ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Corse - Corsica

 

Corsica, waarvan de Franse naam Corse luidt, is een eiland in de Middellandse Zee. Hoewel niet verbonden met het vaste land is het een zelfstandige regio. Het is verdeeld in twee departementen die op hun beurt zijn onderverdeeld in vijf arrondissementen, 52 kantons en 360 zelfstandige gemeenten.

Corse ligt op 80 km ten zuiden van Nice en is met een oppervlakte van 8.720 km² na Sicilië, Sardinië en Cyprus het grootste eiland in de Middellandse Zee.

Het eiland telt ongeveer 300.000 inwoners. In Ajaccio en Bastia is de grootste concentratie van bewoners, meer dan 100.000.

Ajaccio is de hoofdstad van het eiland.

 

 

Gemeentehuis van Ajaccio

 

Gedurende de Bronstijd tussen 2.000 en 500 v Chr. Was Corse bevolkt met stammen die als krijgers in kleine verbanden leefden. De sterkste stam bezat de meeste macht. De rijkste stammen bouwden hun dorpen om tot versterkte plaatsen. Dit leek veel op de leefgewoonten op Sardinië en de Balearen. Het vermoeden bestaat dan ook dat er tussen de eilanden onderling veel contact was. Dat blijkt uit de vondsten van nuraghe´s op alle eilanden.

 

 

Een van de vele nuraghe’s

 

Rond 565 v. Chr. stichtten kolonisten die uit Phokaia kwamen de belangrijke kolonie Aleria op het eiland. Zij bouwden een haven die op een bijzonder strategische plaats lag. Tussen het zuiden van Frankrijk en Sicilië, beiden belangrijk koloniën van de Grieken. De vesting was geen lang leven beschoren. 40 jaar later versloegen de Etrusken en de Carthagers gezamenlijk de Grieken en namen Corse in. Een oostelijk gedeelte van het eiland werd een deel van Etrurie.

 

De Etrusken raakten slaags met de Romeinen en konden hun kolonie op Corse niet vasthouden. Het eiland werd opnieuw onafhankelijk en de oorspronkelijke stammen konden hun oude leven weer oppikken.

 

Rome werd de nieuwe macht in de Middellandse Zee. De Romeinse en de Feniciërs hadden verschillende belangen op het eiland Sicilië die uiteindelijk escaleerden in de Punische oorlog. Deze werd door de Romeinen gewonnen waardoor ze in eerste instantie Sicilië en later Sardinië en Corse konden annexeren. Bijna 700 jaar regeerden de Romeinen over het eiland.

 

Onder aanvoering van Karel de Grote veroverden de Franken Corse in 807. Een halve eeuw later viel het eiland in handen van moslimpiraten, maar de overheersing was te kort om de islam onder de bevolking in te voeren. Rond het jaar 1.000 was Corse opnieuw deel van het Frankische – Heilige Roomse Rijk.

 

Van de 13de tot de 18de eeuw viel Corse onder het grondgebied van de machtige Italiaanse republiek Genua. De Corsicanen kwamen in opstand en in 1735 besloot het parlement de Heilige Maagd Maria tot koningin van Corse uit te roepen. Er werd een raad uitgeroepen die de Kapteins van de Natie werd genoemd. De belangrijkste strijder voor onafhankelijkheid was Ghjacintu Paoli. Hij probeerde op alle manieren hulp voor zijn plannen te vinden in Europa, maar vond die niet. Hij leefde in ballingschap in Napels en stierf uiteindelijk in 1756 in Londen.

 

 

Pasquale Paoli

 

Ondanks de steun van Frankrijk en Oostenrijk heeft Genua in 1755 alleen nog maar de controle over kleine delen van het eiland. In dat jaar volgt Pasquale Paoli zijn vader op. Hij is via zijn vader bevriend met Voltaire, Rousseau en James Boswell. Hij wordt gekozen tot kapitein van de natie en maakt een democratische grondwet die hem beroemd maakt in heel Europa. Hij is de grondlegger van een eigen universiteit voor Corse en laat eigen munten, de zecca, slaan. Corse krijgt onder zijn bewind een eigen vlag en hymne. Het land heeft de steun van de Nederlanden en Engeland.

 

Frankrijk werd door Genua te hulp geroepen en het land stuurde troepen. Maar ze werden verslagen door de troepen van Paoli.

Uiteindelijk kon Genua de opgebouwde schulden aan Frankrijk niet meer betalen en gaf het eiland bij het verdrag van Versailles in 1768 als onderpand.

In 1768, het geboortejaar van Napoleon nam Frankrijk de controle over de havens en de vestigingen op het eiland onder controle.

 

Tot aan de Franse Revolutie wordt het eiland gezien als persoonlijk bezit van de koning van Frankrijk. Het wordt bestuurd als een zelfstandige provincie van Frankrijk.

Pasquale Paoli, die inmiddels erg conservatief is geworden, werd van het eiland verdreven door de broers van Napoleon. Vanaf dat moment brak de tijd van de vendetta’s aan. Een periode die schrijvers als Prosper Mérimée inspireerden en het beeld van het eiland nog steeds beheersen.

 

 

De haven van Ajaccio

 

 

In 1811 werd Corse toegevoegd als een departement van Frankrijk. De Franse taal werd ingevoerd als hoofdtaal en het Corsicaans verdween naar de achtergrond. Ajaccio werd aangewezen als hoofdstad.

In 1975 is Corse verdeeld in twee departementen en in 1981 werd de universiteit van Corte nieuw leven ingeblazen. Ondanks alles blijft Corse onrustig. Er zijn nog steeds bewegingen die streven naar onafhankelijkheid.

 

De taal die op Corse wordt gesproken het U Corsu, is een lokale Romaanse taal. Het is een Toscaans dialect dat sterk is beïnvloed door het Frans. Het U Corsu is door de Franse overheid erkend als een aparte regionale taal. Vanwege het aantal Franstaligen, vooral afkomstig uit Algerije staat het Corsicaans onder zware druk. De taal wordt vooral leven gehouden door muziekgroepen als I Muvrine, een groep die ook buiten Frankrijk een grote faam heeft verworven.

 

 

Monte Rotondo

 

Corsica is erg bergachtig en mede daarom dunbevolkt. De hoogste punten van het eiland zijn de Monte Cinto met een hoogte van 2.706 meter en de 2.622 meter hoge Monte Rotondo. Typisch voor Corsica is de begroeiing met maquis, een ruig en kruidachtig struikgewas. Het eiland herbergt tal van zeldzame plantensoorten die veelal voorkomen in het noordoosten van het eiland dat is uitgeroepen tot nationaal park.

 

 

Het typische maquis

 

Het toerisme is voor Corsica de belangrijkste bron van inkomsten. Een veelbezochte streek is het door de UNESCO tot wereldwerfgoed uitgeroepen natuur reservaat Scandola. Ook de Calanches de Piana wordt veel bezocht. Natuurlijk zijn er de Genuese torens en bruggetjes, bergen als de Col de Bavella en de Monte Cino. Aantrekkelijk zijn het oudheidkundig park Filitosa waar u de historie van dit eiland kunt volgen.

Dan zijn er nog de talloze stadjes met de eeuwenoude citadellen en burchten, waaronder Ajaccio, Bonifacio, Calvi en Corte.

Corsica telt 230 campings van heel eenvoudig tot bijzonder luxueus met alle moderne voorzieningen.

 

 

Calanches de Pina

 

Corsica is al sinds de oudheid een land waar wijn werd geproduceerd. In de 19de eeuw was het voor de meeste inwoners van het eiland de hoofdbron van inkomsten. In 1874 werd het eiland getroffen door een phylloxera plaag, een aanval van agressieve bladluizen die de meeste wijngaarden verwoestten. Tal van wijnbouwers schakelden over op de teelt van andere gewassen of emigreerden.

Na de onafhankelijkheid van Algerije vestigden zich grote aantallen Pied Noirs zich op het eiland. Zij namen de wijnbouw opnieuw ter hand en stonden aan de basis van de massaproductie waar zij in hun land in gespecialiseerd waren. Tot 1976 bezorgde dit de wijnen van Corsica een heel slechte naam.

Vanaf die tijd is de kwaliteit enorm verbeterd. Het eiland heeft een dertigtal eigen druivenrassen ontwikkeld. De bekendste daarvan zijn de Niellucciu, de Sciacarella en de Vermentinu. Ook worden de, van het Franse vasteland beroemde Chardonay, de Merlot, de Carbet-Sauvignon en de Pinot-Noir veel gebruikt.

De Corsicaanse wijnbouw vindt vooral plaats in de kustgebieden. Het gebied waarop wijn wordt verbouwd omvat ongeveer 7.000 hectare en is goed voor een opbrengst van ca. 300.000 hectoliter, waarvan 100.000 hectoliter Appellation Controlée en 200.000 Vin de Pays.

 

      

 

De Broccio en de Niolo

 

 

Ook Is Corsica bekend vanwege de productie van speciale geiten- en schapenkazen. De bekendste daarvan zijn de Broccio en de Niolo.

 

Grappig is het te weten dat op het eiland een metersporig spoornet wordt gebruikt. Het Chemins de Fer de Corse (CFC) De belangrijkste lijn loopt door de bergen via het binnenland van Bastia naar Ajaccio. Bij Ponte-Leccia is er een aftakking naar Corse Calvi.

 

Corsica heeft tal van beroemdheden voortgebracht. De bekendste is waarschijnlijk wel Napoleon Bonaparte zie: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/1522/0/over-frankrijk-beroemde-en-vermaarde-fransen-napoleon-bonaparte

 

 

 

Alizée

 

Maar ook de Franse zangeres Alizée Jacotey is op 24 augustus 1984 in Ajaccio geboren. De naam is de vrouwelijke vorm van het woord alizé wat passaatwind betekent. Deze naam werd haar door haar ouders gegeven vanwege het feit dat beiden fanatieke windsurfers zijn.

Haar grootste hit is: “Moi…Lolita” uit 2000. Dit lied was een groot succes in bijna heel Europa en delen van Oost Azië. Er werden meer dan 1,2 miljoen exemplaren van verkocht.

 

Wilt u genieten van de muziek van Alizée en van alle andere aantrekkelijkheden die Corsica kan bieden? Aarzel niet en neem de boot!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2A Corse-du-Sud

2A Corse-du-Sud

in voorbereiding

2B Haute-Corse

2B Haute-Corse