ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

DigiD voortaan ook op Schiphol en grensgemeenten.

DigiD voortaan ook op Schiphol en grensgemeenten.

Iedereen kent het paspoort of de identiteitskaart. Maar wat is nu precies Digid?

DigiD staat voor Digitale Identiteit en is een persoonlijke combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord. U gebruikt DigiD om u te legitimeren op internet. Zo weten aangesloten organisaties dat ze ook echt met u te maken hebben.

Je DigiD is inmiddels onmisbaar geworden als je met de overheid via het internet wilt communiceren. Je kunt hiermee vanuit het buitenland belastingaangifte doen, je pensioenoverzicht inzien of kinderbijslag aanvragen.

 

Steeds meer overheidsorganisaties en instellingen met een overheidstaak bieden diensten aan via DigiD. Hieronder vallen de belastingdienst, het donorregister, SVB en UWV. Maar ook gemeenten, provincies, politie, waterschappen, ziekenhuizen huisartsen en apotheken of zorgverzekeraars.

 

Tot voor kort was het Nederlanders in het buitenland niet mogelijk om een DigiD aan te vragen. Als u een DigiD aan had gevraagd, stuurde DigiD per brief namelijk een activeringscode naar het adres waarop de aanvrager staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens.

Als de aanvrager in het buitenland woonachtig was kon DigiD deze adrescontrole niet uitvoeren. Speciaal voor deze Nederlanders is via een balie de uitgifte van DigiD mogelijk gemaakt. De balie is zeven dagen per week van 07:00 tot 22:00 open.

 

De aanvrager moet bij een bezoek aan de balie een paspoort of ID kaart meenemen en zijn mobile telefoon. Voor Nederlanders in het buitenland werkt Digid namelijk met inlogcodes via SMS

 

Het gaat voorlopig nog om een proef.Naast de balie op Schiphol nemen ok de grensgemeenten Enschede, Maastricht, Echt-Susteren en Den Haag deel aan deze proef. Op 2 september sluit het Nederlands Consulaat in Antwerpen zich bij deze proef aan.

 

Het is nu voortaan mogelijk voor landgenoten in het buitenl;and. U moet er alleen even een stukje voor “omvliegen”.