ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Picardie

 

De, zoals het door de Fransen wordt uitgesproken, regio Picardie is een gewest in het noordwestelijk deel van Frankrijk. Het grenst aan Haute-Normandie.

De regio bestaat uit drie departementen; Somme, Oise en Aisne. Deze departementen zijn genoemd naar hun belangrijkste rivieren. Het is verder onderverdeeld in 13 arrondissementen, 129 kantons en 2.292 zelfstandige gemeenten.

 

De oppervlakte van Picardie bedraagt 19.399 km² en het gewest telt 1.947.964 inwoners (2007). De bevolkingsdichtheid is 100 inwoners per km².

De hoofdstad van deze regio is Amièns.

De “Nederlandse vlag” van Picardie

 

Tot het bij de Franse revolutie werd opgedeeld in de huidige drie departementen maakte het deel boven de rivier de Somme deel uit van de Nederlanden. De leeuwen in de vlag van Somme verwijzen hier nog naar.

Beneden de grens van toen lagen de departementen Oise en Aisne, die in die tijd deel uitmaakten van Île-de-France.

 

 

Picardie biedt u een ongerepte natuur

 

Picardie heeft een grote rol gespeeld in de cultuurgeschiedenis en wordt wel de bakermat van de gotiek genoemd. Vooral Amiens, Beauvais en Laon, maar ook Souisson en Noyon hebben beroemde kathedralen.

 

De Picardische kust is ongeveer 80 kilometer lang. Deze kuststrook is er een van veel afwisseling, prachtige zandstranden gaan over in grillige krijtrotsen.

Als u zoekt naar een afwisselend landschap kun u terecht in Picardie. De mooie kustlijn met de stranden en rotsen gaat over in grote bosgebieden, uitgestrekte akkers en weidegebieden liggen neergevlijd tegen uitgestrekte hoogvlaktes.

Rivier de Somme bij valavond

 

De regio wordt doorsneden door de eerder genoemde rivieren, maar ook de Anthie en de Canche.

Op de plaats van de monding van de Somme ontstaat onder invloed van de getijden brak water dat de Bay du Somme een heel andere flora en fauna geeft dan de rest van de regio.

Het klimaat van Picardie is te vergelijken met de weersomstandigheden in ons land. Mogelijk iets warmer door de zuidelijker ligging.

De zee heeft een grote invloed op het klimaat. Koele zomers met temperaturen van gemiddeld 21°C. De winters zijn over het algemeen zacht met gemiddelden van 6°C. Er valt door het hele jaar regelmatig regen.

Kleurenpracht in de luchten

 

Oorspronkelijk was Picardie een groot bosgebied. Daar zijn uiteindelijk nog maar twee grote bosgebieden van over gebleven, bij Compiègne en bij Retz. De bossen zijn typische loofbossen. Allerlei bomen komen hier voor, eik, beuk, esdoorn, es, berk en kastanje staan door elkaar.

Langs de kust treft u de duinen beplant met helmgras en pijnbomen.

Op de kalkgronden vind een heel diverse flora waar veel orchideeën in groeien.

Reigers en andere vogels in overvloed

 

In de bossen, velden en aan de kust van Picardie is de fauna heel verschillend. Er zijn grote zoogdieren zoals herten, wilde zwijnen en vossen. Maar ook knaagdieren zoals hazen, eekhoorns, konijnen en tal van muizensoorten hebben hier hun weg gevonden.

Maar wat Picardie vooral aantrekkelijk maakt zijn de diverse vogelsoorten aan de kust. Deze is rijk aan zilvermeeuwen, kokmeeuwen, lepelaars, ooievaars, eenden en tal van reigersoorten. In de rivieren zit veel vis, zoals paling, karper, snoek en forel.

 

Over natuur gesproken. De Baie de Somme is met een oppervlakte van 72 km² het grootste estuarium van noord Frankrijk. Het is hier dat de rivier de Somme uitmondt in het Kanaal. Tussen de dorpjes Saint-Quentin en Tourmont en Hourdel verbreed de baai zich tot een breedte van ruim vijf kilometer. De baai biedt, afhankelijk van seizoenen en getijden uitzonderlijke vergezichten. Hierbij kunnen hemel en aarde samenvloeien en het licht speelt hier zodanig met het land dat de groene, blauwe en grijze nuances die daardoor ontstaan een ware inspiratiebron werden voor schilders en dichters als Colette, Hugo, Boudin, Seurat, Degas en Barquaval.

Baie de Somme

 

Aan de noordelijke oever van Baie de Somme, in het hart van het natuurreservaat vindt u het Ornithologisch Parc Marquenterre. Veel goed uitgezette wandelpaden stellen u in de gelegenheid de trekvogels op een discrete manier te observeren in hun natuurlijke leefomgeving. Een verrekijker is daarbij een onontbeerlijk hulpmiddel.

In de lente nemen hier de eerste blauwe reigers en ooievaars hun intrede. De eilandjes en de graslanden worden bevolkt door kluten, Europese scholeksters en kievitten. In uitzonderlijke gevallen kunt u zelfs de zeldzame zwarte ooievaar spotten.  

Verlaat de vogels en trek er op uit op de rug van een Henson, het paardenras van de Baai, om plots oog in oog te staan met een kudde kwelderschapen of een kolonie zeekalfjes. In de jaren 50 van vorige eeuw bijna uitgestorven. Vandaag de dag heeft zich weer een kolonie gevestigd in Baie de Somme.

De kathedraal van Amiens

 

Picardie heeft een belangrijk rol gespeeld in de culturele geschiedenis. Deze regio wordt ook wel de bakermat van de gotiek genoemd. Steden als Amiens, Beauvais en Laon, maar ook Soissons en Noyon hebben prachtige historische gebouwen, waaronder de beroemde kathedralen.

 

Amiens is de hoofdstad van Picardie en ook van het departement Somme. De stad telt ca. 137.000 inwoners die Amiénois worden genoemd. Deze relatief grote stad heeft een belangrijke textiel industrie.

Op het gebied van scholing en opleiding speelt Amiens een belangrijke rol in de regio vanwege haar universiteit.

 

De schrijver Jules Verne bracht een belangrijk deel van zijn leven door in Amiens en ligt hier begraven. Frankrijk heeft zeven stenen circusgebouwen. Aan het circusgebouw van Amiens werd als eerbetoon aan deze schrijver de naam Cirque Jules Verne gegeven.

Cirque Jules Verne

 

Beauvais, de hoofdstad van het departement Oise is met haar ruim 55.000 inwoners een heel behoorlijke stad te noemen.

De kathedraal van Beauvais is de hoogste gotische kathedraal ter wereld. De hoogte van de gewelven is 48 meter. Maar net zo mooi is de gotische kerk gewijd aan Saint-Ētienne met haar prachtige gebrandschilderde ramen.

De stad was in het verleden beroemd als centrum van tapijten weverijen. Dit verleden is terug te vinden in het tapijtmuseum “Galerie Nationale de la Tapisserie”.

De kathedraal van Beauvais

 

Bij Beauvais ligt de, wat betreft passagiersaantallen, derde luchthaven van Parijs; Paris-Beauvais-Tille.

 

Een andere belangrijke stad in de noordelijke regio van Frankrijk is Compiègne. De stad ligt op het punt waar de rivieren Aisne en Oise samenvloeien. Compiègne is vooral bekend om het historische kasteel en de het uitgestrekte bos “Forêt de Compiègne”

Het kasteel van Compiègne

 

Als u aan kastelen in Frankrijk denkt, gaan uw gedachten meestal uit naar de Loire. Vergis u niet. Verspreid over de regio zijn bijna 90 kastelen gebouwd, waarvan een groot deel open is gesteld voor bezoek door publiek.

 

Ook aan musea is geen gebrek. Elke zichzelf respecterende stad in Picardie laat u graag kennismaken met haar verleden en stelt u in de gelegenheid kennis te maken met haar culturele verleden.

Chateau de Chantilly

 

Bent op zoek naar een (tweede) huis of een geweldige vakantie vlak bij huis? Op naar Picardie!

 

 

 

 

 

 

60 Oise

60 Oise

Oise, het rijke boerenland met prachtige bossen. Een lust voor ruiters.

02 Aisne

02 Aisne

Aisne is een stap terug in de tijd, maar alleszins de moeite waard.

80 Somme

80 Somme

Wilt u genieten van natuur, historie en cultuur? Dan is dit een van de mooiste Franse departementen.