ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Montviron

De kerk van Montviron
Montviron is een kleine gemeente in het departement La Manche, kanton Sartilly. Montviron ligt op ca. 2 ½ km ten zuid-oosten van Sartilly en is te bereiken via de provinciale weg tussen Granville en Avranches, de D973. Halverwege deze weg ziet u de afslag Montviron, de D61.

Oorspronkelijk lag Montviron aan de pelgrimsweg die dateer van 1080 en die dwars door de buitenwijken van Montviron liep. De weg begon in Caen, en liep via Genêt naar Saint Leonard, de huidige D41.
Ooit zou ene meneer Lehericher in het zicht van de Mont Saint-Michel uitgeroepen hebben “Voici le Mont! Virons!” (daar is de Mont, nu een rondje) Hieraan zou Montvirons haar naam te danken hebben

Montviron heeft 293 inwoners (2004). De oppervlakte van de gemeente is 5,9 km² hetgeen neerkomt op 49,7 inwoners per km².

De hoofdbron van inkomsten voor de bewoners is landbouw en veeteelt. Je kunt Montviron een kleine boeren gemeenschap noemen. Dit was wel ooit anders.

Gemeentehuis Montviron
In de 19de eeuw kwam Montviron in de greep van de industriële revolutie en was er sprake een enorme opleving. Deze werd gekenmerkt door de vestiging van diverse hotels en restaurants en de spoorlijn Granville – Avranches was hiervoor mede verantwoordelijk. In het deel van Montviron waar het station werd gebouwd begon het leven om 6 uur in de morgen en ging door tot middernacht.

Tegenwoordig is er geen treinverkeer meer, maar het pittoreske stationnetje kan nog steeds worden bezichtigd.

In het midden van het dorp staat de kerk in de typische bouwstijl van het zuiden van La Manche. Het middenschip dateert uit de 17de eeuw. In het hart van de kerk staat een houten altaar, geschilderd in grijs en goud. Een schitterend ambachtelijk stuk uit 1690.

Op dit moment staan er enkele nieuwbouwprojecten voor woningen op stapel. De oplevering zal over enige tijd plaats vinden.