ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Aucey-la-Plaine

Chateau de la Crenne; in gesprek met de kasteelheer.
Aucey-la-Plaine is een kleine gemeente in het departement Manche, kanton Pontorson. Het dorp ligt ca. 6 km. ten zuiden van Pontorson. In 1927 besloot de gemeente La-Plaine toe te voegen aan de naam Aucey. Dit om steeds voorkomende verwarring met de gemeente Auxais, vlak bij Saint-Lô verder te voorkomen.

U bereikt Aucey-la-Plaine vanaf Avranches via de E 401 tot aan de afslag Pontorson. Hier neemt u de N 175.
Er is geen openbaar vervoer.

Aucey-la-Plaine heeft een in aantal afnemende bevolking van 362 inwoners (1999). In 1990 waren dit er nog 430. De inwoners worden Aucéens of Aucéennes genoemd.

Heerlijkheden van La Provostière
Het dorp ligt ingeklemd tussen de oevers van drie rivieren. De grootste is Le Couesnon welke uitmondt in de baai van de Mont Saint-Michel en twee van haar zijriviertjes. In het noorden de stroom Landes-Besnel en in het zuiden het stroompje de Loison.
Het hoogteverschil varieert van 5 tot 61 meter. Door regelmatige overstromingen van de riviertje zijn de oevers bijzonder vruchtbaar. Het dorp is voornamelijk agrarisch ingesteld. Naast veeteelt worden vooral voedergewassen maïs en granen verbouwd. Ook worden er veel populieren verbouwd voor de houtopbrengst.

De oppervlakte van de gemeente is 9,3 km² en de bevolkingsdichtheid is 38,9 inwoners per km².

Als je Aucey-la-Plaine via de westkant verlaat en via de D 19 richting Vessey rijdt, kom je na ongeveer 4 km. aan de linkerkant van de weg Ferme de la Provostière tegen.
Maryvonne Feuvrier maakt hier heerlijke jams, marmelades en gemixte fruitsappen. Deze worden te koop aangeboden in haar eigen winkeltje, samen met diverse soorten cider en pommeau.
www.fermedelaprovostiere.com

De 19de eeuwse Onze Lieve Vrouwe kerk van Aucey
Voor een goede maaltijd kunt u terecht in het restaurant van Nicole Baudin, gelegen aan de Rue de la Gibonnière. De prijzen zijn redelijk en het geserveerde eten is van uitstekende kwaliteit.
Aan de rand van het dorp werd door de bewoners de Chapelle de Notre Dame de Fiévroux gebouwd. De aanleiding hiertoe was een epidemie van moeraskoorts die de bevolking decimeerde. Het kapelletje is nog steeds een pelgrimsoord.

Een paar kilometer van Aucey-la-Plaine ligt het gehucht la Crenne, waar een schitterend, nog steeds bewoond kasteel is gebouwd. Het Chateau werd opgetrokken tussen 1851 en 1858. De architect was Jacques Mellet. Het interieur werd ontworpen door Jobbé-Duval en het park werd aangelegd door Paul de Choulot. De huidige bewoners, waaronder de zoon Guillomme de la Crenne blijken bijzonder gastvrij te zijn.

Gemeentehuis Aucey-la-Plaine