ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Komt tijd, komt Raad&Daad

Komt tijd, komt Raad&Daad

Iedereen die nieuw in Frankrijk komt, krijgt te maken met nieuwe wetgeving, andere regels, een andere cultuur en andere normen dan die, waar hij of zij aan gewend was. Via websites of deelname aan fora kun je op veel vragen al een antwoord vinden. Maar de praktijk blijkt toch vaak weerbarstiger.

De andere taal, een heel andere cultuur die in Frankrijk per regio verschilt en andere omgangsvormen maken dat het regelen van veel zaken in de praktijk moeizaam verlopen.

Mensen die al langer in Frankrijk wonen hebben die startmoeilijkheden zelf moeten overwinnen. Maar ze weten allemaal hoe plezierig het was als een vriendelijke buurman even voor hen op wilde bellen, een briefje voor hen wilde schrijven of even met hen mee wilde gaan naar een bepaalde instantie. Of, als je even aan een al langer hier wonende landgenoot in je eigen taal je problemen kon voorleggen.

Dat is de gedachte achter Raad&daad! Praktische hulp bieden in alledaagse kwesties. En dat is een succes.

Sinds de start van Raad&Daad in oktober 2013 werden door deze vrijwilligersorganisatie regelmatig hulpverzoeken ontvangen en afgehandeld. Vanuit hun beroep of als ervaringsdeskundigen geven de vrijwilligers gerichte hulp aan Nederlanders en Vlamingen in Frankrijk. Op verschillende terreinen werd reeds door de vrijwilligers praktische hulp verleend. Onder andere op het gebied van huisvesting, gezondheidszorg, huisdierenzorg, advocatuur, accountancy en fiscaliteit bij het starten van een eigen bedrijf.

Deze week heeft Raad&Daad haar honderdste vrijwilliger mogen verwelkomen. Voor een zo jonge organisatie is dit een goed resultaat. Echter Raad&Daad is nog op zoek naar vrijwilligers om de lege plekken, vooral in het noordelijk deel, van Frankrijk op te vullen.
Wilt u meer informatie over de hulpverlening van Raad&Daad of u aanmelden als vrijwilliger dan kunt u dit vinden op hun website: http://www.raadendaad.eu