ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Etappe 1 – Utah Beach

Etappe 1 – Utah Beach

Al 23 keer was Normandië gastheer voor de renners die deelnemen aan de Tour de France. Maar nog nooit startte de ronde hier en ook werden er nooit zoveel monumenten aangedaan.

De eerste etappe slingert zich door het schiereiland Cotentin. Dit is het schiereiland dat als een vinger in de richting van het zuiden van Engeland wijst.

De etappe is 188 km. lang en loopt over ligt gloeiende wegen. Van bergen is in dit deel van Normandië geen sprake. Wel worden er een aantal bijzondere plaatsen aangedaan.

Vanaf de voet van de Mont Saint-Michel gaan de renners naar het oosten naar het stadje Pontaubolt. Zie: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/27/70/0/pontaubault

Hierna wordt afgebogen naar het noorden naar Avranches, de dependance van de Mont Saint-Michel, waar de beroemde bibliotheek van de abdij is ondergebracht in het scriptorial. http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/27/64/0/avranches

Avranches was twee jaar geleden de startplaats voor de tijdrit die naar de Mont Saint-Michel voerde. Na de doorkomst in Avranches gaat de rit langs de kust naar Granville en verder maar Lessay. Deze stad is beroemd om haar specifieke wortelen, de jaarlijkse landbouw manifestatie, maar vooral om oude, maar geheel gerestaureerde abdij. http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/288/307/0/lessay

Bij Lessay buigt de route naar rechts, landinwaarts, richting Saint-Sauveur-le-Vicomte en vandaar verder naar het noordoosten richting Montebourg. Hierbij gaat de rit door het “Parc Naturel Régional des Marais du Cotentin du Bessin”. Dit natuurpark werd officieel in 1991 geopend. Het omvat een oppervlakte van 140.000 ha. waarvan 27.000 ha. moeras en polders. Het park strekt zich uit van de baai van Les Veys aan de oostkant van Cotentin tot de haven van Lessay aan de westkust.

Het park wordt gekenmerkt door een deels veen- en deels bocage landschap met veel moerassen, verschillende kanalen en een rijk planten- en dierenleven met onder andere zilverreigers, bergeenden, wulpen, kieviten, ooievaars en scholeksters. De relatief hoge begroeiing maakt van deze boomloze, drassige vlakten tot een prima broedplaats en overwinteringsgebied voor trekvogels. 

Na al dit natuurschoon wordt in een boog afgedraaid naar oosten om uiteindelijk, via Sainte-Mère-Eglise uit te komen bij Utah-Beach. Dit was het meest westelijke van de landingstranden tijdens de invasie van Normandië in juni 1944. Het strand lag tussen de gehuchten Pouppeville en La Madeleine, beide deelgemeenten van Sainte-Marie-du-Mont. Dit dorp werd als eerste Franse gemeente in 1944 bevrijd.

De aanval werd uitgevoerd door de 4de Amerikaanse Infanteriedivisie die onder leiding stond van brigadegeneraal Theodore Roosevelt Jr. de zoon van de voormalige president Roosevelt.

Aan het einde van D-Day waren op Utah-Beach ongeveer 20.000 manschappen en 1.700 voertuigen op het strand aangekomen. Er waren ca. 700 doden en gewonden, waardoor Utah Beach het strand was met de minste slachtoffers. http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/26/251/0/muse-du-dbarquement-utah-beach

Maar toch, mensen zouden geen mensen zijn als ze niets te zeuren hadden. Er klinkt nu al gemor dat de commerciële en kermisachtige Tour de France de serene rust van deze, voor sommigen, heilige plaatsen verstoord op een manier die geen pas geeft.

Acties worden voorbereid.