ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Notaris

Toevallig in eigen portefeuille

Als koper heeft u altijd het recht om uw eigen notaris te kiezen. Ongeacht wat de verkoper of zijn makelaar u proberen wijs te maken. U gaat toch niet automatisch in zee met een notaris die goede vrienden blijkt te zijn met zowel de verkoper als de makelaar?

Hoewel, in de meeste gevallen kunt u echter rustig met de notaris zaken doen die de verkoper of de makelaar u aanraden. De meeste Franse notarissen zijn keurige mevrouwen en mijnheren die hun vak verstaan en zich houden aan de regels van hun beroepsgroep. Hij is daarbij gehouden aan strenge regels en tarieven en wordt jaarlijks gecontroleerd.

In Frankrijk is het echter normaal dat een notaris rechtstreeks huizen aan kan bieden. Dus een beetje de rol van makelaar overneemt. Het blijft dus oppassen of hij inderdaad helemaal neutraal is.
Er bestaat een register van notarissen in Frankrijk, Op het internet www.notaires.fr te vinden. Het is een dus een kleine moeite om zelf een notaris te zoeken indien u ook maar de geringste twijfel heeft over de notaris die de verkoper heeft gekozen. Uiteraard kunnen wij u daarmee helpen. Koper en verkoper hoeven het niet eens te worden over de keuze van een notaris. Elk kan zijn eigen notaris kiezen, zodat er dan twee notarissen bij het dossier betrokken zijn. Beide ambtsdragers delen in dat geval de notariskosten, zodat de ‘kosten koper’ niet hoger worden.
 

Het tarief dat betaald wordt aan de notaris, en vaak ten onrechte met "notariskosten" wordt aangeduid, is opgebouwd uit drie elementen:
Belastingen die rechtstreeks naar de staat of locale overheden vloeien. Dit zijn gelden die de notaris namens zijn client rechtstreeks dient af te dragen aan de overheid en vormen ca. 80% van het bedrag.
Betalingen, Dit zijn de kosten welke de notaris namens zijn client moet maken voor betalingen aan derden voor onderzoek, speciale documenten en buitengewone koste. Het gaat hierbij om ca. 10%.
Tenslotte, zijn honorarium wat ook ongeveer 10% bedraagt.

Voordat de notaris begint aan zijn werk zal hij koper en verkoper om een aantal basisgegevens vragen. Zorg daarom dat u bij uw eerste bezoek voorzien bent van een kopie van uw paspoort of ID kaart, uw trouwboekje of een afschrift van uw huwelijkse voorwaarden.
 
Toch blijft het vak van notatis een vak apart. Kennis, kunde en ervaring zijn hierin gebundeld. Maar ook is het een zaak van vertrouwen. Het is daarom aan te bevelen om uw stukken goed te controleren. Wij raden u dan ook sterk aan om in overleg te treden met een Nederlandse notaris die het klappen van de zweep kent en goed is ingevoerd in Frankrijk. Laat u vooraf goed informeren. Niet alleen aangaande zaken die met koop en verkoop te maken hebben, maar ook notariele volmachten, erfrecht, huwelijkse voorwaarden en allerlei andere zaken die nu nog niet van belang lijken.
Kijk daarom eens op de website: www.frankrijknotaris.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bij erfrecht geen buitenlandse notaris meer nodig.

Bij erfrecht geen buitenlandse notaris meer nodig.

Met het internationale testament in principe geen buitenlandse notaris meer nodig bij de afwikkeling van de erfenis.

Meer informatie >>

Fout getrouwd?

Fout getrouwd?

Is elke Nederlandse notaris op de hoogte van de wet- en regelgeving in Frankrijk? Neen! En dat kan vervelende gevolgen hebben.

Meer informatie >>

Huis op naam van een minderjarig kind

Huis op naam van een minderjarig kind

Het lijkt zo leuk geregeld, voor nu en in de toekomst. Maar er zitten addertjes onder het gras.

Meer informatie >>

NotariŽle volmacht, zin of onzin?

NotariŽle volmacht, zin of onzin?

Het aantal dementerenden neemt toe, en daarmee ook het belang van een notariŽle volmacht!

Meer informatie >>