ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Saint-James

Saint-James, gezellig en uitnodigend
Saint-James is de hoofdstad van het gelijknamige kanton in het departement La Manche. De stad telde 2.735 inwoners in 2006. De oppervlakte is 17,9 km² wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 152,8 inwoners per km². Zij worden Saint-Jamais genoemd.

De stad ligt op de grens van Normandië en Bretagne op ongeveer 30 km. ten zuiden van Avranches.
Saint-James is te bereiken door de A 84 te volgen en bij afslag 34 de weg naar rechts te volgen.

Internationale mode uit Saint-James
Saint-James kan bogen op een lange historie. De ligging op een rotsachtige hoogvlakte speelde daarbij een belangrijke rol. De oorspronkelijke naam van de stad was Saint-Jacques-du-Beuvron.

De Galliërs bouwden er al een nederzetting in de moerassen in de vallei van de Beuvron. Ook de Romeinen hebben zich in Saint-James gevestigd, getuige opgravingen en gevonden Romeinse munten.
Toch is de geschiedenis van Saint-James meer bekend door gebeurtenissen in de 10de eeuw. Om de grens tussen Normandië en Bretagne effectief te beschermen lieten de eerste Normandische hertogen een enorme aarden wal bouwen. Deze wal was 1.300 meter lang, 4 meter hoog en 9 meter breed. Aan de voet werden zowel aan de voor als aan de achterzijden brede grachten uitgegraven. Door deze wal werd de vallei van de Beuvron geheel afgesloten.

Beeld uit de Chouannerie Auguste Emile Bellet, 1882
In 1067 liet Willem de Veroveraar de fortificatie St. James verder uitbouwen om zich nog beter te beschermen tegen de aanvallen uit het zuiden. Hij liet een fort bouwen en construeerde stadmuren. Ter versterking van de verdediging liet hij de vallei geheel onder water zetten, waardoor drie enorme meren ontstonden die met elkaar werden verbonden door dijken. De stad werd hierdoor definitief gevrijwaard voor invasies.

Vanaf dat moment gaat Saint-James een periode van voorspoed in. In de middeleeuwen is het een echte kledingstad geworden. Een bloeiende handel maakt Saint-James beroemd. Een vijftigtal lakenwevers bepalen voor een belangrijk deel de welvaart. Een aantal molens werkte voor de graanhandel als voor looierijen.
Door de pest in de periode 1362 tot 1364 stagneerde de bloei. Desalniettemin, Saint-James staat nog steeds wereldwijd bekend als leverancier van wollen truien. De bekende Shirts St. James.

Het gemeentehuis, bruisend hart van Saint-James
Tijdens de revolutie in 1789 wordt Saint-James de haard van het conflict tussen revolutionairen en antirevolutionairen, uitmondend in de Chouannerie. De contrarevolutie overspoelde het land maar de meeste hevigheid ondervond Frankrijk in de westelijke provincies.
In de periode gelegen tussen 1794 en het einde van de z.g. “Honderd Dagen” vonden een drietal opstanden plaats die aan duizenden mensen het leven kostten.

Aan het einde van de 19de eeuw wordt in Saint-James een lamp ontwikkeld die, vanwege zijn praktische waarde en functionaliteit een groot succes blijkt te zijn. Er ontstaat een fabriek en talloze, ook thuiswerkers, verdienen een goed belegde boterham. De reputatie van de fabriek groeit over het hele land. Ze krijgt op de wereldtentoonstelling in Parijs in 1889 een gouden medaille van verdienste uitgereikt. De export komt op gang en de lampen worden zelfs in Japan verkocht. De opkomst van de elektriciteit maakt een einde aan het bedrijf dat in 1936 voorgoed haar deuren sluit.

Saint-James is altijd een kruispunt van wegen geweest, vanaf de eerste Romeinse wegen, via de “Weg naar het paradijs, de Mont Saint-Michel” voor de pelgrims, tot heden, met zijn ligging aan de A 84. Makkelijk bereikbaar voor iedere bezoeker.

De kerk van Saint-Jacques
Saint-James is een levendige stad. Het huidige gemeentebestuur onder aanvoering van burgemeester, Michel Thoury is druk bezig de stad een behoorlijke make-over te geven. De straten, waar eeuwen niets aan is gedaan, zijn door het vrij drukke verkeer
hobbelig en verzakt. Zij worden met man en macht opgeknapt, sommige straten in het centrum zijn verklaart tot voetgangersgebied.
Er wordt gewerkt aan een schitterende fontein op het plein St. Martin en een grote parkeerplaats op Golgotha.

Het gezellige winkelcentrum
De huidige kerk van Saint-Jacques, vind zijn oorsprong in 1630. In 1855 tijdens het verwijderen van de begraafplaats begonnen delen van de kerk te verzakken zodat er snel moest worden begonnen met de renovatie. In 1867 was het structurele werk klaar en in 1870 werd het interieur voltooid. De laatste restauratie dateert uit de periode 1985 tot 1988.

Saint-James beschikt over alle faciliteiten om het inwoners en bezoekers naar de zin te maken. U kunt er leuk winkelen. Uitgaan kan een feestje zijn, met goede restaurant en gezellige cafés en terrasjes.

Er zijn tal van voorzieningen en verenigingen, kortom; Saint-James is een aardig historisch plaatsje.