ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Lorainne

 

Lorraine is een regio in het noordoostelijk deel van Frankrijk. De oppervlakte van deze regio is 23.547 km² en wordt bewoond door ca. 2.394.570 inwoners, een bevolkingsdichtheid van 102 inwoners per km² dus.

De hoofdstad van deze regio is Metz. Lorraine is onderverdeeld in vier departementen: Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle en Vosges.

Daarnaast bestaat Lorraine op bestuurlijk gebied uit 157 kantons en 2.337 gemeenten.

 

 

Kathedraal van Metz

Lorraine is een regio met een lange en internationaal boeiende geschiedenis.

 

Het huidige Lorraine mag niet worden verward met het oorspronkelijke hertogdom met de zelfde naam, dat aanzienlijk groter was. Voor het gemak, en omdat het voor ons vertrouwder klinkt, zullen wij het verder hebben over Lotharingen.

 

Dit Lotharingen werd in de 10de eeuw, bij de splitsing van het Frankische Rijk, opgedeeld in een westelijk deel (Frankrijk) en een oostelijk deel (Duitsland)

Lotharingen werd in het oosten begrensd door de Rijn en in het westen door de Schelde en de Noordzee.

 

 

 

Oude kaart van Lotharingen

Het zuidelijk deel van het Opper-Lotharingen komt ongeveer overeen met de huidige Franse regio Lorraine, de Elzas en Luxemburg.

Het noordelijke deel besloeg het noordoosten van het huidige Frankrijk, het grootste deel van België en heel Nederland en werd Neder-Lotharingen genoemd. Later viel dit gebied uiteen in vele hertogdommen, graafschappen, bisdommen en onafhankelijke grote steden.

Het vroegere hertogdom Brabant wordt wel gezien als een voortzetting van het hertogdom Lothrijk.

 

Het hele hier bedoelde gebied bleef deel uitmaken van het Duitse rijk tot 1648. In dat jaar maakten de Nederlanden zich formeel los van het gebied. Het huidige België en Opper-Lotharingen bleven onder het gezag staan van de Duitse keizers.

 

Frankrijk kreeg echter meer en meer invloed in zowel Lotharingen en Elzas. In 1552 werden de steden Verdun, Toul en Metz ingelijfd. Na 1641 volgden een aantal randgebieden totdat in 1670 heel Opper-Lotharingen Frans waren geworden.

 

Lang duurde dat niet. In 1679 werd het Duitse gezag hersteld. In 1729 stierf hertog Leopold van Lotharingen en zijn zoon hertog Frans II volgde hem op. Een opvolging die door Frankrijk zwaar werd aangevochten.

 

 

Stanislaus Leszczynski

In 1733 brak de Poolse successieoorlog uit. Frankrijk bezette het hertogdom opnieuw. Daarna werd Lotharingen de inzet van een ingewikkelde ruil.  Familiegeschiedenis ten top.

Hertog Frans II werd naar voren geschoven als toekomstig echtgenoot voor Maria Theresa, de Habsburgse erfgename van Oostenrijk en toekomstig keizerin van het Duitse rijk. Hij stond daarvoor Lotharingen af in ruil voor Toscane. Het hertogdom Lotharingen werd in 1737 over gedragen aan Stanislaus Leszczynski, de afgezette koning van Polen. Zijn dochter was getrouwd met de Franse koning Lodewijk XV. Stanilaus zou de laatste hertog van Lotharingen zijn.

 

Na een lang bewind overleed Stanislaus in 1766. Volgens een afspraak met zijn schoonzoon gaf hij Lotharingen prijs aan Frankrijk. Het gebied bleef daarna een provincie van Frankrijk met een autonoom statuut.

 

In de negentiende eeuw ontstond in Lotharingen in de streken rond Metz een belangrijke staalindustrie. Als gevolg van de Frans-Duitse Oorlog werd het noordelijke deel van Lotharingen, dat voor het overgrote deel Duitstalig was, in 1871 bij het nieuwe Duitse rijk gevoegd  als deel van het rijksland Elzas-Lotharingen. Ook de belangrijke regio Metz en de haar omringende mijnbouw en industriegebieden vielen daaronder.

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aan de westgrenzen van Lotharingen felle strijd geleverd.   Verdun en Saint-Mihiel veranderden in bloedbaden. Het was in die periode dat het Lotharingse Kruis internationaal vermaard werd.

Na de oorlog moest Duitsland Lotharingen weer aan Frankrijk afstaan.

In de Tweede Wereldoorlog deed zich weer een soevereiniteitswisseling voor omdat de Duitsers het gebied tussen 1939 en 1945 inlijfden.

 

 

Beheerst door de Maas

Men kan dus zeggen dat het ontstaan van de huidige regio Lotharingen niet bepaald zonder slag of stoot heeft plaats gevonden. Op de duur verloor de bevolking haar zicht op een eigen identiteit. Een deel voelde zich Duits en een ander deel dacht Frans te zijn.

 

In de periode na de oorlog trachtte de Franse regering een sterke verfransing door te voeren. Met campagnes als ‘cést chic de parler Français’ (het is chic om Frans te spreken) en ‘parlez Français, soyez propre’ (houd je fatsoen, spreek Frans).

De Duitse taal spreken in het openbaar werd ontmoedigd en in het onderwijs zelfs totaal verboden. In sommige groepen van de bevolking stuitte dit op flink verzet, maar vooral de ouders van na de oorlog kozen er voor, voor hun kinderen de taal langzaam maar zeker te verfransen.

Na ruim een eeuw van nationale strijd ontstond er een generatie van ééntalige Elzassers en Lotharingers. Het verlies van de regionale taal werd daarbij op de koop toe genomen.

 

Lotharingen verwent haar bezoekers. Natuurliefhebbers kunnen dwalen in uitgestrekte bossen. Er  zijn drie natuurparken. Het natuurpark van de Maas. Het natuurpark Ballons des Voges en het Parc naturel Régional des Vosges du Nord is een van de bekendste. Het park werd in 1976 ingesteld en omvat maar liefst 130.500 hectare. 65% daarvan bestaat uit bossen, waar de grijze wolf weer een regelmatige verschijning is.

 

 

Grijze wolf, bezig aan een opmars?

Lotharingen staat bekend om haar vele rivieren. Natuurlijk kent iedereen de Maas en de Moezel, maar net zo belangrijk zijn de Aisne, de Blies, de Couvreux, en de Loison. Door de loop van deze rivieren ontstaan de mooiste meren.

 

Voor mensen die een trip met hun boot willen maken is het Canal de l’Est een aanrader. Het verbindt de regio France-Comté met Lotharingen en is aangelegd tussen 1874 en 1887.  Het heeft een totale lengte van 439 kilometer. Het zuidelijke deel van het kanaal wordt wel Les Vosges genoemd en is 114 kilometer, waarin maar liefst 93 sluizen zijn aangebracht.

Het kanaal loopt van Neuves Maison aan de Moezel tot aan Corre aan de Saȏne.

 

Bekend zijn natuurlijk de Vogezen met als hoogste top de Ballon d ’Alsace. Vanaf de top, met een hoogte van 1247 meter, heeft u een geweldig uitzicht over de omgeving tot zelfs aan de Alpen.

Deze berg werd op 10 juli 1905 voor het eerst opgenomen in een etappe in de Tour de France.  Later zouden op deze berg nog tal van heroïsche gevechten worden uitgevochten.

 

 

Place Stanislaus - Werelderfgoed

De steden Nancy, Bar-le-Duc, Metz, Epinal en Verdun lenen zich uitstekend voor stadsverkenningen. Het zijn pareltjes op het gebied van cultuur en architectuur. Wie op zoek is naar traditionele ambachten kan aan zijn trekken komen. Wij wijzen op vioolbouw in Mirecourt, het kristal van Baccarat of het aardewerk van Sarreguemines en Longwy.

 

Aan gelegenheid tot ontspanning ontbreekt het evenmin.  Lotharingen biedt plaats aan tal van mooi aangelegde golfbanen. U kunt terecht in een van de vele kuuroorden om te ontstressen. En dan zwijgen we nog maar over de gastronomische schatten waarvan de Quiche Lorraine de vaandeldrager is.

 

 

Quiche Lorraine - smullen

Lotharingen is makkelijk te bereiken. Over de weg is het van Maastricht naar de hoofdstad Metz ongeveer 260 kilometer en via de rustige E25 en E21bent u in 2 ½ uur ter plaatse.

 

Via Parijs snelt de TGV naar Strasbourg, met stopen in Metz en Nancy.

Station van Metz

Tenslotte zou u ook nog kunnen vliegen. Vanaf Amsterdam kunt u via Parijs of Lyon landen op Metz/Nancy –Lorraine Airport.

 

Kortom de Lorraine is een heerlijk vakantiegebied. Zeker de moeite van uw bezoek waard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

54 Meurthe-et-Moselle

54 Meurthe-et-Moselle

In voorbereiding

55 Meuse - Maas

55 Meuse - Maas

Natuur, historie, gastronomie, fietsen, wandelen en leuke evenementen. Meuse kan het u allemaal bieden.

57 Moselle - Moezel

57 Moselle - Moezel

In voorbereiding

88 Vosges

88 Vosges

In voorbereiding