ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Lessay

Het gezellige centrum van Lessay

De abdij van de H. Drie-eenheid 

De bijgebouwen, particulier bezit

Programmaboekje te verkrijgen op het VVV
Lessay is een grotere gemeente in het arrondissement Coutances en tevens de hoofdstad van het gelijknamige kanton. Het ligt aan de oever van het riviertje L’Ay.
De gemeente telde in 2006 totaal 2.021 inwoners. De oppervlakte van Lessay is 22,3 km², wat betekent 90,6 inwoners per km².

Lessay is een levendige stad. Met recht de hoofdstad van het kanton. U kunt hier alles vinden. Via een aantal supermarkten wordt de middenstand gecompleteerd door diverse kleinere winkels. Het winkelcentrum is ingericht rond een groot door bomen omzoomd plein, dat aan het centrum een prettige indruk geeft.

Het moderne schoolgebouw
In Lessay bevinden zich een aantal heel behoorlijke restaurants en gezellige cafés met bijbehorende terrassen.

Over een kerk hoeven we niet echt uit te wijden. De abdij van de Heilige Drie-eenheid van Lessay is een nationaal monument.
De abdij van de Heilige Drie-eenheid is een Dominicaner abdij die werd gebouwd in de 11de eeuw. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van de Romaanse bouwkunst met typische stenen en leistenen daken.
De abdij wordt gekenmerkt door haar strakke lijnen en prachtige gewelfde bogen.

Wat heel bijzonder is, is “Les Heures Musicales de L’Abbaye de Lessay. Deze muzikale manifestatie beleefd inmiddels haar 18de seizoen. Elk jaar worden tussen de 13 en 17 concerten verzorgd. De optredens zijn vaak niet door de eerste de beste. Optredens van les Arts Florants, le Chœur Accentus, Les Follies Francoise en le Parlement de Musique staan borg voor concerten van hoogwaardige kwaliteit.

De abdij is na de restauratie openbaar bezit gebleven en geopend voor het publiek.
De naast de abdij gelegen bijgebouwen zijn in particulier bezit gekomen en niet toegankelijk.

Scholen en medische voorzieningen zijn ruim voorradig. Hoewel, na het middelbaar onderwijs zijn de kinderen aangewezen op Coutances.
Als het zo mocht zijn dat de huisartsen praktijk u niet kan helpen, dan is het het ziekenhuis in de arrondissement hoofdstad op nog geen 25 km afstand, dat uitkomst biedt

De “Mediathegue Municipale de Lessay” biedt u een groot scala aan boeken, tijdschriften, CD’d en DVD’s.

Kortom, Lessay kan u alles bieden wat u wenst.