankjes tegen tientallen kwalen te maken.

Tussen de 12de en de 14de eeuw, waren het merkwaardig genoeg de Spanjaarden die aan de wieg stonden van de cider. Zij introduceerden de appelsoort “Venus van Spanje” en maakten de bewoners van Normandië wegwijs in het produceren van Cider.

Vanwege de hoge kwaliteit en perfecte smaak van cider, werden dranken als wijn en bier al vanaf de late 16de eeuw geheel verdrongen.

De VVV
De bevolking bestaat voornamelijk uit boeren. Prachtige producten vinden hier hun oorsprong. Daarnaast zijn er een aantal middelgrote en grote industrieën. Vooral op farmaceutisch terrein heeft dit kanton een naam.
Toerisme is een niet te onderkennen vorm van inkomsten.

De kantonale VVV die hier Syndicate d’Initiative genoemd staat bekend om de vele initiatieven die zij ontwikkeld. Een daarvan is het jaarlijks terugkerend bloemcorso.

Het kanton La Haye-Pesnel omvat de volgende gemeenten:

Beauchamps
Champcervon
La Lucerne-d’Outremer
La Mouche
La Rochelle-Normande
Les Chambres
La-Haye-Pesnel
Equilly
Folligny
Hocquigny
Le Luot
Le Tanu
Sainte-Pience
Subligny