ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Auvergne

De Auvergne is een voormalige provincie van Frankrijk. Later werd een regio gevormd gelegen in het Centraal Massief. De hoofdstad is Clermont-Ferrand. De bewoners worden Auvergnaten genoemd. 

Coco Chanel

De hoofdstad van Auvergne is Clermont-Ferrand. De regio is onderverdeeld in  vier departementen; Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dȏme.

Verder bestaat Auvergne op bestuurlijk terrein uit  14 arrondissementen, 158 kantons, 120 steden en 1.190 dorpen.

De oppervlakte van Auvergne is ca. 26.000 km² en het aantal inwoners bedraagt 1.388.800 inwoners, wat neer komt op een bevolkingsdichtheid van 52 inwoners per km².

De streek kent enkele grote rivieren; de Allier, de Loire, de Dordogne en de Lot.

Historie van Auvergne

Auvergne is de geboortegrond van Coco Chanel die in 1863 in Saumur werd geboren. De Tour de Francewinnaar Rogier Walkowiak zag ook in dit departement het levenslicht. Hij werd geboren in Montluçon in 1927

De Auvergne dankt haar naam aan de Gallische stam Averni. Dit was een machtige confederatie van de Galabes, de Vellaves en de Cardurci. De belangrijkste leider was Vercingetorix.

 

De Averni was een van de machtigste en rijkste stammen van hun tijd. Dit was te danken aan de bestaande goud en zilvermijnen. Daarnaast waren er de uitgebreide weidevelden waar men schapen en runderen kon laten graven.

De Averni ontwikkelden een vakmanschap op het gebied van bewerking van metalen. Zij creëerden een eigen munt voor de handel met naburige stammen en vervaardigden keramiek van een hoge kwaliteit.

Oorlogen

In de loop der eeuwen werd er regelmatig slag geleverd om de verschillende delen van de Auvergne. In de 7de eeuw werd er gestreden tussen de Franken en Aquitaine. De streek werd veroverd door de Karolingers. Later werd de streek aan Gerald van Auriac toegewezen en werd het een graafschap, waardoor het gebied niet langer onder het gezag van de Auvergne viel, maar rechtstreeks onder het bewind van de Koning.

Na de Honderdjarige Oorlog braken in de Auvergne de religieuze oorlogen uit. Calvinistische milities deden invallen in delen van de Haute-Loire en Puy-de-Dȏme. Zij gijzelden kastelen en kerken en eisten losgeld. Tot het uit de hand liep en bij de inname van Aurillac de abdij volledig werd verwoest.

In de 18de eeuw kwam er eindelijk rust in dit deel van Frankrijk. De bestuurders braken de macht van de abdijen en gingen voorop in het ontwikkelen van veeteelt, kaasmakerijen, glasblazerijen, smederijen en de aanleg van wegen.

In 1790 verdween de historische provincie en werd door de herindeling van regio’s tot wat het nu is.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond de zetel van de Franse regering zich in Vichy in het centrum van het Centraal Massief.

 

 Spotprent op de Vichyregering

De regio was lange tijd geïsoleerd. Men was vooral aangewezen op de rivier de Rhône die vanuit deze streek naar de Atlantische Oceaan voerde. Dat veranderde met de aanleg van de A 75 die Parijs verbindt met de Middellandse Zee. De geïsoleerde ligging heeft de economische ontwikkeling van de streek sterk bemoeilijkt.

 

Naast de aanleg van de A 75 werd de A 71 aangelegd naar Montpellier en de A 89 die Bordeaux met Lyon en Geneve verbindt. Deze wegen snijden elkaar bij Clermont-Ferrand.

De wegen zijn van uitstekende kwaliteit

Daarnaast bestaat een perfecte spoorverbinding tussen Clermont-Ferrand en Parijs, met een reistijd van 3 uur.

 

Door de cityhoppers van Air France naar de luchthaven van Clermont-Ferrand-Auvergne is de streek door de lucht ook prima te bereiken. De luchthaven verwerkt jaarlijks meer dan een miljoen passagiers.

 

Luchthaven van Clermont-Ferrand

Een wereldspeler van formaat.

Ondanks haar geïsoleerde ligging en de kleine regionale markt is Auvergne uitgegroeid tot een wereldspeler van formaat.

De bekendste bedrijven in deze regio is Michelin, gevestigd in Clermont-Ferrand en Dunlop in Montluchon.,

Verder zijn grote werkgevers Limagrain is een van de grootste ontwikkelaars van zaden, de La Montagne groep (uitgever van regionale kranten) en Volvic Minerale, een onderdeel van Danone.

Auvergne is ook een van de grootste onderzoekcentra van Frankrijk met meer dan 8.000 onderzoekers op het gebied van chemie, rubber, staal, medische en farmaceutische wetenschap en op landbouwkundig gebied in de biotechnologie.

 

Oude reclameposter voor Michelinbanden

Met 41.000 banen speelt de landbouw een niet onbelangrijke economische rol in de welvaart van Auvergne. Bekend zijn een aantal heerlijke regionale kazen, waaronder de Blauwe Auvergne en de Saint-Nectaire.

Beroemde kazen uit Auvergne

Auvergne omvat het oostelijke deel van het Centraal Massief (Massif Central) een laag- en middelgebergte dat in de loop van miljoenen jaren zijn hoge toppen is kwijtgeraakt door erosie.

Deze hoogvlakte werd aan het einde van het Paleozoïcum (600 – 225 miljoen jaar geleden) gevormd en is daarmee veel ouder dan de Alpen of de Jura. Het oorspronkelijke gebied is in de loop der tijden afgesleten en werd in het Quartair (2 miljoen jaar geleden) gevormd tot wat het nu is. In die periode kreeg het Centraal Massief te maken met vulkanische activiteiten en ontstonden veel van de huidige vulkanen.

Vulkanen: Monts-Dȏme

De keten van vulkanen van de Monts-Dȏme is veel jonger. Deze ontstond pas tussen 100.000 en 5.000 v.Ch. Van merkbare vulkanische activiteit is nu geen sprake meer. Het enige wat nog herinnert aan die periode zijn de warme bronnen die her en der in Auvergne te vinden zijn.

De laatste vulkaanuitbarsting schijnt te dateren van 4.040 v.Ch.

Bijzonder in dit gebied zijn de z.g. “Cirques”, diepe keteldalen tussen de vulkanen.

De vulkanen in Auvergne kunnen worden verdeeld in de kraterloze en ronde koepelvulkanen, de kransvulkanen waarvan de Puy de Pariou een mooi voorbeeld is en vulkanen met een ingestorte krater, o.a. La Vache.

Bijzonder is de Mont-Bar, de enige in Frankrijk die te vergelijken is met de Strombolie. In de krater van deze vulkaan is een veenmoeras ontstaan.

De Puy-de-Dome

De bekendste vulkaan van Auvergne is de 1.465 m. hoge Puy-de-Dome bij Clermont-Ferrand.

Meer naar het zuiden ligt het massief van Les Monts-Dore met als hoogste top in Auvergne de Puy-de-Sancy met een hoogte van 1.886 m. die ooit 2.500 hoog was.

Educatieve attractiepark Vulcanis

Na een moeizame start heeft he educatieve attractiepark Vulcanis de laatste tijd de wind in de zeilen. Dit jaar is Vulcania opnieuw geopend met twee nieuwe attracties. In de afgelopen zes jaar zijn alle attracties vervangen of vernieuwd.

Er is een nieuwe foto-expositie, met spectaculaire foto's van vulkaanuitbarstingen verspreid over de wereld. Uitbarstingen van vulkanen in de Auvergne zitten er uiteraard niet bij, want deze kegel-bergen zijn al eeuwen zo dood als een pier.

Attractiepark Vulcania

U kunt een rit maken in een cabinelift langs tal van vulkanen, waarbij je kennis maakt met tal van legendarische verhalen over vulkanen. En daar zijn er nog al wat van. Immers, hoe vernietigend vulkaanuitbarstingen ook mogen zijn, de hellingen zijn per definitie zeer vruchtbaar. Dus zochten mensen naar een manier om om te gaan met deze vernietigers. Het verhaal wordt verteld met tal van spectaculaire 3D-effecten, belooft Vulcania. 
Het nadeel van dergelijke attracties is vaak dat ze alleen maar in het Frans te genieten zijn. Bij Vulcania hoef je daar niet bang voor te zijn. Bij de entree kun je Nederlandstalige audiogidsen huren, dat kost dan drie euro.

Omgeving

Tussen de vulkaanmassieven van het natuurpark Volcans-d’Auvergne liggen de basaltplateaus van Artense en Cézallier. Ten zuiden van Auriac ligt Châtainerie, een regio bedekt met kastanjebomen en heidevelden.

De zwarte aarde van de Limagne is rijk aan allumium en vulkaanas. Dit deel van Auvergne wordt gekenmerkt door enorme korenvelden

De Monts-du-Forez is dicht bebost en de granieten grond van Livradois is bedekt met dichte sparrenbossen. Het zuidoosten van Auvergne met zijn kloven en massieven is bedekt met gestolde lavalagen die vaak als puinkegels omhoog steken. In het zuiden wisselen woeste, hooggelegen plateaus zich af met rijke weidegronden.

Bijzonder zijn de “orgues” (orgelpijpen). Deze zijn ontstaan toen lavamassa’s na stolling gingen krimpen en tot prismavormige zuilen uiteen braken.

Het groene toerisme begint aanzienlijk aan te trekken, vooral in het vulkanische natuurpark van Auvergne met uitzonderlijke plekken zoals de Puy Mary en Plomb du Cantal, beiden voorzien van goed aangelegde wandelpaden.

Daarnaast zijn er tal van mooie skipistes, zoals Super Lioran, Super-Besse en Le Mont-Dore.

Auvergne is een regio die veel te bieden heeft. Zowel voor toeristen als voor ondernemende mensen en gepensioneerden die van hun rust willen genieten in een ruig landschap.

03 Allier

03 Allier

Allier is het eerste departement van de regio Auvergne dat u passeert als u de Route-du-Soleil volgt.

43 Haute-Loire

43 Haute-Loire

Het meest opmerkelijke landschap en merkwaardige steden, treft u in Haute-Loire.