ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Lolif

Lolif, kleine gemeente in een schitterend landschap
Lolif is een kleine gemeente in het departement La Manche, Kanton Satilly. Lolif ligt ca. 5 km. zuid-oosten van Sartilly. U bereikt het dorpje door de provinciale weg tussen Granville en Avranches te volgen, de D973. Ter hoogte van Montviron neemt u de afslag naar de D61, welke u blijft volgen tot in Lolif.

De naam Lolif is naar alle waarschijnlijkheid afgeleid van Olivum , wat op zijn beurt weer te maken zou hebben met de Noorman Olav Haraldson die tusen 995 en 1030 de streek beheerste en bezette.

Het kerkje van Lolif
Lolif telt 560 inwoners (2004). De oppervlakte bedraagt 12,5 km▓. De bevolkingsdichtheid is 44,8 inwoners per km▓.

De inwoners van Lolif zijn voor een belangrijk deel van de tuinbouw afhankelijk. Daarnaast zijn er een aantal kleine familiebedrijfjes waaronder meubelmakers.
Lolif beschikt over een nog steeds werkende molen waar graan wordt gemalen voor de regionale bakkers.

De laatste winkel in Lolif sloot zijn deuren in 1991. Voor uw dagelijkse boodschappen bent u aangewezen op Sartilly.

De kerk van Lolif werd gerestaureerd in 1750 en staat uiteraard centraal in de gemeente. De juiste leeftijd is moeilijk te achterhalen. Wel staat vast dat de sacristie en in een van de portiekzuilen de datum 1697 is aangetroffen.

In Lolif zijn veel boeren welke zich particulier bezig houden met de fabricage van cider. Hun producten zijn van hoge kwaliteit en hebben regelmatig prijzen gewonnen op diverse ciderwedstrijden.
Bekend is dat Lodewijk XIV op zijn bedevaart naar de Mont Saint-Michel geen andere cider wilde drinken.