ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Algemene en staatskundige informatie

Frankrijk, officieel de Franse Republiek, is een land in West Europa dat op twee na het grootste Europese land is, met een oppervlakte van 551.500 km² en totaal 64,5 miljoen inwoners (2010). Daarvan is 85% katholiek, 7% islamitisch, 2% protestant en 1% joods.
 
De naam van het land is afgeleid van het Frankische rijk. Sinds het Verdrag van Verdun in 843 kent Frankrijk in zijn geschiedenis enige continuiteit zowel als bestuurlijke en als culturele eenheid. Frankrijk is daarmee de oudste nog bestaande geopolitieke factor in de Europese machtsverhoudingen.
De Franse culturele identiteit kan als ruim 2.000 jaar oud worden beschouwd omdat de Romeinse invloed zo beslissend is geweest voor het ontstaan.
De landsgrenzen liggen sinds het Verdrag van Nijmegen in 1678 redelijk vast en vallen voor een groot deel samen met natuurlijke grenzen.
 
In het westen wordt het land begrensd door het Kanaal, de Golf van Biskaje en de Atlantische Oceaan.
In het noorden wordt de grens gevormd met België en Luxemburg.
Duitsland, Zwitserland en Italië vormen de oostgrens.
De zuidgrens ligt aan Spanje, Andorra, de Middellandse Zee en Monaco.
 
Ook het eiland Corsica in de Middellandse Zee behoort tot Frankrijk, alsook een aantal overzeese gebieden.
 
De hoofdstad van Frankrijk is Parijs, verreweg de grootste stad van het land met een inwonertal van 11.174.740 (2009) inclusief de aglomoraties.
 
Het officiele volkslied is de Marseillaise en de officiële feestdag is 14 juli, waarbij de bestorming van de Bastille wordt herdacht.
 
Voor internationaal bellen naar Frankrijk is het landnummer 33.
De nationale Franse websites eindigen met fr.
Het algemene alarmnummer is 112.
Het nummer van de politie is 17.
Het brandweernummer is 18.
Voor een ambulance belt u 15.
 
Net zoals in Nederland heeft elke gemeente een postcode. Deze bestaat uit vijf cijfers.

Daarnaast heeft elke gemeente nog een tweede nummer. Dit wordt het INSEE nummer genoemd. INSEE is de afkorting van L’Institut national de la statistique et des études économiques , het Nationaal Instituut voor Statistiek en Economische studies. Ook dit nummer bestaat uit vijf cijfers, maar correspondeert niet met de postcode.

Geschiedenis

De culturele identiteit van Frankrijk wordt bepaald door de verovering door de Romeinen onder aanvoering van Julius Caesar, ongeveer 50 v. Chr. Na de grote volksverhuizing rond 400 en de teloorgang van Rome ontstond het Frankische rijk.
 
Sinds de vroege Middeleeuwen is Frankrijk door haar omvang en aantal inwoners een factor van groot belang geweest in de Europse machtsverhoudigen. Een en ander ging gepaard met vele oorlogen. Maar uiteindelijk kan men de culturele invloeden niet ontkennen.
 
In de 17de, 18de en de vroege 19de eeuw was Frankrijk de grootste mogendheid van Europa.
 
Meer over de geschiedenis van Frankrijk kunt u elders op deze website vinden.
 
 
  

Moeten Franse gemeenten fuseren?

Moeten Franse gemeenten fuseren?

De Franse regering wil binnen korte termijn meer en meer gaan centraliseren. Dat zal ook zijn invloed krijgen op de kleine gemeenten.

Meer informatie >>