ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Opgestroopte mouwen.

Opgestroopte mouwen.

Renée Vonk beschrijft in “Opgestroopte mouwen” het levensverhaal van Andrée, een Rotterdams buitenbeentje. Het meisje groeide in de jaren vijftig op in een streng christelijk milieu en werd hardhandig volwassen in de woelige zeventiger jaren.

Ze raakt veel te vroeg zwanger en trouwt met een man waar ze geen contact mee krijgt.

Vanuit de naoorlogse kleinburgerlijkheid belandt ze in het Molukse milieu van treinkapers en komt terecht in de Rotterdamse penoze. Ze maakt kennis met drugs, illegale gokholen, discriminatie en vervreemding, met partnerruil en mislukte relaties.

Haar uitweg wordt de journalistiek. Ze wordt de eerste vrouwelijke sportjournalist van Nederland. Maar ook dat wereldje blijkt een jungle te zijn met eigen wetten die soms kunnen leiden tot hilarische avonturen.

Privé gaat het niet veel beter met haar. Na een scheiding wordt ze verliefd op de man van haar collega, maar tevens haar beste vriendin. Dan wordt de vriendin ziek en van rivale wordt zij kankerbuddy en verzorgd haar tot haar dood.

Het verhaal beval veel autobiografische elementen, maar de schrijfster weeft er fictie en historische en politieke elementen doorheen om er een mooi en fijn lopend verhaal van te maken.

Ondanks alle “grote” levensdrama’s is het boek geen tranentrekker. Het is to the point en helder geschreven met veel zelfspot.

De zoetige ondertitel “een vrouwenleven” doet het boek daarom onrecht. Dit is een boek met ballen.

Het boek, een regelrechte aanrader, is te bestellen via:
http://www.bol.com

Dit heerlijke boekje kost slechts € 8,99.