ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Tolwegen in Frankrijk

Tolwegen in Frankrijk

Tol werd al in de oudheid geheven. Het werd gevorderd voor het gebruik van wegen en waterwegen. Het betrof in het algemeen een soort van belasting. Het woord tol is afgeleid van tollenaar, de oude benaming van een belastingambtenaar die zitting hield in een tolhuis.

Ook bij het passeren van grenzen werd tol geheven, denk aan het Duitse woord Zoll voor douanepost.

 

Tol werd geheven op verschillende punten op doorgaande wegen. Er werden slagbomen, ook wel barreels of barriers geplaatst naast het tolhuis. Vaak was naast deze opstellingen een herberg gebouwd. De meeste van deze uitspanningen kregen de toepasselijke naam “De Barrier”.

 

 

De Franse tolwegen

 

De opbrengsten van de tol werden gebruikt om wegen aan te leggen of te onderhouden. Tegenwoordig wordt in de meeste landen wegenbelasting gebruikt om wegen aan te leggen en in stand te houden. Hierdoor kwam het tijdrovende systeem van tol betalen te vervallen. In sommige landen is het tol betalen op het netwerk van grote, doorgaande wegen in stand gehouden. Vaak wordt zo'n netwerk beheerd door een particulier bedrijf dat hier haar inkomsten uit moet halen en dat aansprakelijk is voor het onderhoud van de wegen, parkeerplaatsen en toiletten, wasplaatsen en picknickplaatsen.

 

In Frankrijk wordt op de meeste autosnelwegen “péage” geheven. In ruil voor de betaalde tol hoeven de particuliere autobezitters in Frankrijk geen wegenbelasting te betalen. De prijs die u voor gebruik van de tolweg betaalt hangt af van de plaats waar u de tolweg oprijdt en weer verlaat.

Alle tolwegen in Frankrijk zijn inmiddels geprivatiseerd.

 

 

Let op de keuze van uw poortjes

 

 

 

De eigenaren van de tolwegen zijn nu

  1. Autoroute de Liaison Seine-Sarthe, (ALIS) 125 km.
  2. Société des Autoroutes Rhône-Alpes (AREA) 384 km.
  3. Autoroutes du Sud de la France (ASF) 2.484 km.
  4. Société des Autorautes Estérel, Côte d'Azur, Provence, Alpes (ESCOTA) 459 km. Een dochter van ASF.
  5. Autoroutes et Tunnel du Mont-Blanc (ATMB) 106,5 km.
  6. Chambre de ommerce et d'Industrie de Havre (CCI du Havre) 6,6 km.
  7. Compagnie Eiffage du Viaduct de Millau (CEVM) 3,7 km.
  8. Compagnie Financière et Industrielle des Autoroutes (COFIROUTE) 928 km.
  9. Société d’Exploitation du Périphérique de Lyon ( EPERLY) 6 km.
  10. Société des Autoroutes du Nord et de l'Est de France (SANEF) 1.316 km.
  11. Société des Autoroutes Paris-Normandie (SAPN) 368,4 km. Een dochter van SANF
  12. Autoroutes Paris-Rhin-Rhône (SARPP) 1.821 km.
  13. Société Française du Tunnel Routier du Fréjus (SFTRF) 67,5 km.
  14. Société Marseillaise du Tunnel de Prado Carénage (SMTPC) 2,5 km.

 

In Frankrijk kunt u dus bijna 8.100 km aan tolwegen verwachten. De betaling voor het gebruik varieert naar soort, maat en afmeting van het voertuig.

De verschillende categorien zijn:

1.     Classe 1: Personenwagens, kleine bedrijfswagens en minibussen, met of zonder aanhangwagen, waarvan de hoogte minder is dan, of gelijk aan 2 meter;

2.     Classe 2: Alle wagens uit classe 1 met aanhangwagen of caravan en een hoogte tussen 2 en 3 meter, de meeste bestelwagens en de meeste zwerfwagens of kampeerauto’s tot een toegestaan gewicht van 3,5 ton;

3.     Classe 3: Twee-assige voertuigen met een hoogte vanaf 3 meter en alle voertuigen met een toegestaan gewicht hoger dan 3,5 ton:

4.     Classe 4: Voertuigen of konvooien bestaande uit meer dan twee wagens waarvan de totale hoogte meer dan 3 meter bedraagt of waarvan het toegestane gewicht hoger is dan 3,5 ton;

5.     Classe 5: Gemotoriseerde tweewielers.

 

Let wel goed op bij het aanrijden van een tolstation. Er zijn een aantal verschillende poorten. Voor abonnementhouders, voor mensen die met een creditkaart betalen en voor mensen die contact betalen. Dit laatste tolpoortje is herkenbaar aan een matrix bord waarop een mannetje met een pet is afgebeeld.

 

 

Contant
De meeste toeristen betalen nog steeds contant. In de zomer, wanneer iedereen op vakantie vertrekt, kunnen de wachtrijen aan de péage hierdoor erg lang worden. Sommige tolhuisjes zijn bemand, andere beschikken over een mand waar je de centen gewoon kan inwerpen. Je herkent deze aan de pictogram met de mand en muntjes. Op die manier kan het iets sneller verlopen.

 

Kredietkaart
Als je met kredietkaart wilt betalen, kies dan voor de rijstrook die aangeduid wordt met het opschrift ‘CB’ (cartes bancaires). Let wel op, je kan niet met iedere bankkaart péage betalen. Dit kan enkel met Mastercard, Visa, American Express, CB, GR Total, Shell, Esso of Eurototal.

 

 

Net iets te snel...

 

Verkeerd rijden kan tot grote problemen leiden. U zou de eerste niet zijn die met een aanhanger of caravan minutenlang staat te manoeuvreren om achteruit te rijden en bij een andere poort weer aan te sluiten. Hele claxonconcerten zijn het gevolg.

Ook is het belangrijk uw snelheid in de gaten te houden. U wordt gemaand uw snelheid van 130 naar 90, naar 70 en uiteindelijk tot 30 km te minderen. U rijdt een trechter binnen met alle gevolgen van dien..