ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Argouges

Een slaperig dorpje in de zon.
Argouges is een kleine gemeente in het departement La Manche, kanton Saint-James. Het dorpje ligt ca. 7 km. ten zuid-westen van Saint-James en is te bereiken door vanuit Saint-James de D 12 te volgen.

Prachtige herenhuizen
Het is een dorpje waar de vergrijzing onverbiddelijk toeslaat. Telde het in 1960 nog ongeveer 800 inwoners, het aantal is nu terug gelopen tot 540 in 1999. De oppervlakte beslaat 16,2 km² hetgeen neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 34 inwoners per km² welke Argougeois worden genoemd.
Het merendeel van de bevolking leeft van landbouw en veeteelt.

In het verleden werden hier prachtige herenhuizen gebouwd. Thans staat hiervan veel te koop of is in slecht onderhouden staat. De kern van het dorp ademt nog wel oude statigheid uit.

De kerk van Argouges
Het dorp is omgeven door schitterende bossen en nodigt uit tot lange wandelingen en fietstochten.

Overal in de omgeving zult u stenen kruizen aantreffen. Argouges lag op de weg die de pelgrims vroeger volgden in de richting van de Mont Saint-Michel en de kruizen dienden om de weg aan te geven.

De oude kerk werd deels door brand verwoest en opnieuw opgebouwd in de 14de eeuw. Opmerkelijk is dat de toren niet is voorzien van een klok, maar van een zonnewijzer.

Een zonnewijzer in plaats van een klok
Het dorpje heeft een aantal openbare voorzieningen en winkels. Voor uw volledige dagelijkse behoeften bent u echter aangewezen op een bezoekje aan Saint-James.