ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Bij erfrecht geen buitenlandse notaris meer nodig.

Bij erfrecht geen buitenlandse notaris meer nodig.

Vanaf 17 augustus 2015 is het voor Nederlanders met een (tweede) huis in Frankrijk een stuk makkelijker en goedkoper om de Franse erfenis af te wikkelen. Vanaf die datum treedt namelijk de Europese erfrechtverordening in werking en geldt voor iedereen in Europa hetzelfde erfrecht, namelijk het erfrecht van het land waar men woont op het moment van overlijden.

Woon je in Frankrijk, dan is het Franse erfrecht van toepassing op je HELE nalatenschap. Is dit niet wat je wilt, dan kun je kiezen voor een ander erfrecht, namelijk het erfrecht van het land van je nationaliteit. En de keuze beperkt zich niet alleen tot het toepasselijke erfrecht, je kunt ook kiezen in welk land de erfenis wordt afgewikkeld. Met name dit laatste biedt enorme voordelen. Als je kiest voor een afwikkeling in Nederland, betekent dit dat je in principe geen Franse notaris meer nodig hebt en het in de regel ook niet meer nodig zal zijn om alle Nederlandse aktes (testamenten, huwelijksvoorwaarden enzovoorts), uittreksels en documenten te laten vertalen en te voorzien van een apostille.

Dit zal een aanzienlijke tijdsbesparing met zich meebrengen bij de afwikkeling van de erfenis, om nog maar niet te spreken over de kosten, die fors minder zullen zijn. Bovendien kunnen uw erfgenamen in Nederland gewoon terecht bij een Nederlandse notaris om alles gewoon volgens Nederlands erfrecht en in de Nederlandse taal af te wikkelen.

Zorg ervoor dat alle goed verzorgd achterblijft

Let op: dit zal wel een gespecialiseerde notaris moeten zijn die verstand heeft van Frans en Nederlands erfrecht. Om uw erfenis in Nederland afgewikkeld te krijgen is het wel van groot belang dat u een goed internationaal testament heeft opgesteld dat zowel in Nederland als in Frankrijk uitgevoerd kan worden en waar men in beide landen mee uit de voeten kan. Let er ook bij het opstellen van zo’n internationaal testament op dat dit gebeurd door een gespecialiseerde Nederlandse notaris die verstand heeft van het Franse en het Nederlandse erfrecht. Heeft u nog geen testament, maar wel een woning in Frankrijk? Zorg er dan voor dat uw testament een internationaal testament wordt. Heeft u in het verleden al wel een testament opgesteld? Dan is het maar de vraag of dit een goed internationaal testament is dat voldoet aan de vereisten van de Europese erfrechtverordening.

Het loont dan de moeite om uw testamenten te laten scannen en zo nodig aan te passen. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat uw erfgenamen geen problemen ondervinden bij de afwikkeling van de Franse erfenis en dat is een hele geruststelling.

Auteur: mw. mr. Monique Rombouts, notaris van Gogh notarissen & adviseurs

www. frankrijknotaris.nl en www.vgogh.nl