ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Departement Meuse. Een paradijs voor vissers.

Departement Meuse. Een paradijs voor vissers.

Meuse is een van de vier departementen van de regio Lorraine. Voor ons Nederlanders heet het departement Maas gelegen in de regio Lotharingen.

Meuse dankt haar naam aan de ons bekende rivier die van zuid naar noord door het departement loopt.

Als u van vissen houdt dan vindt u hier een waar paradijs. Laten we eens een rondje door het departement maken. In dit departement vindt u verschillende rivieren van de 1ste en 2de categorie en tal van visvijvers.

De Maas is de belangrijkste rivier van het departement. Vanwege het grote hoogteverschil zijn op regelmatige afstanden sluizen aangelegd. Maar dat verhinderd deze rivier niet haar eigen karakter te behouden. Soms rustig kabbelend, dan weer onstuimig stromend. De Maas is een eldorado voor tal van vissoorten. Er zwemt veel voorn en karper in dit water. Bekend zijn karpers die een fors gewicht kunnen halen. Liefhebbers van snoek en snoekbaars komen hier zeker aan hun trekken. Ook meerval komt sinds een aantal jaren veel voor. Maar het summum is natuurlijk de veelvoorkomende beekforel (Salmo trutta fario) die tot 60 cm lang kan worden. U zult verstelt staan van de gevarieerde vispopulatie in zowel de ongerepte als de gekanaliseerde gedeelten van de Maas.

De Maas met haar vele zijrivieren kent veel uitwateringssluizen en stuwdammen. Deze dienen om het onstuimige water bij hoogwater in bedwang te houden. Dichtbij deze plaatsen bevinden zich visplaatsen waar grote carnivoren voorkomen, vooral grote snoeken. Verschillende dode rivierarmen vormen biotopen waar het niet alleen goed en aangenaam vissen is, maar die een belangrijke rol spelen in het voortbestaan van diverse vissoorten, in het bijzonder de snoek.

Door zandafgravingen hebben sommige hengelsportverenigingen (AAPPMA) de beschikking gekregen over grintgaten waar grote vispopulaties leven, voornamelijk karper waarvan sommige exemplaren 20 kilo of meer wegen.

De oevers van de Maas zijn makkelijk bereikbaar via leuke weggetjes en vele kleine paadjes waar u rustig uw auto kunt parkeren. Vlakbij de visplaatsen bevinden zich verschillende campings met uitstekende voorzieningen waar u en uw familie met open armen worden ontvangen.

Maar Meuse is meer dan de Maas alleen. De Saulx is een kleine rivier die bij uitstek geschikt is voor het vissen op forel en staat bekend op de grote exemplaren die hier gevangen worden.

Vissers op zalmachtigen kunnen hier hun geluk niet op in de mooie kalkachtige vallei, waar verschillende landschappen en architecturaal erfgoed elkaar afwisselen.

Of u nu op zoek bent naar forel, of meer stroomafwaarts naar vlagzalm, u zult zelf de meest geschikte vistechniek dienen te bepalen.

Alvorens uit te monden in de Marne kronkelt de Cousance door het departement Meuse. Alleen al voor de grote populatie beekforel is dit stroompje een omweg waard.

De Chée en de Ornain, gelegen in het zuidelijke deel van het departement zijn allebei rivieren van de 1ste categorie en zijn aftakkingen van de Saulx. De Chée heeft de kenmerkende eigenschappen van een kleine rivier in een laagvlakte die door weilanden en langs landbouwgronden loopt.

De loop van de Ornain is zeer afwisselend. Stroomversnellingen worden afgewisseld door lange vlakke stukken en diepe delen.

De Chée wordt op haar volledig stroomgebied bevoorraad door verschillende beekjes die als paaigebied dienen voor de inheemse forel. De beekforel in de Ornain zwemt vanaf Ligny zij aan zij met de vlagzalm en diverse witvis zoals de serpeling en de kopvoorn.

Aire, Aisne en Biesme. In deze drie rivieren in het westelijk deel van het departement vinden we de meest begeerde vis voor vissers. De beekforel. Liefhebbers van het vissen met de werphengel, kunstaas en vliegvissen komen hier gegarandeerd aan hun trekken.

En dan vooral de Aire, die rivier haar naam gaf aan het departement. Hier beheren grote hengelsportverenigingen (AAPPMA) sinds een aantal jaren de populatie en dat werp haar vruchten af. De kwaliteit van de populatie wilde beekforel verbetert voortdurend en ook de vlagzalm doet het hier steeds beter.

Hier kan iedere visliefhebber met passie zijn hobby uitoefenen, ongeacht of hij jong of oud is, beginneling  of ervaren. Hier kan hij met respect voor wat de natuur ons heeft gegeven genieten van een prachtige waterrijke omgeving en een gevarieerde vispopulatie.

De Orne en de Longeau stromen rustig in oostelijke richting. Het 18 kilometer lange eerste deel van de Longeau tot aan Saulx-les-Champion behoort tot de eerste categorie. Het vissen op forel met kunstaas is hier de meest gebruikte techniek. Daarna wordt de rivier ingedeeld in de 2de categorie. Hier kunt u met verschillende vistechnieken, sleeplood, levend of dood aas aan de slag om grondeling, rivierbaars, snoek of andere soorten witvis te vangen.

U vindt hier altijd een visstek die aan uw wensen en verwachtingen voldoet. Wandelend langs de oever vindt u al snel een rustig plekje langs de waterkant.

Voor liefhebbers van grote open wateren is er dan nog het bekende Meer van Madine. Hier kunt u vissen vanuit een boot of vanaf de kant. Grote trofeeën zoals snoek, snoekbaars, rivierbaars en karpers kunnen uw trofee zijn.

Er bestaat geen twijfel over. U heeft zin om er op uit te trekken. U zoekt echter wel een rustig en aangenaam plekje waar je ongestoord in een prachtige natuur kunt vissen. U zoekt een klein stukje paradijs. Dat paradijsje bestaat. En wel in Meuse. Ontdek de mooie valleien van Chiers, Othain en Loison.

In deze rivieren van de 1ste en 2de categorie bevinden zich enorme populaties snoek, rivierbaars, karper, zeelt diverse andere soorten witvis en forel. Twijfel dus niet langer en kom voor een visvergunning langs bij een van de hengelsportverenigingen (AAPPMA).

Laten we eerlijk zijn, wat is er nu nog leuker dan een geweldige vispartij om uw dagelijkse beslommeringen te vergeten. Ontdek hier het ware paradijs en besluit daarna dat het zo goed was dat u regelmatig terug zult keren.

Voor meer informatie en een lijst van de hengelsportverenigingen kunt u terecht bij:

Fédération de la Meuse pour la Pêche et la Protection du Milieu Aquatique

13 Rue d’Anthouard

55100 Verdun

00 33 3 29 86 15 70

http://www.federation-peche-meuse.fr

Meer weten over Lotharingen? Kijk op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/37/1270/0/departementen-in-frankrijk-lorraine

 

Deel deze link op Facebook