Makelaar
Over makelaars bestaan tal van misverstanden en onduidelijkheden. De Franse makelaar moet beschikken over een Carte Professionelle. Deze kaart wordt afgegeven door de prefect nadat de makelaar heeft aangetoond voldoende gekwalificeerd te zijn en over de nodige aantoonbare, professionele ervaring te beschikken.
De Carte Professionelle wordt ieder jaar opnieuw verstrekt. Het nummer van de kaart en de plaats van afgifte moet de makelaar op elke vorm van correspondentie vermelden.
De Franse makelaars kunnen lid zijn van een professionele organisatie. De meest bekende daarvan zijn: Fédération Nationale de l’Immobilier (FNAIM), Syndicat National des Professionals Immobiliers (SNP) en Union Nationale de la Propriété Immobilière (UNPI).
Makelaars die lid zijn van deze organisaties dienen zich aan bepaalde voorschriften en regels te houden. Dit geeft een bepaalde garantie voor correcte dienstverlening.
Opvallend is hier de verscheidenheid van mogelijkheden. Toch zijn er nog tal van makelaars die geen lid zijn van genoemde organisaties en zich bijzonder correct gedragen. Staar u daarom niet blind op dat lidmaatschap.
De makelaar werkt in principe voor de verkoper. Hij heeft van de verkoper een mandat de vente gekregen
Natuurlijk kan hij ook voor de koper werken. Dat gebeurt via een mandat de recherche. Dat noemen we in Nederland een aankoop makelaar. Dat laatste komt in mindere mate voor.
Makelaars die beweren tegelijk de belangen van beide partijen te behartigen kunt u beter maar meteen wantrouwen. Zij werken meestal alleen in hun eigen belang
Een goede en eerlijke makelaar – en die zijn er genoeg - zal u vragen wat u zoekt. Zorg daarom dat u precies weet wat u wilt en maak dat goed duidelijk. Het maakt voor de makelaar het zoeken stukken makkelijker als hij precies weet wat u zoekt. Het kan zijn dat hij op dat moment geen geschikt pand in zijn portefeuille heeft, maar hij weet u te vinden op het moment dat uw wensen in de markt opduiken.
Toch kunnen ook hier addertjes onder het gras zitten. De aankoopmakelaar gaat voor u op zoek naar geschikte huizen in Frankrijk. Hij gebruikt daarvoor dezelfde middelen als die u ook zou gebruiken; hij gaat zoeken via internet of zetten makelaars die ze toevallig kennen aan het werk. Deze “zoekende” makelaar heeft ook slechts toegang tot een klein deel van een gigantische markt. Natuurlijk is er niets verkeerds aan deze manier van werken, maar het zal voor u als koper, vaak niet het gewenste resultaat opleveren.
Voor u, als potentiele koper zit er maar een ding op. Veel informatie verzamelen op internet, vervolgens in de auto stappen en naar Frankrijk rijden en dan al de makelaars afgaan.. Maar zelfs als je als koper op deze wijze te werk gaat en de regio systematisch afwerkt, zult u slechts de helft van het aangebodene tegenkomen. Immers de helft van de Franse huizen worden via een makelaar verkocht. Ook notarissen verkopen huizen in opdracht. Maar zeker veel huizen worden door een particulier aan een particulier verkocht. In de laatste twee gevallen wordt er geen commissie betaald en bent u dus veel goedkoper uit.
In ruim de helft van de gevallen lukt hen dat ook. In de wetenschap dat minder dan 50% van het aanbod aan huizen bij de makelaar te vinden is, zult u iets moeten ondernemen om de rest van het aanbod te vinden.
Daarom, als u in de plaats bent waar uw voorkeur naar uit gaat, praat dan met iedereen, de bakker, de slager, de notaris, met iedereen die maar wil luisteren. Op die manier kun je als Nederlander nog wel eens dat ideale huis van de dochter van de achterneef van de buurman van de kruidenier vinden. Iets wat anders nooit was gelukt
Nagenoeg alle buitenlanders kopen hun huis via een makelaar. Bijna alle makelaars adverteren hun huizen via internet. Ze zijn dus makkelijk te vinden. Een aantal makelaars adverteert ook in het buitenland en hebben medewerkers die uw taal spreken. Als u geen vloeiend Frans spreekt, hoeft dat dus geen belemmering te zijn.
Heeft u een plaatselijke makelaar gevonden dan is het aan te raden een bezoek te brengen aan zijn kantoor. U krijgt dan een indruk van zijn manier van werken. Bovendien zijn er maar weinig makelaars die er voor voelen – en terecht – aan iedereen te pas en te onpas op afstand informatie te sturen. Ze willen eerst weten of ze te maken hebben met een serieuze koper.
Let wel op, de tarieven die Franse makelaars in rekening brengen zijn vaak erg hoog en niet elke makelaar hanteert hetzelfde tarief. Veel voorkomend is het feit dat makelaars u meteen een compromis-de-vente aanbieden en vragen te tekenen. Kwalitatief zijn deze overeenkomsten, zacht uitgedrukt aan de matige kant. Ook hebben we kunnen constateren dat ze niet altijd het belang van de koper voor ogen hebben.
In Frankrijk lopen ook veel buitenlanders rond die hun diensten als makelaar aanbieden zonder makelaar te zijn. Zij hebben geen carte professionelle en in veel gevallen geen enkele ervaring of voldoende kennis. Er zijn er bij die werken onder de vlag van een makelaar en vallen daarmee onder de bevoegdheden van die makelaar. Zij werken dan als agent commercial.
Wees uiterst voorzichtig als u te maken krijgt met een agent commercial. De verkoop van huizen en het leveren van extra diensten is vaak hun enige bron van inkomsten. Zij hebben meestal dat geld hard nodig en vergeten daarbij ethisch werken nogal eens uit het oog.
Ook hier geldt weer dat de goede makelaar, indien hij werkt met een agent commercial, er zorg voor draagt dat zijn medewerkers zich correct kunnen en zullen gedragen. Hij zal zijn agenten opleiden en niet toestaan dat de regels van zijn kantoor niet worden opgevolgd.
Tenslotte, makelaars, ook die welke zijn aangesloten bij een vakvereniging, willen in hun compromis de vente een bepalinkje opnemen waarin wordt bepaald dat, ook als de koop niet doorgaat, de makelaar recht heeft op betaling voor zijn inspanning.
Door de Franse Hoge Raad is in maart 2009 een uitspraak gedaan dat deze handelswijze onterecht is. Volgens de wet is niemand enig geld verschuldigd aan een makelaar tot aan het moment waarop de koop definitief is.
Sommige makelaars zien dit wel eens over het hoofd.
Er zijn in Nederland makelaars werkzaam die alleen Franse huizen in hun portefeuille hebben. Zij zijn bevoegd in Frankrijk te werken maar hanteren daarbij de Nederlandse normen. Ook hier geldt dat niet al deze huizenverkopers via het boekje werken. Maar het kan geen kwaad eens contact op te nemen met deze makelaars. Op uw verzoek willen wij u graag in contact brengen met, volgens ons, wel betrouwbare Nederlandse makelaars.
Betrouwbare makelaars.
Makelaars vind je door heel Frankrijk. Er zijn goede en slechte makelaars. Wees daarom voorzichtig met het kiezen van de juiste makelaars. Onderstaand makelaars die wij u met een gerust hart kunnen aanbevelen.