ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Rhône-Alpes.

Rhône-Alpes is een bestuurlijke regio in het zuidoosten van Frankrijk. Lyon, de grootste stad van de regio is de hoofdstad.

 

Historie

Meer dan 30.000 jaar gelden leefden er al mensen in het gebied, waarvan sporen zijn terug gevonden. Vóór de komst van de Romeinen werd het grondgebied van het toekomstige Rhône-Alpes al bewoond door 8 verschillende stammen. De Helviens woonden in het zuiden, de Allobroges in de Isère, de Ceutrons in de vallei van Tarentaise, de Médulles in Maurienne, de Ambarras in Ain, om een paar te noemen.

Philips de Schone was de eerste die de regio in de 15de  min of meer zijn huidige vorm gaf. De Rhône diende als grens tussen Frankrijk en de heilige Roomse Rijk.

In 1601 onder het gezag van Hendrik IV, bij het Verdrag van Lyon werd extra grondgebied aan de regio toegevoegd.

 

Philips de Schone

In 1762 kwam het onder het gezag van het vorstendom Dombes. In 1792 werd de situatie weer anders. Het hertogdom Savoye werd tijdens de Franse Revolutie ingelijfd, later gevolgd door het departement Mont Blanc. Delen van Zwitserland behoorden in die periode tot Frankrijk zoals de huidige kantons Genève en Wallis.

Tijdens het Congres van Wenen werd het huis van Savoie in ere hersteld en de grenzen met Zwitserland werden vastgelegd door het annexeren van zes gemeente van Pays de Gex, onderdeel van het kanton Geneve. In 1860 wordt het gebied definitief bij Frankrijk gevoegd.

De provincie Savoie wordt vervolgens opgesplitst in Savoie en Haute-Savoie. Vanaf dat moment is de regio in haar definitieve vorm gegoten.

De laatste wijziging ontstond toen in 1960 de economische driehoek Lyon – Saint-Etienne – Grenoble eigen bevoegdheden kreeg.

 

Het Provençaalse Drôme

 

 

Regio.

Rhône-Alpes is qua oppervlakte de tweede regio van Frankrijk, na Midi-Pyrenees. Ook bekleed ze de tweede plaats op het gebied van economie en inwonertal, na île-de-France. In 2007 telde de regio 6.215.840 inwoners op een oppervlakte van 43.689 km², 137 inwoners per km². Deze regio is dus groter dan Nederland. Rhône-Alpes is de achtste regio van Europa.

Rhône-Alpes strekt zich uit van het Centraal massief in het westen tot aan de Alpen in het oosten. Tussen deze berggebieden bevind zich de vallei van de rivieren Saône en Rhône, ingekapseld door een uitgestrekt gebied met een gematigd reliëf, bestaande uit Bresse, Dombes en Bas-Dauphiné.

De regio kent, door het economisch goede klimaat, een snelle bevolkingsgroei. Sinds het begin van deze eeuw steeg het aantal inwoners jaarlijks met gemiddeld 53.000 wat neer komt op een groei van 0,9%. De reden van deze stijging is voor 58% natuurlijk door geboorten en voor 42% te danken aan immigratie.

 

Kijk op Lyon

 

Rhône-Alpes grenst aan de Franse regio’s Provence-Alpes-Côte d’Azur, Languedoc-Roussillon, Auvergne, Bourgogne en France-Compté. Het sluit aan op de Italiaanse regio’s Valle d’Aosta en Piemonte en de Zwitserse kantons Vaud, Wallis en Geneve.

Rhône-Alpes telt acht departementen, 25 arrondissementen, 335 kantons en 2.879 zelfstandige gemeenten.

De grootste en belangrijkste steden zijn: Groot Lyon met 1.217.583 inwoners, gevolgd door Le Métro Grenoble met 398.906 inwoners en Saint-Etienne Metropole met 391.954 inwoners.

 

Economie

De regio Rhône-Alpes is de meest concurrerende Franse regio ten opzichte van de Parijse regio Ile-de-France. Vooral de driehoek van metropoolregio’s Lyon-Grenoble-Saint-Etienne. Deze driehoek is een van de meest actieve delen van Frankrijk. De drie metropolen liggen op relatief korte afstand van elkaar. Saint-Etienne en Lyon liggen op een afstand van 60 km. Grenoble en Lyon op 100 km, terwijl de afstand tussen Grenoble en Saint-Etienne ongeveer 160 km. bedraagt.

De economie van Rhône-Alpes is op velerlei terreinen een van de meest dynamische van Frankrijk. In 2012 toonde een studie van het APEC, een onafhankelijk onderzoek en adviesbureau aan dat deze regio, en vooral de hoofdstad Lyon, als meest aantrekkelijk wordt gezien door afgestudeerden en jonge onderzoekers.

 

Renault trucks, een van de paradepaardjes van de industrie

 

In Rhône-Alpes zijn veel grote bedrijven en industrieën gevestigd. In Lyon fungeert als gastheer voor APICIL, een van de grootste pensioenverzekeraars van Frankrijk. De onderzoeksinstituten Pasteur-Merieux hebben hier hun zetel. IRISBUS, een fusie van de busdivisies van Renault en Iveco is hier gevestigd net als het hoofdkwartier van Renault Trucs Net als Descours & Chabaut een van de grootste logistieke ondernemingen van Frankrijk.

In Grenoble is het Europese Synchotron gevestigd evenals het Frans-Duitse Instituut Laue-Langevin.

We geven hier maar een paar namen want de lijst van bedrijven en industrieën in deze regio schijnt niet op te houden. Rhône-Alpes is een geweldige regio voor ondernemer, investeerders en hoger opgeleid talent.

 

Geologie

Rhône-Alpes wordt beheerst door twee berggebieden, Het Centraal Massief en de Alpen en Jura.

In het westen van de regio ligt het oostelijke deel van het Centraal Massief. De voornaamste delen hiervan zijn de bergen en vlakten van Forez, het Massief van Pilat, de bergen van Vivarais, het bergachtige gebied van Beaujolais en de bergketen van Lyonnais.

In het oosten van de regio liggen de Alpen en de Jura. Van het noorden naar het zuiden gaan de zuidelijke plooien van de Jura over in die van de noordelijke Alpen. De Alpen van Dauphiné en Savoie hebben sterke markeringen van de laatste ijstijd. Hierdoor zijn de grote valleien Isère en Maurienne en de meren ontstaan.

De Alpen zijn goed begaanbaar dankzij het aangelegde Silo Alpien dat de rotskloven van Grenoble, Chambéry, het Gresivaudan en het dal van Savoie omvat.

De hoogste toppen van de Jura en de Alpen bevinden zich in Rhône-Alpes. Het zijn de Cret-de-la-Neige en de Mont Blanc.

 

Gezicht op de Mont-Blanc

 

In Rhône-Alpes zijn talloze meren. Het zijn de grootste zoetwater oppervlaktewaters in Frankrijk. We noemen het meer van Paladru, het meer van Aiguebelette, het meer van Bouget, het meer van Annecy, het meer van Nantue en het Franse deel van het meer van Geneve, waarvan een belangrijk deel van de zuidelijke oever op Frans grondgebied ligt.

Dat de steden Saint-Etienne en Privas in het Centraal Massief op een grotere hoogte liggen Dan steden als Grenoble, Annecy en Chambéry in de Alpen is op zich paradoxaal aangezien de Alpen een hoger bergmassief is dan het Centraal Massief Dit ligt echter aan het feit dat de Alpen in Rhône-Alpes zich kenmerken door diepe dalen zoals de Vallei van de Gresivaudan en Combe-de-Savoie, terwijl het Centraal Massief een minder toegankelijk reliëf heeft. Lyon  en Valance bevinden zich daarom op een bescheiden hoogte in de vallei van de Rhône.

 

Pont d”Arc"  natuurlijke entree van de Gorges d’Ardeche

 

Toerisme

Rhône-Alpes is een populaire vakantiebestemming. Bekende gebieden zijn Ardèche en Drôme. In Savoie en Haute-Savoie is het geweldig om wintersport te bedrijven.

 

Paradijs voor skiers.

Binnen de grenzen van Rhône-Alpes liggen acht nationale natuurparken, waaronder unieke gebieden als de Mont Blanc en de Gorges de l’Ardèche. Toeristen kunnen genieten van een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden variërend van bergen en wijngaarden, zoetwatervalleien met lavendel en olijven.

In Rhône-Alpes is water in alle vormen aanwezig; sneeuw, gletsjers, beken, rivieren en meren. Het is een paradijs voor liefhebbers van watersport.

Maar ook alle andere takken van sport zijn hier te bedrijven. We noemen wandelen, fietsen, mountainbiken, kiting, waterskiën, parapenten en kanovaren. Rhône-Alpes is de twee regio op golfgebied. Meer dan 60 golfcourses wachten op uw handicap.

Het departement kan met trots zeggen dat het het grootste skibare gebied ter wereld aan kan bieden. Dat het goed is blijkt uit het feit dat hier tot drie keer de Olympische Winterspelen probleemloos werden afgewerkt.

Rhône-Alpes is dus een geweldig wintersportoord.

 

De wereldvermaarde keuken van Paul Bocuse

De gastronomie van Rhône-Alpes biedt zowel plaats aan de grote eter als de fijnproever. Met lokale wijnen als de Beaujolais en de Côtes du Rhône en verscheiden grote namen in de keukens zoals topkok Paul Bocuse kan de regio zich trots presenteren als eetdepartement nummer een.

Immers, Lyon staat al eeuwen bekend als de hoofdstad van de gastronomie.

Zonder andere plaatsen in deze regio tekort te willen doen, willen wij even onze aandacht beperken tot Lyon. Het Fete des Lumieres, ook wel Les Illuminations vindt jaarlijks op 8 december plaats. Tijdens dit lichtspektakel worden openbare gebouwen, kerken, grote objecten en de hemel op sprookjesachtige wijze verlicht, op veel plaatsen begeleid door muziek. Met dit feest wil de stad de heilige Maria danken omdat zij, volgens gelovigen, de stad in de 19de eeuw van de pest zou hebben bevrijd.

 

Transport

Rhône-Alpes is een van de best bereikbare regio’s van Frankrijk. Voor een deel is dat te danken aan de sterke economie.

Er is een groot netwerk van TGV treinen. Er zijn verbindingen met Parijs en het Middellandse Zeegebied, Marseille en Montpellier. Momenteel wordt gewerkt aan de aanleg van een noordoost verbinding die aansluiting moet geven op de steden Dijon, Besançon en Strasbourg. Er ligt een lijn op de tekentafel die de verbinding moet gaan vormen met Chambéry en Turijn.

De TER Rhône-Alpes bedient een van de dichtste netwerken van Frankrijk. De regio Rhône-Alpes besteedt een groot deel van haar budget aan het regionale spoor. Dit is de enige regio in Frankrijk waar het budget voor de spoorwegen groter is dan dat wat geïnvesteerd in wegen. Overal in de regio wordt gewerkt aan de spoorweginfrastructuur, uitgebreid en nieuw gebouwd.

 

De Tram de Mont-Blanc

Voor toeristen zijn er een aantal speciale lijnen, waarbij op rustige manier van, naar wordt gereden en passagiers in de gelegenheid worden gesteld volledig van het voorbijtrekkende landschap te genieten.

Enkele van die lijnen zijn; de mooie lijn door de Alpen vanuit Grenoble via Clelles – Veynes Devoluy naar Gap.

De spoorlijn Vivarais in de Ardèche, de spoorlijn Mure ten zuiden van Grenoble tenslotte de tram du Mont-Blanc.

 

Wegenkaart Rhône-Alpes

Hoewel er veel geld wordt gestoken in de aanleg en onderhoud van de spoorwegen is het autowegennet van Rhône-Alpes uitstekend. Voor wat betreft autowegen is dit departement het tweede drukste van Frankrijk na Nord-Pas-de-Calais. Veel andere regio’s hanteerden bij de aanleg een z.g. spinnewebsysteem waarbij gecentreerd vanuit de hoofdstad de snelwegen in verschillende richtingen gaan, maar men te weinig aandacht heeft besteed aan secundaire verbindingswegen.

Hier bestaat een echt raster van autowegen die zelfs rechtstreeks aansluiten on landen als Italië en Zwitserland.

 

Lyon Saint-Exupery

Tenslotte, de regio beschikt over tal van grote luchthavens. De grootste luchthaven is Lyon Saint- Exupery. Dit vliegveld is gelegen in het hart van de regio waardoor de grote regionale steden binnen een straal van 100 km. liggen. Dan is er nog de internationale luchthaven van Geneve-Cointrin, waar bijna alle andere vliegvelden van Frankrijk rechtstreekse verbindingen mee onderhouden

Grenoble-Isère en Chambéry-Savoie zijn twee andere grotere luchthavens die voornamelijk worden gebruikt door low-cost maatschappijen. Vooral in de wintermaanden is het hier een drukte van belang vanwege de duizenden wintersporters.

Onze conclusie is, Rhône-Alpes is een geweldige regio voor bedrijfshuisvesting, voor ondernemers voor particulieren om er te gaan wonen en voor vakantiegangers.

 

 

 

01 Ain

01 Ain

Ain is een departement in het oosten van Frankrijk en vernoemd naar de rivier de Ain. Het is een departement dat behoort tot de regio Rhône-Alpes.

07 Ardèche

07 Ardèche

Wie Ardèche zegt denkt aan lavendelvelden, de zonnebloemen en de postbode van Vincent van Gogh aan zon en vrijheid. Klopt allemaal, maar Ardèche heeft veel meer te bieden.

26 Drôme

26 Drôme

Als u op zoek bent naar kleur, geur en smaak dan heeft Drôme dat allemaal te bieden. Ongerepte natuur en uitgestrekte lavendel en kruidenvelden. En… bijna altijd zon.

38 Isère

38 Isère

In voorbereiding

42 Loire

42 Loire

In voorbereiding

69 Rhȏne

69 Rhȏne

In voorbereiding

73 Savoie

73 Savoie

In voorbereiding

74 Haute-Savois

74 Haute-Savois

In voorbereiding