ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Avranches

De Donjon en deel van de oude stadswallen

Avranches, gelegen in het departement La Manche, is de hoofdstad (onderprèfectuur) van het gelijknamige arrondissement. Tevens is het de hoofdstad en geeft het haar naam aan dit zogenoemde kanton. De stad heeft een oppervlakte van 4,5 km².

Avranches telt ca. 10.000 inwoners die Avranchinais worden genoemd. Vooral in de periode na 1975 is het aantal inwoners sterk terug gelopen. Momenteel trekt de bevolking weer aan.

De stad ligt op een hoog plateau boven het dal van de rivier van Le Sée. Avranches is beslist een aantrekkelijke stad.

Enige lichte industrie zorgt voor de werkgelegenheid, zoals bedrijven die biscuits en melkproducten vervaardigen. Avranches heeft vooral de functie van regiocentrum.

De stad heeft een beroemde evangelisatieschool; Le École Épiscopale. Dit opleidingsinstituut bestaat al vanaf de 11de eeuw. Grote namen als Anselmus en Lanfranc hebben er lessen gevolgd.
Uit de middeleeuwen zijn de prachtige stadswallen bewaard gebleven waarvan de Donjon voor een belangrijk deel het gezicht van het centrum bepaalt.

Het Musée de l'Avranchin herbergt een rijke bibliotheek met handschriften uit de 8ste tot 15de eeuw die merendeels uit de abdij van de nabijgelegen Le Mont-Saint-Michel afkomstig zijn, en een verzameling incunabelen, dit zijn werken uitgevoerd in boekdruk van voor 1500.


Door een architectonisch hoogstandje lopen deze moderne gebouwen naadloos over in de oude stadswallen.


Standbeeld van Generaal Valhubert

Avranches heeft de goede gewoonte haar weldoeners en helden te eren en te herdenken. Om die reden staat tegenover het gemeentehuis een prachtig standbeeld van Generaal Valhubert. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had, na de geallieerde landingen, bij Avranches een beslissende doorbraak door de Duitse linies plaats (eind juli 1944) waardoor het 1ste en het 3de Amerikaanse leger onder resp. Hodges en Patton konden doorstoten naar Bretagne en het Bekken van Parijs. Vooral om Patton te herdenken is een plein naar hem vernoemd, waarop een sober gedenkteken is geplaatst.

De klokkentoren van de Saint Gervais,gezien vanaf het stadhuisplein.

De stad heeft drie schitterende kerken. De Saint Gervais is in neoclassicistische stijl opgetrokken. Opmerkelijk is de 74 meter hoge granieten klokkentoren in neo-renaissancestijl met daarin een beiaard. Vooral interessant is de schat die hier wordt verborgen. In een goud- en zilveren schrijn wordt een mensenschedel bewaard die volgens de overleveringen wordt toegeschreven aan Saint Aubert, Bisschop van Avranches in de 8ste eeuw en stichter van het eerste oratorium gewijd aan Saint Michel op de tombe berg.

 

 

 


Daarnaast is er de Saint Saturninkerk in neogotische stijl. Hierin bevindt zich een basreliëf, uitgevoerd in kalksteen dat de kindermoord te Bethlehem voorstelt.

De Notre Dame des Champs

De Notre Dame des Champs is een groot neogotisch bouwwerk met imposante volumes. Deze kerk domineert de hoogvlakte van Palet. Beeldhouwers met een grenzeloze verbeelding hebben het gebouw opgesierd met fantastische waterspuwers, diverse soorten dieren en alleen in de fantasie bestaande personen.

 

Le Jardin des Plantes

Bekend is de Jardin des Plantes, een schitterende onderhouden plantentuin en geeft het zuidwestelijk deel van de stad een exotisch karakter. De tuin ligt aan de rand van de stad. Een terras van deze vroegere monnikentuin geeft een fantastisch uitzicht op Le Mont-Saint-Michel.
De tuin biedt een echte mise-en-scène van het landschap. In deze tuin treft men bijzondere bomen aan, waaronder een reuzensequoia, een Ierse Cephalotaxus, een “apenverdrietboom”, en een ceder uit de Himalaya.

 

 

 

Een paar honderd meter verder bevindt zich een tweede terras de Place Daniel-Huet dat La Plate-Forme wordt genoemd. In het verleden stond hier de kathedraal van Avranches, maar deze werd met de grond gelijk gemaakt tijdens de Franse revolutie. Avranches heeft een rijke historie. Op “La Plate-Forme” bevindt zich de steen waarop Hendrik II van Engeland in 1172 (Avranches was toen bezit van de Plantagenets) boete deed voor de moord op Thomas Becket.

De Abdij Sainte-Anne-de-Moutons is omgevormd tot het theater. Deze abdij werd gesticht aan het einde van de regeerperiode van Lodewijk XIII. Daarna deed ze achtereenvolgens dienst als kazerne, school, ziekenhuis, bioscoop en nu dus theater. Regelmatig vinden hier opvallende voorstellingen plaats. De agenda kunt u gratis opvragen via: www.ville-avranches.fr.

Centrum van Avranches,toonbeeld van reinheid

Avranches heeft een heerlijk winkelcentrum. Vooral schoenen- en kledingzaken zijn ruim vertegenwoordigd.
Op de Place du Marché en de daaraangrenzende straatjes vind elke zaterdag de wekelijkse markt plaats. Deze markt wordt, zowel door kooplieden als door veel mensen uit de regio bezocht en kenmerkt zich door het grote aanbod aan regionale producten.

 


Opmerkelijk is de frisheid van het centrum. Overigens is dat niet zo verbazingwekkend. Een keer per maand worden alle straten van het centrum, zowel trottoirs als de rijweg met hogedrukreinigers schoongespoten. Dagelijks wordt door gemeentepersoneel de aangelegde plantsoenen en bloembakken onderhouden en van water voorzien.