ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Pontorson

Hotel de Ville in Pontorson.

Een winkelstraat in Pontorson
Pontorson is een gemeente in het departement la Manche en de hoofdstad van het kanton Pontorson. De stad is vanuit Avranches te bereiken via de E 401.

Pontorson telt 4.135 inwoners (2004). Onder het gemeentelijk bestuur van Pontorson vallen sinds 1973 de kerkdorpen Ardevon – Boucey – Cormeray - Curey - Les Pas en Moidrey. Sedert een aantal jaren neemt het inwonersaantal weer af. In 1975 telde de stad nog 5.086 bewoners.

De oppervlakte van Pontorson bedraagt 42,9 km², de bevolkingsdichtheid is 96,4 inwoners per km².
De gezellige weekmarkt in Pontorson
De stad ligt op het kruispunt van wegen (Avranches, St. Malo, Rennes, Fougéres) en ontleent mede hieraan haar status van regio centrum.

De stad wordt ook wel de poort naar de Mont Saint-Michel genoemd. Vanuit Pontorson loopt een lange rechte dijk van ca. 6 km. naar het achtste wereldwonder. Daardoor is er, met name in de zomermaanden vrij druk verkeer. In de avonduren is het rustig en gaat iedereen zijn gangetje.

Pontorson is een levendige stad met een leuk winkelcentrum waarin alles is vertegenwoordigd. Kapsalons, bloemenzaken, kleding en lingerie, lectuur- en boekenwinkels, alles voor uw dagelijkse en bijzondere boodschappen is aanwezig.
In de stad zijn twee grote supermarkten aanwezig, een grote Champion (op zondag geopend) en een standaard LIDL.

Elke woensdag heeft Pontorson haar weekmarkt, waar naast de gebruikelijke artikelen, veel streekproducten worden aangeboden, variërend van kazen, vleeswaren, worsten, brood en gebak tot cider. Opvallend is de vriendelijkheid en de hulpvaardigheid van de marktkramers.
De kerk van onze Lieve Vrouwe uit de 11de en 12de eeuw.
In de hoofdstraat en op het marktplein vindt u een aantal leuke cafés en redelijke restaurants. In de eetgelegenheden staan in de regel streekgerechten op het menu.

Hoewel de stad een aardig aantal toeristen zou kunnen herbergen met haar 20 hotels, is het door vakantiegangers niet echt ontdekt. Overnachtingen worden meestal voor één of meerdere nachten geboekt door bezoekers van de Mont Saint-Michel.

De bouwers van de Mont Saint Michel bouwden in de 11de eeuw ook van de Kerk van Onze Lieve Vrouw in de stad. Deze kerk ontstond door een plechtige gelofte, afgelegd door Willem de Veroveraar. De kerk, gebouwd in Romaanse en vroeg Gotische stijl is imposant vanwege haar massiviteit. Twee Romaanse torens en diverse sculpturen markeren de ingang.

Hotel Montgomery
De vroegere “Tiendenschuur” is verbouwd tot een protestantse kerk. Deze kerk is een zeldzaam deel en getuigenis van de geschiedenis van Normandië. Het is het enige protestantse gebouw in de wijde omgeving en bestond al van voor het Edict van Nantes.

Het Huis Guischard de la Menardi, ook wel het Romaanse huis genoemd, werd waarschijnlijk ook gebouwd in de 12de eeuw. Ondanks aangebrachte wijzigingen in de 14de, 15de en 18de eeuw is het naar de mening, zoals te lezen op een plaquette uit 1719, volgens de familie Guischard een “Landhuis” gebleven.
Huis Guischard de la Menardi
De voormalige zetel van de Graaf van Montgomery is nu een hotel.

Oorspronkelijk was dit het buitenhuis van Gabriel I, Graaf van Montgomery (1530 – 1574). Hij werd beroemd of berucht vanwege het feit dat hij in 1559 Koning Henri II van Frankrijk tijdens een toernooi (per ongeluk?) om het leven bracht.


Agenda

Activiteiten in Pontorson in 2010: