ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Limousin

 

Limousin is van oorsprong een zelfstandige Franse provincie. Tijdens de Franse revolutie werd het opgedeeld in drie departementen; Corrèze, Creuse en Haute-Vienne. Samen omvatten deze departementen 106 kantons en 747 zelfstandige gemeenten. Officieus wordt de regio ook wel verdeeld in Haute- en Basse-Limousin.

De regio ligt in het hart van Frankrijk. Het grenst aan de noord-westelijke rand van het Centraal Massief. De hoofdstad van deze regio is Limoges.

Landelijk Creuse

 

Limousin is een ontzettend groene regio. Hier vindt u 4% van alle Franse bossen. De kastanjeboom is uitgeroepen tot het symbool van de regio, wat tot uitdrukking komt in het logo van de regionale raad.

Over het geheel genomen is de regio heuvelachtig tot bergachtig met een hoogte die tussen de 600 en 1.000 meter ligt. De hoogste punten zijn de Mont Bessou (977 m.) en de Puy Pendu (973 m.) Zij zijn onderdeel van de Montagne Limousin. Dit hoog gelegen plateau heeft een bergachtig karakter, maar dat wordt meer gevormd door het vrij barre klimaat dan door de aanwezigheid van hoge toppen of diepe ravijnen. Hier kan het stevig waaien, overvloedig regenen en langdurig sneeuwen. Sneeuw kan tot wel vier maanden blijven liggen en tijdens de winter kan de temperatuur dalen tot wel -20° C.

Kastanjes in Haute-Essart

 

Voor het overige is Limousin verdeeld tussen uitgestrekte bossen en groene valleien, afgewisseld met veengebieden en moerassen. Een van de belangrijkste, het moeras van Dauges, is geklasseerd als nationaal natuurgebied. Maar de lente is mild en de zomers kunnen bijzonder warm zijn, waarbij de temperatuur op kan lopen tot boven de 30° C. Gemiddeld heeft Limousin 1.850 zonuren per jaar.

 

Limousin wordt ook wel de watertoren van Frankrijk genoemd. Het reliëf van de Montagne vertoont vage afgeplatte vormen met brede inzinkingen waarin regenwater en sneeuw zich verzamelen, waardoor vele rivieren in deze regio ontspringen. De Charante ontspringt in Cheronnac in Haute Vienne. De Vézère noemen we. De Dordogne stroomt door Creuse en tal van kleinere rivieren monden hier in uit.

 

Daarnaast kent de regio een behoorlijk aantal grote meren. Het grootste en meest bekende is het meer van Vassivière op het breukvlak van Creuse en Haute-Vienne. Veel grote meren worden gevormd door dammen zoals het meer van Saint-Pardoux.

Lac Lavaud-Gelade

 

Dit alles maakt dat Limousin, in tegenstelling tot andere delen van Frankrijk een regio is waar meren, kleine riviertjes en smalle weggetjes het landschap bepalen. In deze rustige regio waar het toerisme nog niet massaal heeft toegeslagen kun je heerlijk genieten van een geweldige natuur.

 

Limousin is een van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk. Naar rijkdom hoef je hier niet te zoeken. Voor landbouw is de streek, vanwege bodemgesteldheid en klimatologische omstandigheden niet erg geschikt. De kleine industrieën concentreren zich voornamelijk rond de grotere steden. In Limoges veelal email en porselein. De stad Aubusson is gekend vanwege haar wandtapijten.

Wandtapijten uit Aubusson

 

De laatste jaren gaat het economisch wat beter. Dat is voornamelijk te danken aan de bouw van waterkrachtcentrales in de valleien van de Dordogne en de zijrivieren de Maulde en de Taurion. Ook is men begonnen met de exploitatie van uranium mijnen in de Monts d’Ambazac. Toch kunnen deze economische niet verhinderen dat het aantal inwoners jaarlijks terug loopt. Grote aantallen mensen zoeken, op zoek naar werk, hun heil in andere delen van Frankrijk.

 

Wereldberoemd natuurlijk is het malse rundsvlees, afkomstig van runderras Limousin. Het is een koeienras dat oorspronkelijk uit het Centraal Massief afkomstig is. Het Limousin is een groot ras. Een koe wordt gemiddeld 1`,50 tot 1,60 m. hoog, stieren zelfs 1,70 tot 1,80 m. Het is een blondrood tot roodbruine koeiensoort met korte hoorns. De Limousin staat bekend om haar prachtige vlees.

De Limousinkoe

 

Vanaf het einde van de 17de eeuw werd het in Limousin als werkras gefokt. Charles de Léobardie legde in het midden van de 19de eeuw de basis voor de combinatie vlees/werktype. Inmiddels wordt de Limousinkoe, als ras vastgelegd tussen 1900 en 1930, uitgevoerd naar meer dan 60 landen.

 

De limousine heeft haar naam te danken aan deze regio. Van oorsprong was de “limo” een voertuig met een gesloten dak, waarvoor een chauffeur zat met een open dak. De naam is afgeleid van de manier van kleden van de inwoners van deze streek. Zij droegen kappen en gewaden die symbool stonden voor dit soort voertuig.

 

Trekkend over de smalle weggetjes langs de rivieren van Limousin kom je vaak verassende plaatsen tegen. Beaulieu-sur-Dordogne is bijvoorbeeld zo’n stadje met schitterende huizen gelegen aan een van de mooiste plekjes langs deze rivier.

Collonges-la-Rouge

 

Ga eens kijken in de Robijn van Frankrijk. Het stadje Collonges-la-Rouge in het departement Corrèze. De huizen zijn grotendeels opgetrokken uit purperrode zandsteen, vandaar de bijnaam.

 

Corrèze is een groen en heuvelachtig departement waarvan de hoofdstad van Tulle is. De stad telt een kleine 16.000 inwoners.

Ooit was Tulle het centrum van de productie van tule, een stof die haar naam aan de stad ontleent.  Momenteel is Tulle producent van wapens, accordeons en meubels.

Het oude centrum bestaat uit huizen uit de middeleeuwen en de renaissance, waarvan het opvallendste huis het Maison de Loyac uit het begin van 16de eeuw is.

Tulle

 

Het departement Creuse, dat aansluit op het Centraal Massief, staat voor een belangrijk deel onder de invloed van het plateau de Millevanches. Vooral het meer van Vassières heeft een grote aantrekkingskracht op vakantiegangers. Creuse is een streek met veel riviertjes, vennen en meren. Vooral vissers weten de weg naar Creuse te vinden. Otters zijn hier ook achter gekomen en leven hier op verschillende plaatsen.

 

De hoofdstad van Creuse is Guéret, een stad met ongeveer 14.000 inwoners. Deze stad werd in de 7de eeuw gebouwd rondom een klooster. Onder de heerschappij van Karel de Grote werd de stad vanwege haar strategische ligging versterkt. In 1514 werd Guéret aangewezen als hoofdstad van het voormalige graafschap Marche.

Gezicht op Guéret

Het Hôtel de Moneyroux is een herenhuis uit de 15e en 16e eeuw in flamboyant gotische stijl, bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels.

In het Musée d'Art et d'Archéologie de la Sénatorerie bevinden zich onder andere wandtapijten uit Aubusson, een verzameling email, aardewerk en keramiek, Aziatische kunst en een collectie schilderkunst.

Limoges

 

Limoges is de hoofdstad van de Limousin en tevens van het departement Haute-Vienne. Het is de grootste stad van de regio met 134.000 inwoners. In het grootstedelijke gebied wonen en werken ca. een kwart miljoen mensen.

De stad ligt aan de rivier de Vienne. In 1768 werd hier porseleinaarde ontdekt dat aan de bakermat van een nieuwe industrie stond. Vanaf dat moment staat Limoges bekend om haar wereldberoemde porselein.

Chocoladekan van Limoges porselein

 

Limoges werd iets voor het begin van onze jaartelling gesticht door Keizer Augustus. Hij noemde de stad Augustoritum. Deze stad werd een belangrijk kruispunt van wegen. Tal van Romeinse monumenten werden gebouwd, een stenen brug over een aanvankelijk doorwaadbare plaats.

Romeinse brug

 

Aan het begin van de 4de eeuw werd de stad door haar inwoners verlaten nadat ze volledig was geplunderd. De eerste bisschop van Limoges, Sint Martial trok later door de omgeving, bouwde een abdij en bekeerde de bevolking. De abdij werd beroemd vanwege zijn bibliotheek, de op twee na grootste van Frankrijk.

 

Ook werd in deze stad vanaf de middeleeuwen de kunst van her emailleren op koper toegepast.

Limoges is een prachtige stad om op visite te gaan en te verkennen.

Clafoutis

 

Limousin spreekt merkwaardig genoeg nog steeds niet erg tot de verbeelding van toeristen. Toch is dit niet terecht. Voor liefhebbers van natuur, stilte, rust, afgewisseld met bezoeken aan leuke steden is Limousin een ware openbaring. Enne… als je er toch bent, vergeet niet de overheerlijke lokale Clafoutis te proeven.

 

19 Corrèze

19 Corrèze

In voorbereiding

23 Creuse

23 Creuse

In voorbereiding

87 Haute-Vienne

87 Haute-Vienne

In voorbereiding