ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

OfficiŽle Persoonsbewijzen in het buitenland

OfficiŽle Persoonsbewijzen in het buitenland

 

Wanneer u niet in het bezit bent van een reisdocument of wanneer uw reisdocument is verlopen of verloopt gedurende uw reis, dan kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen.

 

Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland kunnen naast een noodpaspoort in uitzonderlijke gevallen overgaan tot het verstrekken van een laissez-passer. Dit kan alleen als de omstandigheden zodanig zijn dat het noodpaspoort niet meer tijdig verstrekt kan worden.

 

Paspoort en identiteitskaart zijn begrippen die u allemaal kent. Een laissez-passes (laat passeren toe) is een tijdelijk reisdocument dat wordt afgegeven door een vertegenwoordiger van Nederland in het buitenland, meestal de ambassade of een consulaat. Het kan worden verstrekt om na verlies, diefstal of verdwijning van het reguliere reisdocument de gedupeerde in de gelegenheid te stellen verder te reizen.

 

Het laissez-passes ziet er uit als een gewoon paspoort, maar heeft geen ruimte voor visa.

 

Wij willen u toch een waarschuwing meegeven. Zorg dat uw reisdocumenten in orde zijn als u op vakantie gaat naar Frankrijk. Bent u in Frankrijk gaan wonen en moet uw identiteitskaart of paspoort vervangen worden dan bent u steeds duurder uit.

De prijzen zullen binnenkort fors worden verhoogd. Het nationaal paspoort kost nu nog € 58,55. Deze prijs wordt in 2013 verhoogd naar € 84,80.

Het bedrag dat u nu neer moet tellen voor een ID-kaart is nu € 49,60 maar wordt in 2013 opgetrokken naar € 79,35.

Een noodpaspoort kost nu nog € 46,-, in 2013 wordt dit € 46,69. Hetzelfde geldt voor een laissez-passes.

 

Volgens de regering is deze verhoging nodig om kostendekkend te werken. Wel wordt de geldigheidstermijn van officiële reisdocumenten verlengd van 5 naar 10 jaar. Met de verhoging hier genoemd zijn we er nog niet.

Op het moment dat de verlenging in tijd een feit wordt, gaat de prijs (2014) nogmaals omhoog. De uiteindelijke prijs zal vermoedelijk uitkomen op € 125,- voor een paspoort en € 120,- voor een ID-kaart.

 

Is er een goedkopere oplossing mogelijk? Ja, Daar waar in het verleden Nederlanders die in het buitenland wonen alleen in Den Haag een nieuw document konden aanvrage, is het aantal gemeenten uitgebreid met de loketten in Enschede, Echt-Susteren, Maastricht, Oldambt en Bergen op Zoom.

 

Als u voor een vakantie naar Nederland komt, kan het ca. € 30,- schelen wanneer u bij het binnenrijden van Nederland in een van die gemeente uw nieuwe paspoort of ID-kaart aanvraagt en bij vertrek naar uw huis in Frankrijk het document ophaalt.